Constipația, altă încercare a copilăriei

Dona03/10/2019

Vorbim de constipație la copil atunci când acesta nu are minim 3 scaune pe săptămână, sau scaunele arată anormal (de dimensiuni mari) și sunt eliminate cu greutate sau scaunele arată tot anormal – precum dropsurile și sunt de consistență tare. La copiii care nu mai poartă pampers, un alt semn sunt urmele de pe lenjeria intimă. Copiii cu constipație manifestă semne de durere, plâng și chiar pot să evite să meargă la baie, ceea ce agravează situația în timp.

Cauzele constipației

Alimentația este cheia, mai ales în cazul copiilor. Constipația apare dacă nu au o alimentație corectă, nu consumă destule fibre care să le ajute tranzitul (legume, fructe, cereale integrale) și nu se hidratează corect (lapte și apă). Însă, poate să apară și dacă cel mic nu este pregătit să facă la oliță sau la WC sau trece printr-o perioadă de stres, de exemplu, începe să meargă la grădiniță, sau are o bonă nouă sau merge câteva zile într-un loc nou. Nu de puține ori auzim părinții cum spun că după anumite plecări i s-a dat copilul programul peste cap, și nu întotdeauna este vorba de programul de masă sau de somn.

Ce spune medicul pediatru

Mai puțin de 2-3 scaune pe săptămână, de consistență crescută, eliminate cu dificultate și însoțite de iritabilitate și apetit scăzut definesc constipația la copil. Constipația poate predispune la fisuri anale, hemoroizi, stagnare în greutate. Indiferent de vârsta la care apare, dieta și mișcarea sunt remediile esențiale. Se evită alimentele care constipă (măr copt, banană, orez, morcov fiert) și se crește aportul de fructe și legume proaspete, cereale integrale și alimente cu conținut de prebiotice naturale. La sugarii nediversificați este importantă alimentația mamei. În cazul în care modificarea dietei și mișcarea nu produc reglarea tranzitului este nevoie de investigații medicale deoarece constipația poate releva o serie de afecțiuni sau intoleranțe alimentar. Apoi, în funcție de rezultatul investigaților, se poate decide un eventual tratament. (Dr. Camelia Toader, medic specialist pediatrie, colaborator Centrul Medical Medsana)

Ce facem, cum reacționăm în cazul constipației la copil

În primul rând, ne adresăm imediat medicului care va decide, în funcție de vârsta copilului, dacă este nevoie de tratament sau doar de schimbări alimentare și de stil de viață. Cu cât întârziem mai mult, cu atât mai complicat și mai dureros va fi pentru copil. Oricum, reglarea tranzitului va dura ceva timp, așadar ne vom înarma cu multă răbdare. Copilul va avea nevoie de susținere morală și de încurajări, nu de critici sau de priviri piezișe. Va avea nevoie să fim atenți tot timpul ca după vindecarea constipației, episoadele să nu mai revină. Fără a-l forța, copilul trebuie să meargă regulat la baie, iar în cazul copilului mai mare, să se obișnuiască să ne spună fără jenă dacă are probleme, ca să putem interveni și să știm ce anume să îi povestim medicului.

Măsurile anticonstipație sunt la îndemâna tuturor și nu sunt atât de complicate.

  • Consum de apă și lapte din belșug (apă la copiii diversificați, desigur). Sucuri de fructe pot fi consumate, dar într-o măsură mai mică, fiind preferabile fructele cu pulpă (pulpa conține fibrele necesare tranzitului intestinal)
  • Alimentația trebuie să fie variată, cu multe legume, vegetale și fructe. Cerealele integrale sunt bogate în fibre, așadar să nu le uităm. La copiii diversificați, lactatele pot ajuta, la fel anumite fructe (piersici, prune). Atenție că dulciurile nu ajută, dimpotrivă! Fructele vor furniza fructoza necesară, așa că putem să le oferim copiilor piureuri de fructe sau salată de fructe în locul dulciurilor rafinate.
  • Tranzitul intestinal este susținut prin activitate fizică. Copilul trebuie să alerge, să meargă, să țopăie, să sară, să danseze, să facă orice activitate îl face fericit
  • Mersul regulat la baie sau statul regulat pe oliță, în special după masă, fie că au sau nu nevoie. Însă trebuie să aibă o poziție confortabilă, sprijinită (la oliță să stea cu talpa bine sprijinită pe podea).
  • Discutăm despre problema medicală ca o normalitate. Nu este nimic rușinos, vor fi accidente, dar om trece cu calm, împreună peste ele. Să nu uităm că stresul este una dintre cauze.
  • Ne vom asigura că la grădiniță, creșă sau școală, personalul va cunoaște problema și sprijini emoțional copilul.

Aboneaza-te la Newsletter