Constipația reprezintă o sursă inepuizabilă de boli

Dona22/02/2022

Atunci când o persoană are mai puțin de trei scaune pe săptămâna sau când acestea sunt tari și dureroase se poate vorbi despre constipație. Aceasta este o problemă care afectează între 2% si 30% din populația lumii – în funcție de studiu – și nu trebuie neglijată sau banalizată deoarece reprezintă o sursă inepuizabilă de boli. Dacă golirea intestinelor se face la intervale mai mari de 24 de ore sau evacuarea conținutului acestora este incompletă și survine pe o perioadă lungă de timp, se poate ajunge la probleme serioase printre care se numără boli de piele, imunitate scăzută și chiar afecțiuni grave cum ar fi cancerul de colon sau alte tipuri de tumori.

Toxinele se acumulează la nivelul intestinelor

Din păcate, constipația este o problemă din ce în ce mai des întâlnită în ziua de azi, când majoritatea oamenilor mănâncă pe fugă, nu dau atenție alimentației bogate în fibre și în fructe și legume crude, iar sedentarismul este în creștere.

Așadar, printre cauzele constipației se numără un nivel crescut al calciului în sânge, hipotiroidism, diabet, aport insuficient de lichide și de fibre vegetale, anumite medicamente, cauze psihice sau durere la defecație dată, spre exemplu, de fisuri anale.

În cazul în care reziduurile nu sunt eliminate zilnic, la nivelul intestinelor se formează o acumulare de toxine ce sunt preluate de circulația sanguina și răspândite în întregul organism, dând naștere la numeroase disfuncții și afecțiuni. Primele simptome neplăcute, ce apar odată cu instalarea constipației, sunt: balonarea, flatulența, durerile de cap și proasta dispoziție. De aceea trebuie luate imediat masuri pentru a asigura un tranzit intestinal optim.

Foarte important este să nu banalizați constipația și să nu luați laxative pe termen lung. Cel mai bine este să vă adresați medicului de familie care o să vă ofere un tratament adecvat și sfaturile necesare astfel încât să știți să vă feriți pe viitor.

Nu uitați să faceți mișcare în fiecare zi

Cel mai bine este ca evacuarea să aibă loc cel puțin o dată pe zi, dimineața. Pentru a rezolva problema constipației consumați o cantitate suficientă de lichide, ceaiuri de plante medicinale, sucuri naturale de fructe și supe, însă evitați băuturile carbogazoase, ceaiurile granulate, sucurile ce conțin aditivi și conservanți. Urmăriți să aveți o dietă bogată în fibre. Pâinea integrală vă poate ajuta în acest sens. Totuși, evitați faina albă, zaharul alb și, în general, alimentele rafinate sau greu de digerat. Înlocuiți uleiul rafinat cu cel presat la rece, deoarece acesta îmbunătățește tranzitul intestinal. Faceți mișcare de genul mersului pe jos ori cu bicicleta, jogging sau înot deoarece sedentarismul este unul dintre factorii agravanți ai constipației și ai diminuării capacitații digestive.

Semințele de in și tărâțele de psylium înmuiate reprezintă un remediu excelent pentru umezirea pereților intestinali, fapt ce ajută la o evacuare mai rapidă și mai ușoară a reziduurilor. Luați în fiecare dimineața câte o lingură din acestea două, după care beți lapte sau iaurt. Veți remarca efectele chiar de a doua zi.

Nu luați masa pe fugă

Timp de două-trei zile, înainte să mergeți la culcare, luați șapte-opt smochine, fierbeți-le în 300 ml de apă și apoi beți acest decoct.

Mierea se știe că este și ea de ajutor deoarece acționează ca un laxativ ușor. Astfel, puneți câte una-două lingurițe în ceai. Laxative mai puternice sunt uleiul de ricin, ceaiul de volbură sau cel de sena.

Clismele cu 10-20 ml de ulei călduț (presat la rece, de porumb sau de măsline) constituie și ele un tratament excelent.

Foarte important este, de asemenea, să nu vă grăbiți în timp ce serviți masa, să mergeți la baie imediat ce simțiți nevoia și să încercați să mestecați foarte bine fiecare îmbucătură pentru a preveni îngreunarea digestiei.


Aboneaza-te la Newsletter