
Conjunctivita
Dona22/03/2021Când ai ochii roșii și iritați și o senzație de nisip sau de mâncărime, oricât de tentant ar fi să îi atingi, este mai bine să nu o faci deoarece poți avea conjunctivită. Aceasta este o afecțiune cauzată de iritația conjunctivei din cauze alergice sau infecțioase (bacteriană sau virală).
Ochii noștri sunt destul de sensibili la factorii de mediu, sunt afectați de diferiți germeni și de stilul de viață (precum expunerea prelungită la ecrane, preferința către un anumit nivel de intensitate a luminii, stres, odihnă insuficientă, carențele unor micro- și macronutrienți importanți).
Tratarea diferitelor probleme de sănătate oculară trebuie făcută corect și la timp pentru a ne proteja vederea care, vrem sau nu, va fi afectată de trecerea anilor și schimbările din organismul nostru legate de vârstă sau diferite afecțiuni.
Simptomele și tratamentul conjunctivitei
Conjunctivitele sunt infecții oculare frecvente ale căror simptome diferă ușor în funcție de cauza afecțiunii. În toate cazurile ochii sunt iritați și înroșiți, manifestă sensibilitate crescută la lumină, vederea e încețoșată. Dar la cele bacteriene resimți o senzație de nisip în ochi, poți avea dureri și ai secreții purulente cu sau fără inflamația canalului lacrimal, în special la copii. În cazul conjunctivitei virale secrețiile sunt apoase sau reduse, pe când la cea alergică secrețiile sunt filamentoase, dar reduse, ai o senzație de mâncărime, uneori de arsură, iar pleoapele sunt inflamate.
În general, funcția ochiului, vederea în sine, nu este afectată, indiferent de cauza conjunctivitei.
Afecțiunea poate trece fără tratament în câteva săptămâni (1-3), dar un tratament inadecvat sau nerespectat poate cauza complicații, mai precis afectarea corneei și, implicit în timp, pierderea vederii.
Dacă în cazul conjunctivitei bacteriene este necesar un antibiotic local, afecțiunile de cauză virală și alergice sunt tratate simptomatic pentru a reduce manifestările bolii și a creștere confortul pacientului. Ochiul poate fi curățat, ca și în cazul bebelușilor, cu apă sterilă.
Igiena ochilor este importantă în perioada bolii și evitarea factorilor care irită suplimentar (de la factori de mediu precum lumina soarelui, fum, praf, la diferite substanțe din produsele de igienă personală sau pe care le folosești în gospodărie).
Conjunctivitele, cu excepția celor alergice, sunt contagioase, așadar trebuie să eviți contactul cu ochii (mâini, prosoape, fețe de pernă, altele de uz personal), iar în cazul în care acest lucru se întâmplă, mâinile trebuie bine spălate cu apă și săpun.
O atenție suplimentară trebuie acordată lentilelor de contact, care, dacă nun sunt dezinfectată corespunzător, pot cauza conjunctivite bacteriene. În perioada de manifestare a bolii și o perioadă după, lentilele de contact nu trebuie purtate.
Machiajul trebuie evitat până la vindecarea completă.