
Constipația
Dona31/07/2019Indiferent de vârstă sau de stilul de viață, fiecare dintre noi ne-am confruntat cel puțin o dată cu constipația. Și nu a fost deloc o situație plăcută, dimpotrivă!
În cazul copiilor, a femeilor însărcinate și a persoanelor în vârstă, este și mai neplăcut. Copiii nu fac față durerilor și disconfortului abdominal, în plus după un astfel de episod dureros, pot rămâne cu teamă și să refuze să mai meargă la toaletă sau să folosească olița. Nu de puține ori se ascund, plâng și nu ne spun când au nevoie, ajungând chiar în situații foarte dureroase care necesită intervenția medicului (fisuri anale).
În cazul gravidelor, din păcate multe, se confruntă cu constipația atât în timpul sarcinii, cât și o perioadă după. De aceea este important ca viitoarele mame să aibă grijă de ele, să mănânce echilibrat și să facă mișcare.
Când putem spune că avem constipație și care sunt simptomele ei
Vorbim de constipație dacă:
- Nu am avut scaun cel puțin de 3 ori pe parcursul unei săptămâni în cazul adulților. La copii – dacă nu au defecat timp de 7 zile (de exemplu, la cei alăptați).
- Defecația este foarte dificilă (dureroasă, scaunul este modificat ca aspect și dimensiuni, este tare, mai mare decât în mod obișnuit).
De obicei, se asociază și cu dureri abdominale sau cel puțin disconfort abdominal sau durere surdă și/ sau senzație de balonare. În cazul copiilor sau bătrânilor care comunică mai puțin cu noi, apar ca simptome și: lipsa de energie și o stare de nemulțumire și nervozitate.
Pe lângă dureri abdominale, constipația cauzează și alte neplăceri care ne afectează calitatea vieții (dureri locale, hemoroizi, fisuri anale). De aceea, dacă ne dăm seama că se schimbă ceva și se repetă câteva episoade de constipație, atunci trebuie să ne analizăm alimentația, să vedem dacă putem schimba obiceiurile alimentare care o pot cauza sau dacă e nevoie să ne adresăm unui medic.
Cauzele constipației
Constipația poate avea mai multe cauze, însă, de multe ori, cauza precisă este greu de identificat. De ce? Pentru că, de obicei, cauzele sunt multiple.
Cele mai multe sunt alimentare – nu consumăm suficiente legume, fructe și cereale. Sau consumăm anumite fructe și legume care ne constipă. Sau suntem deshidratați (căci nu bem zilnic cei 2l de apă).
Dar poate fi vorba și de sedentarism. Dacă activitatea fizică ne stimulează organismul, atunci absența ei ne creează tot felul de dezechilibre. Nu de puține ori, vârstnicii imobilizați sau cu probleme de mobilitate se confruntă cu această problemă de sănătate.
Constipația poate fi și consecința unui tratament, un simptom al altei afecțiuni sau a unor schimbări din viața noastră (fie că sunt alimentare sau nu), poate apărea pe fond psihosomatic, stres, anxietate, depresie. Sau mai poate fi cauzată de faptul că nu mergem la baie atunci când avem nevoie și amânăm momentul.
Ce putem face
Putem apela la clisme (microclisme pentru copii), supozitoare, suplimente cu probiotice și / sau medicamente (farmacistul ne poate ajuta). Masajul abdominal circular în sensul acelor de ceasornic ne ajută mult copiii, deoarece stimulează peristaltismul intestinal, dar îi și relaxează și reduce din intensitatea durerilor și a disconfortului.
În cazul persoanelor din grupele de risc (copii, bătrâni, gravide, bolnavi cronici), supozitoarele (inclusiv cele cu glicerină) și medicamentele se iau doar la recomandarea medicului și în dozele prescrise de acesta. Laxativele își arată eficiența, de obicei, după 2-3 zile, dar nu trebuie luate decât pe o perioadă limitată de timp.
În cazul constipației, prima și cea mai importantă opțiune de tratament este schimbarea alimentației. Nutriționiștii ne recomandă să consumăm cât mai multe legume, vegetale și fructe (ideal în stare crudă sau foarte puțin preparate termic) deoarece sunt bogate în fibre.
Bineînțeles, trebuie să bem multă apă și ceaiuri. Există anumite fructe care ajută în mod special; ca să le rețină mai ușor, pediatrii le spun părinților să le aleagă pe cele cu P (piersici, prune, pere – și crude și uscate). Lactatele – laptele dulce, iaurtul, sana, chefir sunt recomandate persoanelor care au astfel de probleme digestive. Dintre cereale, fulgii de ovăz (dar nu cei procesați) ajută mult tranzitul intestinal.
Un bol zilnic de fulgi de ovăz cu lapte, puțină miere și scorțișoară nu numai că ne va ajuta să scăpăm de disconfortul abdominal, dar va fi și un mic dejun sănătos, hrănitor, sățios și cu puține calorii.
De asemenea, va trebuie să reducem sau chiar să eliminăm alimentele care ne constipă sau contribuie la agravarea situației (precum orezul sau bananele). Va trebuie să renunțăm la dulciuri și alimentele procesate, introducând între mese gustările (fructe sau legume crude). Astfel, vom câștiga de două ori – scăpăm și de constipație și vom pierde și în greutate. Iar în cazul copiilor, le formăm obiceiuri alimentare sănătoase pentru viață.
Dar nu trebuie să ne rezumăm doar la schimbarea unor obiceiuri alimentare. E nevoie să ne schimbăm și stilul de viață, să devenim mai activi. Cele 30 de minute de mișcare moderată pe zi nu numai că ne vor ajuta și tranzitul intestinal, dar ne vor îmbunătăți și tonusul general, starea de spirit și nivelul de oxigenare.
Semnale de alarmă
Trebuie să ne adresăm de urgență medicului dacă constipația persistă în ciuda schimbărilor alimentare, a tratamentului sau a respectării indicațiilor privind stilul de viață. Sau dacă observăm scaun cu sânge sau pierdere inexplicabilă în greutate sau avem o stare de oboseală permanentă. Sau dacă avem dureri mari. În cazul copiilor, gravidelor, pacienților mai puțin mobili sau imobilizați și în cazul bolnavilor cronici trebuie să fim mai atenți la aceste semnale de alarmă și să mergem imediat la medic.