
Constipația poate duce la colită
Dona08/12/2021Colita reprezintă o inflamație acută sau cronică a colonului. Afecțiunea, care este tot mai des întâlnită în societatea noastră, apare că urmare a iritării prelungite a membranei delicate ce căptușește pereții colonului.
Colita începe, de obicei, din partea inferioară a colonului. Primele simptome sunt tulburările în evacuarea scaunului. Perioadele de constipație, însoțite de crampe și dureri înainte și în timpul evacuării scaunului, se succed cu cele de diaree, ce apar în special când colita începe să afecteze și partea superioară a colonului. Apare și pierderea de sânge și de fluide prin scaune, ce duce la slăbiciune, greață, febra, anemie. Alte simptome sunt balonarea și flatulență, dar și insomnia. De multe ori, pacientul este malnutrit și subponderal.
Una dintre cele mai frecvente cauze sunt constipația cronică și utilizarea laxativelor. Constipația cauzează acumulări de materii fecale ce nu sunt evacuate corespunzător.
În acest caz, laxativele luate „după ureche” nu fac decât să mărească și mai mult iritația din colon. Colitele mai apar și din cauza proastei digerări a unor alimente, a alergiilor alimentare, a antibioticelor sau că urmare a stresului.
Alimentele bogate în fibre nu trebuie să lipsească din meniul zilnic
Un rol esențial în tratamentul coliței îl are alimentația. Din meniul zilnic nu trebuie să lipsească orezul, legumele gătite la cuptor sau la abur, bananele, brânză de casă, iaurtul, chefirul și sana și pâinea din făină integrală, prăjită. Că regulă generală, trebuie consumate multe fibre alimentare. Se mestecă mult și se mănâncă lent, nu pe fugă.
În cazul colitelor ulcerative este foarte bună o cură cu sucuri de legume, ținută17 două-trei zile. Cele mai indicate sunt sucurile proaspete de varză crudă și de morcovi.
Persoanele care suferă de colita trebuie să excludă din alimentație zahărul alb, pâinea albă și făinoasele, mâncărurile prea condimentate sau prea sărate, prăjelile, ceaiul foarte concentrat, cafeaua, băuturile alcoolice și alimentele foarte procesate.
În cazul în care apare această problema trebuie apelat la medic pentru a primi tratament corespunzător. Pe lângă acesta, mai pot ajută anumite plante precum coadă-șoricelului, mușețelul și cimbrișorul, consumate sub formă de infuzii. Digestia va fi mai ușoară, iar inflamațiile din colon vor începe să se vindece, datorită efectului antiseptic și cicatrizant al acestor plante.
Un alt remediu excelent când vine vorba despre colițe sunt merele, mai ales dacă sunt preparate coapte sau la abur. Orezul brun, cu legume, este și el foarte bun în colițe, preparat fără grăsimi. La fel de indicat este și terciul de ovăz, consumat dimineață împreună cu o banană zdrobită.