
Colagenul
Dona18/06/2022Ce este colagenul?
Colagenul este o proteină dură, insolubilă, compusă din fibre, făcând de asemenea parte din structura tuturor țesuturilor conjunctive, reprezentând 30% din totalul proteinelor prezente în corpul uman.
Colagenul este produs în mod natural în organism, fiind o substanță proteică cu o prezență în sistemul muscular, sistemul osos, sistemul digestive, piele, vase de sânge şi articulații. Rolul colagenului în organism este de regenerare a celulelor şi a țesuturilor conjunctive.
Organismul uman produce colagen în mod natural până la vârsta de 30 de ani, astfel după această vârstă producția de colagen scade treptat. Din cauza factorilor externi precum poluarea, radicalii liberi, fumatul, expunerea la soare sau consumul excesiv de zahăr, nivelul de colagen al organismului poate fi afectat în mod negativ, astfel suplimentarea din surse externe ar putea fi necesară, odată cu înaintarea în vârstă.
Rolul colagenului, în organism
Colagenul în organismul uman are o multitudine de funcții, în primul rând asigura elasticitate, flexibilitate şi rezistenţă pielii şi a țesuturilor. Odată cu înaintarea în vârstă şi a scăderii producției de colagen din corp, pentru sporirea elasticității pielii este recomandată suplimentarea aportului de colagen.
Colagenul joacă un rol esențial în regenerarea celulară, formând o rețea de fibroblaste (celule ale țesutului conjunctiv), pe care se pot așeza şi multiplica alte celule. De asemenea colagenul stimulează procesul de cicatrizare şi de vindecare a rănilor, datorită faptului că stimulează multiplicarea celulară a zonei afectate.
Tipuri de colagen
Există 28 de tipuri de colagen, cu funcții şi structuri variate, toate având doua caracteristici principale comune, asigurarea flexibilității şi rezistenţei.
Tipul 1 – cel mai flexibil tip de colagen ce poate fi regăsit la nivelul pielii, tendoanelor, organelor, vaselor de sânge şi al oaselor;
Tipul 2 – este regăsit la nivelul cartilajelor, oferind suport acestora prin fortificarea cartilajului;
Tipul 3 – se regăsește în piele şi vasele de sânge, fiind acompaniat de colagenul de tip 1;
Tipul 4 – este localizat în ţesuturile membranoase.
Datorită faptului că asigură elasticitatea pielii şi a țesuturilor, stimulează regenerarea celulară, vindecarea şi cicatrizarea rănilor, colagenul îndeplineşte cu succes rolul de adeziv natural al organismului.
Beneficiile colagenului
Colagenul are o sumedenie de beneficii pentru organismul uman, motiv pentru care este indicată suplimentarea aportului de colagen odată cu înaintarea în vârstă.
Din punctul de vedere al frumuseții, colagenul ajuta la:
1. Obținerea unui efect anti-îmbătrânire – datorită faptului că sporește elasticitatea pielii, menține articulațiile flexibile şi puternice;
2. Menţinerea sănătăţii şi elasticităţii pielii – menține pielea tonifiata, ferma şi elastică, totodată reducând şi celulită şi vergeturile;
3. Stimularea creșterii părului şi a unghiilor;
4. Stimularea creșterii rezistenţei unghiilor şi a părului;
5. Accelerarea cicatrizării şi a vindecării rănilor – colagenul ajuta şi la regenerarea celulară, în absenţa acestuia, procesul de regenerare celulară este mult mai lent sau chiar incomplet;
6. Hidratarea pielii – contribuie la hidratarea pielii, motiv pentru care colagenul este folosit în majoritatea cremelor faciale;
7. Reducerea ridurilor – colagenul are capacitatea de a reduce ridurile de dimensiuni mici.
Din perspectiva sănătăţii articulaţiilor, colagenul are efect în:
1. Întărirea rezistenţei oaselor şi articulaţiilor – menţine oasele puternice, prin menţinerea densităţii acestora, astfel ca suplimentarea cu colagen odată cu înaintarea în vârstă ajuta la prevenirea osteoporozei. De asemenea joacă un rol în reducerea durerilor articulare şi poate preveni deteriorarea acestora.
