
Conjunctivita
Dona26/05/2022Ce este conjunctivita?
Conjunctivita este afecțiune descrisă de o inflamație la nivelul conjuctivei ochiului. Conjuctiva este o membrană subțire și transparentă care acoperă pleoapa interioară și partea albă a ochiului. Afecțiunea se poate manifesta la unul sau la ambii ochi. Există câteva tipuri de conjunctivită, în funcție de cauza apariției. Unele dintre acestea se răspândesc foarte ușor de la o persoana la alta, fiind foarte contagioase. Formele ușoare vor trece de la sine, iar altele vor necesita tratament individual și simptomatic. Cazurile de conjunctivită pot fi ușor evitate prin respectarea măsurilor de prevenție și a unei igiene corecte.
Cauzele apariției conjunctivitei
De obicei, conjunctivita este cauzată de o reacție alergică sau o infecție (bacteriană sau virală). În cazuri mai rare, se dezvoltă la bebelușii care au canalul lacrimal incomplet deschis. De asemenea, substanțele iritante și particulele străine care intră în contact direct cu ochiul, sunt asociate cu conjunctivita. În funcție de cauze se vor descrie 3 tipuri diferite de conjunctivită care vor necesita abordări terapeutice individuale.
Tipuri de conjunctivită
Conjunctivita alergică
Acest tip de conjunctivită este rezultatul unei reacții alergice. Alergenul cel mai răspândit este polenul. Ca răspuns la alergeni, organismul dumneavoastră produce un anticorp numit imunoglobulină E (IgE). Acest anticorp declanșează celulele speciale numite mastocite din mucoasa ochilor și a căilor respiratorii să elibereze substanțe inflamatorii, inclusiv histamine. Eliberarea de histamină de către organismul dumneavoastră poate produce o serie de semne și simptome de alergie, inclusiv ochi roșii sau roz. Dacă aveți conjunctivită alergică, puteți avea mâncărimi intense, lăcrimare și inflamație a ochilor – precum și strănut și secreții nazale apoase. Cea mai mare parte a conjunctivitei alergice poate fi controlată cu picături pentru ochi pentru alergii.
Conjunctivita infecțioasă
Tipul infecțios de conjunctivită poate fi atât de natură virală cât și bacteriană. Ambele forme pot apărea împreună cu răceli sau simptome ale unei infecții respiratorii, cum ar fi durerea în gât. Acestea sunt foarte contagioase. Ele se răspândesc prin contact direct sau indirect cu lichidul care se scurge din ochiul unei persoane infectate. Pot fi afectați ambii ochi sau doar unul singur.
Virală.Virusurile cel mai des incriminate sunt adenovirus, herpes simplex și varicelo-zosterian. Cel mai des se infectează copiii în cadrul școlilor. Secrețiile conjunctivitei virale sunt apoase.
Bacteriană
Cel mai des întâlniți sunt stafilococii și streptococii. Apare de obicei din cauza atingerii ochilor cu mâinile necurate, folosirea în comun a produselor pentru machiaj sau contactul direct cu secrețiile oculare ale persoanelor infectate. Secrețiile conjunctivitei bacteriene sunt purulente și vâscoase. În unele cazuri, aceasta lipsește complet.
Conjunctivita gonococică
Aceasta se dezvoltă la copiii nou-născuți care intră în contact direct cu secrețiile mamei infectate de Neisseria gonorrhoeae. Aceasta reprezintă o urgență medicală care poate cauza orbire dacă nu este tratată în timp util. Mai rar, afecțiunea poate fi întâlnită și la adulți.
Conjunctivita chimică
Substanțele chimice sau obiectele străine pot provoca iritații la un contact direct cu ochiul și, prin urmare, conjunctivită. În aceste cazuri, se recomandă spălarea abundentă cu apă. Dacă substanța chimică este caustică apelați cât mai repede la ajutorul medicului oftalmolog. Unele substanțe chimice pot provoca leziuni permanente. Simptomele persistente ar putea indica faptul că încă aveți corpul străin în ochi – sau, eventual, o zgârietură peste cornee sau peste învelișul globului ocular (sclera). În cazurile ușoare, semnele și simptomele descrise de ochi înlăcrimați și o secreție vâscoasă, vor dispărea de la sine în aproximativ o zi.
Factori de risc
• Purtarea lentilelor de contact care nu sunt curățate corespunzător sau care nu sunt ale dumneavoastră poate provoca conjunctivită bacteriană.
• Contactul cu substanțe declanșatoare de reacții alergice (alergeni).
• Contactul cu virusurile sau bacteriile care dezvoltă conjunctivită.
• Contactul direct cu secrețiile unei persoane care are conjunctivită infecțioasă.
• Schimbul de produse pentru igiena oculară/machiaje sau alte obiecte care intră în contact cu ochii sau pleoapele.
• Atingerea ochilor cu mâinile murdare.
Care sunt semnele și simptomele conjunctivitei?
Unele semne și simptome manifestate sunt comune pentru toate tipurile de conjunctivită iar altele vor depinde de tipul acesteia:
• senzația de corp străin în ochi sau o senzație de nisip în ochi
• ochi roșii
• senzație de arsură
• senzație de mâncărime (puternică în cazul formei alergice)
• durere oculară (acest lucru se întâmplă de obicei în cazul formei bacteriene)
• ochi înlăcrimați
• pleoape umflate
• vedere încețoșată
• sensibilitate sporită la lumină
• mult mucus (chimică), puroi, secreție galbenă și groasă (bacteriană) sau apoasă (virală) din ochi. Poate fi atât de multă încât genele să se lipească între ele. Aceasta se formează în cantitate mare peste noapte.
