constipația cronică

Ce trebuie să știm despre constipația cronică

Dona30/12/2019

Constipația cronică este o afecțiune des întâlnită cu o prevalență la nivel mondial de 2-28%, prevalența crescând odată cu înaintarea în vârstă și fiind mai ridicată în rândul femeilor decât al bărbaților.

Simptomele acesteia sunt:

dificultatea eliminării fecalelor sau eliminarea incompletă a acestora, frecvența scăzută (până la 3 scaune pe săptămână), scaune foarte deshidratate (tari), senzația de blocaj la nivelul rectului, durere, scaune modificate ca dimensiuni. Apare disconfortul local (durerea, senzația de presiune). În timp, fără tratament și o alimentație specifică, apar complicații  unele foarte grave și dificil de tratat (hemoroizi, fisuri, prolaps rectal, rectocel, adică fisurarea septului rectovaginal) Toate aceste simptome, din cauza faptului că nu se manifestă acut (pe perioade scurte), ci pe timp îndelungat, plus complicațiile, afectează calitatea vieții și induc stări de nervozitate și agitație pacientului.

Cauzele constipației cronice

Spre deosebire de constipația acută care este, de obicei, rezultatul alimentației, stilului de viață sau al unui tratament, constipația cronică poate avea mai multe cauze, mult mai complexe, precum:

  • pentru constipația cronică funcțională
    • probleme structurale ale colonului sau leziuni care cauzează probleme de tranzit și de defecație
  • pentru constipația cronică secundară
    • alte afecțiuni (diabet, tiroidiene, Parkinson)
    • sarcina
    • tratamente medicamentoase (pentru managementul durerii, hipertensiune, anticonvulsivante și antispastice).
Constipația cronică este diferită de constipația acută

Diagnosticul se stabilește de medicul de specialitate după analizarea prezenței a cel puțin două din șase simptome specifice. Aceste simptome trebuie să fi fost prezente în cel puțin 25% din cazuri în ultimele 3 luni. Diagnosticul trebuie să elimine alte cauze precum: sindromul de colon iritabil (în care durerea abdominală este predominantă) sau cauze secundare (de exemplu, cancerul de colon), de aceea colonoscopia este una dintre opțiunile folosite pentru investigația. De asemenea, există posibilitatea efectuării unor teste privind motilitatea/ tranzitul intestinal, medicul fiind cel mai în măsură să recomande cele mai potrivite investigații.

Ce este de făcut

În cazul constipației cronice, tratamentul este mai complicat decât în cazul constipației acute deoarece cauzele sunt mai complexe. Trebuie tratată cauza dacă vorbim de o constipație secundară. Pe lângă tratamentul medicamentos recomandat în cazurile moderate și severe, în managementul constipației cronice un rol important îl are alimentația. Aceasta trebuie să fie foarte bogată în fibre și suplimente alimentare cu fibre sau alimente speciale (psyllium). Trebuie consumate multe lichide zilnic (în special apă), iar pacientul trebuie să facă multă mișcare. La unii pacienți este nevoie de intervenție chirurgicală (de exemplu prolaps sau fisuri).


Aboneaza-te la Newsletter