Conjunctivitele sau de ce ne ascundem ochii

Dona30/07/2019

Chiar și ochii frumoși preferă să stea ascunși, departe de privirile celorlalți, când sunt afectați de conjunctivită. Avem ochii umflați, înroșiți. Ne luptăm cu senzația de pleoape grele, umflate, de corp străin în ochi sau cu senzația unei arsuri. Lăcrimăm abundent și manifestăm un plus de hipersensibilitate la lumină, așa că preferăm să stăm în semiîntuneric sau întuneric.  Dacă avem o senzație de mâncărime, atunci cauza este alergică.

Ce este conjunctivita? Este o inflamație a structurii numite conjunctive care protejează suprafața anterioară a fiecărui ochi. Există mai multe tipuri ale acestei afecțiuni, în funcție de manifestări și durată: acută, subacută și cronică.

Dar dacă vrem să le categorisim în funcție de cauză, atunci sunt două tipuri mari și anume:

  • Conjunctivitele infecțioase (cu bacterii sau virusuri sau paraziți sau funghi); acestea au cea mai mare prevalență
  • Conjunctivitele neinfecțioase (cauzate de diferiți alergeni sau de ingestia unor substanțe toxice sau cauzată de anumite afecțiuni sau de modifici cantitativ și calitativ ale filmului lacrimal

Medicul oftalmolog este cel care trebuie să ne examineze, să ne pună diagnosticul și să ne recomande tratamentul potrivi în funcție nu doar de cauze, ci și de manifestări pentru a ne ușura simptomatologia. Acest tratament poate fi local și / sau general  (sistemic), în funcție de cauza bolii. Medicul este cel care va elimina sau confirma, prin colaborarea cu un alergolog, eventualele cauze alergice. Pe lângă tratament, până la vindecare va trebui să avem un plus de atenție igienei personale (ne spălăm mâinile corect, le ținem departe de ochi și de față), igienei ochilor și eliminarea cauzelor pentru eventuale complicații.

Statisticile arată că acest tip de afecțiuni apar când suntem în deplasare, așadar riscăm să ne stricăm vacanțele în ciuda eforturilor depuse ca să ne mai și odihnim din când în când. Având risc mare de transmitere cu ușurință de la o persoană la cealaltă, igiena personală va contribui la răspândirea transmiterii bolii, dar și la ușurarea simptomelor.

Ca măsură de prevenție, mai trebuie să luăm în considerare igiena obiectelor personale care intră în contact cu ochiul și fața noastră sau a copilului bolnav, igiena spațiilor, a hainelor și lenjeriei.

Dacă respectăm tratamentul recomandat, îi motivăm pe cei mici să privească cu mai multă seninătate impactul conjunctivitei. Astfel, scad șansele de recidivă și ne cresc șansele de reconciliere la nivel intern. Prognosticul de vindecare completă este ridicat, dar, în anumite cazuri, acest tip de afecțiuni revine periodic sau se cronicizează. Bineînțeles, în cazul copiilor mici vindecarea este mai complicată deoarece regulile de igienă nu pot fi în totalitate respectate, spațiile și obiectele nu sunt periodic și nici corect igienizate, iar în colectivitate se poate recontamina sau reinfecta de la un coleg. Copilul bolnav trebuie să stea izolat, până la vindecarea completă, atât spre binele său, cât și al celorlalți. De aceea, dacă observați că vin copii bolnavi, trebuie să discutați cu personalul instituției de învățământ ca să nu îi mai accepte până la eliberarea de către medic a avizului de reintrare în colectivitate.


Aboneaza-te la Newsletter