Cand consultăm un medic?
În general, conjunctivita dispare de la sine în 1-2 săptămâni. Dacă simptomele durează mai mult decât atât, ar trebui să consultați medicul oftalmolog. De asemenea, dacă simptomele se agravează și devin insuportabile. Este necesară intervenția medicilor pentru a identifica dacă aveți o problemă oculară mai gravă. Persoanele care au un sistem imunitar deprimat de alte afecțiuni (HIV, cancer) trebuie consultate de către medicii specialiști în cazurile oricăror infecții, inclusiv a celor oculare.
Diagnosticul conjunctivitei
Stabilirea diagnosticului se face în urma anamnezei pacientului și examenului ocular. Se va lua în calcul:
• Semnele și simptomele, prezența altor afecțiuni cum ar fi răceală, febra fânului sau alergii cunoscute.
• Se va evalua starea conjunctivei și a țesuturilor interne ale ochilor pentru a depista dacă sunt și aceastea afectate.
• Testarea acuității vizuale este, de asemenea, importantă.
• În cazurile cronice care nu răspund la tratament se poate examina secreția conjunctivală cu antibiogramă.
Tratamentul conjunctivitei
Planul de tratament al conjunctivitei va depinde de tipul acesteia. Astfel:
1. Conjunctivita de natură virală nu se tratează cu nimic specific. Organismul dumneavoastră va lupra singur cu virusul. Pentru a ameliora senzațiile de disconfort puteți aplica comprese reci și umede. Atenție! Compresele trebuie să fie sterile iar apa fiartă și răcită în prealabil.
2. Dacă conjunctivita este cauzată de o infecție bacteriană, oftalmologul dumneavoastră vă poate prescrie picături oculare care conțin antibiotice, în funcție de cât de severe sunt simptomele. În cazurile ușoare organismul singur va distruge bacteriile. Antibioticele nu tratează o infecție cauzată de un virus sau de o reacție alergică.
3. Conjunctivita alergică se tratează cu picături oftalmice care conțin substanțe antialergice. Se pot administra și antihistaminice pe cale orală atunci când aveți simptome sau când preziceți un eventual contact cu alergeni. Dacă aceasta este cauzată de polent, este important să începeți medicația antialergică îaintea formării acestuia pentru un efect mai bun.
4. În cazul conjunctivitei cauzată de substanțe chimice sau corpuri străine se recomandă clătirea abundentă cu apă. În cazuri mai grave sau pentru grăbirea vindecării, medicul vă poate recomanda picături, geluri sau unguente pe bază de acid hialuronic sau dexpantenol.
5. Bacteriile cu care intră în contact nou-născuții în timpul nașterii pot provoca forme grave de conjunctivită. Acest lucru se întâmplă rar, dar dacă nu se aplică imediat tratament, copilul poate pierde vederea. De aceea, la scurt timp după naștere, se aplică un unguent cu antibiotic pe ochii fiecărui nou-născut. Unguentul ajută la prevenirea infecțiilor oculare.
Este interzisă purtarea lentilelor de contact în timpul tratamentului. Această regulă se aplică pentru toate tipurile de conjunctivite. De asemenea, nu folosiți comprese cu ceaiuri, produse ocluzive sau tratamente medicamentoase fără acordul medicului. Până în momentul consultului oftalmologic se recomandă doar spălarea ochilor cu apă.
Metode de prevenție
• Spălați-vă regulat pe mâini cu apă caldă și săpun. Spălați-le întotdeauna înainte și după ce mâncați, când mergeți la baie sau după ce strănutați sau tușiți.
• Acoperiți gura și nasul atunci când strănutați și aruncați șervețelele folosite la coșul de gunoi.
• Spălați-vă regulat fețele de pernă și schimbați-le cât puteți de des.
• Folosiți un prosop sau un șervețel curat de fiecare dată când vă ștergeți fața și ochii.
• Încercați să nu vă atingeți ochii. Dacă o faceți, spălați-vă imediat pe mâini.
• Asigurați-vă că vă curățați lentilele de contact exact așa cum vă recomandă oftalmologul.
• Încercați să nu vă atingeți ochii cu mâinile. Dacă o faceți, spălați-vă imediat pe mâini.
• Luați orice medicament pe care vi l-a dat medicul dumneavoastră, așa cum l-a prescris.
• Bacteriile se pot dezvolta în produsele dumneavoastră de machiaj. Nu le folosiți în perioda în care ați dezvoltat simptomele conjunctivitei până la vindecare. Dacă ați avut o infecție oculară înlocuiți toate produsele de machiaj care au intrat în contact cu ochii.
• Nu folosiți produse pentru ochi care au depășit termenul de expirare. Atenție la picăturile și unguentele oftalmice, acestea au un termen limitat de valabilitate după deschidere.
• Încercați să eliminați sau să intrați cât mai puțin în contact cu alergenii cunoscuți.
Surse:
https://www.nhs.uk/conditions/conjunctivitis/
https://www.aao.org/eye-health/diseases/pink-eye-conjunctivitis
https://www.mayoclinic.org
https://www.healthline.com/health/conjunctivitis
https://www.cdc.gov/conjunctivitis/about/symptoms.html
https://journals.lww.com/stdjournal/fulltext/2019/01000/gonococcal_conjunctivitis_in_adults__case_report.9.aspx