Colita ulcerativă, o afecțiune mai puțin cunoscută

Dona04/09/2019

Alături de boala Crohn, colita ulcerativă este una dintre afecțiunile problematice ale timpurilor moderne, o boală autoimună în care celule din sistemul imunitar atacă țesutul sănătos al intestinului/ colonului, provocând inflamația și apoi ulcerații. Simptomele sunt severe, evoluția poate fi complicată, iar diagnosticul este dificil deoarece trebuie eliminate mai întâi alte posibile cauze (precum anumite tipuri de infecții sau colita indusă de anumite contraceptive). Crește riscul de cancer de colon (proporțional cu durata bolii) și afecțiunea scăzând calitatea vieții pacientului pe termen lung.

Să vedem ce este colita ulcerativă și care sunt simptomele acesteia

Colita ulcerativă este o afecțiune cronică manifestată prin inflamarea colonului și rectului. În timp, la nivelul colonului apar ulcerații, sângerări și chiar infecții/ puroi. De aceea, cu cât este diagnosticată mai devreme, cu atât este mai ușor pentru pacient și pentru echipa medicală.

Posibilele cauze de declanșare (nu ale bolii în sine) sunt infecții la nivelul sistemului digestiv sau stresul. Cauzele nu sunt cunoscute, specialiștii și studiile invocând cauze genetice (1 din 4 pacienți are istoric familial), dar sub influența unor factori de mediu.

Simptomele care trebuie să ne dea de gândit și să ne trimită imediat la medic sunt:

  1. Episoade recurente de diaree, în care pot să apară sânge, mucus sau puroi
  2. Dureri abdominale severe
  3. Nevoia frecventă de a merge la baie. (Dacă această nevoie depășește numărul de 6 ori pe zi, pot să apară probleme respiratorii, tulburări ale ritmului cardiac, febră, sânge în fecale.)
  4. Pe lângă acestea, apar și: scăderea în greutate, pierderea apetitului, stare generală de oboseală accentuată, febra înaltă (40 de grade C, în colita fulminantă).
  5. În perioadele de revenire ale bolii, pot să apară și simptome sistemice, în alte zone ale corpului care să ne anunțe (ulcere la nivelul cavității bucale, dureri și inflamații la nivelul articulațiilor, zone dureroase și inflamate la nivelul pielii fără nicio cauză evidentă, ochi înroșiți și iritați).

La cca 10% dintre pacienți, un puseu inițial cu manifestări severe poate conduce la hemoragie masivă, perforație sau toxemie. La puțini pacienți, după primul episod poate să apară o vindecare completă. Însă, trebuie reținut că este o afecțiune autoimună cronică al cărei progres nu poate fi prognozat.

Poate fi tratată?

După stabilirea diagnosticului echipa medicală va decide dacă este necesară intervenția chirurgicală (inclusiv pentru eliminarea colonului) în funcție de severitatea manifestărilor (ulcerațiilor). Se poate trăi cu această boală, dacă pacientul își urmează atent tratamentul, efectuează controalele medicale periodice și, mai ales, urmează niște reguli alimentare și de stil de viață. Pacienții trebuie monitorizați pentru diagnosticarea din timp a complicațiilor. În cazul pacienților tineri și foarte tineri, dezvoltarea lor va fi afectată.

Tratamentul medicamentos constă în corticosteorizi, imunosupresoare și aminosalicilați (5-AAS). La cca o treime dintre pacienți este nevoie de intervenție chirurgicală. Administrarea de antidiareice este efectuată cu multă prudență deoarece în cazurile severe pot precipita dilatația toxică

Ce schimbări ale stilului de viață trebuie să facem

Ca recomandări generale privind stilul de viață, pacientul cu colită ulcerativă tebuie să nu fumeze, să nu consume alcool, cafea, băuturi carbogazoase. Din alimentație vor fi eliminate alimentele crude, laptele (dacă are rezultate bune). Trebuie consumată multă apă, pentru a menține organismul permanent hidratat.

Mesele trebuie porționate în 5 sau 6, iar din cauza problemelor de asimilare la nivelul intestinului, va fi nevoie de suplimente de minerale și vitamine.

În privința alimentelor care trebuie consumate, specialiștii recomandă menținerea unui jurnal zilnic pentru a putea stabili care alimente sau combinații agravează simptomele și care sunt mai potrivite, acestea fiind diferite de la un caz la altul. Dieta săracă în fibre poate să îmbunătățească simptomele în perioadele de revenire, deoarece reduc cantitatea și frecvența scaunelor. Dintre alimentele recomandate în cadrul acestei diete sunt: pâinea albă, cereale procesate (nu integrale) precum fulgii de porumb, orezul alb, pastele rafinate și noodles, legume (fără coajă și semințe) gătite, carne slabă și pește, ouă.

Stresul este una dintre cauzele care poate contribui la declanșarea bolii sau accentuarea simptomelor. Așadar, profitați de orice metodă antistres care vă ajută și vă face plăcere (mișcare, relaxare, meditație, pictură). Astfel veți reduce impactul psihologic al bolii, cei mai mulți dintre pacienți ajungând să se lupte cu depresia.


Aboneaza-te la Newsletter