2. Recuperarea fizică după efort – datorită concentraţiei mari de aminoacizi, colagenul este o proteină extrem de eficientă în repararea musculară şi recuperarea musculară;
3. Sănătatea plămânilor – fiind regăsit în structura plămânilor, un nivel optim de colagen menţine flexibilitatea şi refacerea țesuturilor pulmonare;
Alte beneficii ale colagenului:
1. Menţine elasticitatea vaselor de sânge – oferă rezistență şi elasticitate vaselor de sânge din organism;
2. Menţine sănătatea orală – menţine dinţii puternici şi sănătoşi, ajutând totodată şi la fortificarea gingiilor;
3. Ameliorează calitatea somnului – cu ajutorul glicinei ce se regăsește în compoziţia colagenului, calitatea somnului este îmbunătăţită;
4. Menţine sănătatea oculară – cu ajutorul colagenului vederea este îmbunătăţită şi riscul de afecţiuni oculare scade datorită tonifierii globului ocular;
5. Menţine senzaţia de saţietate – astfel, cu ajutorul colagenului, apetitul este redus deci implicit şi consumul caloric, fiind de mare ajutor în procesul de slăbire;
6. Îmbunătăţirea digestiei – colagenul creează un înveliş protector la nivelul tractului gastrointestinal, totodată favorizând tranzitul intestinal;
7. O combinație de suplimente cu peptide de colagen și un antrenament de forță ar putea contribui la creșterea masei și forței musculare.
8. Reduce durerea provocata de osteoartrita – în cazul persoanelor cu osteoartrita la genunchi, suplimentele orale de colagen, pot actiona ca un calmant usor, imbunatatind totodata si functia articulațiilor. Rezultate vizibile apar intre 3 si 5 luni de la inceperea tratamentului.
Carența de colagen
Carența de colagen în organism se manifesta prin:
1. Deteriorarea aspectului pielii
Odată cu apariţia carenței de colagen în organism, pielea devine mai lăsată, apare celulita alături de ridurile fine. Celulita apare din cauza lipsei colagenului din ţesuturi, astfel combaterea acesteia se poate realiza prin sporirea aportului de colagen cu ajutorul sportului, alimentaţiei dar şi cu ajutorul suplimentelor.
2. Funcții vitale ale organismului reduse
Un deficit de colagen, poate duce la scăderea tensiunii arteriale din cauza faptului că pereţii vaselor de sânge sunt alcătuiți în mare parte din colagen. O multitudine de simptome pot apărea din cauza lipsei de colagen: ameţeli, dureri în piept, dureri de cap frecvente, inclusiv leşinul.
3. Articulații rigide
Din cauza lipsei de colagen în organism, funcţionarea articulațiilor este afectată în mod negativ, unde nivelul fluidelor din articulații scade, fapt ce poate duce la apariţia artritei.
4. Pierderea sănătății părului
În cazul în care nu există suficient colagen în organism, colagenul nu poate umple spaţiile din jurul foliculilor de păr, astfel apare părul subțire, fragil şi casant.
5. Deteriorarea cartilajelor
Odată cu instalarea carenței de colagen, cartilajele din organism sunt afectate unde pot fi prezente următoarele simptome: dureri articulare, instabilitatea articulațiilor, articulații rigide.
6. Micșorarea funcției vizuale
Datorită faptului că are un rol esențial în menținerea sănătății oculare, deficitul de colagen poate afecta vederea într-un sens negativ.
Administrarea de suplimente alimentare
Colagenul este recomandat persoanelor în vârstă, celor care efectuează activități solicitante pentru articulații, ca adjuvant în tratamentele ce presupun refacerea cartilajului articular, pentru menținerea unui aspect sănătos al pielii. Suplimentele de colagen se pot regăsi sub formă de tablete, sub formă lichidă ori pudră.
Suplimentarea aportului de colagen prin administrarea de suplimente alimentare poate avea nenumărate beneficii asupra sănătății, precum:
o Menținerea fermității, elasticității şi sănătății pielii, în special pentru persoanele în vârstă a căror capacitate de producere a colagenului a scăzut;
o Contribuie la menținerea integrității cartilajului din componenţa articulațiilor şi ajuta la reducerea durerilor articulare precum şi la calmarea simptomelor artrozei.
o Colagenul ajuta organismul la construirea masei musculare, în special în cazul persoanelor care suferă de sarcopenie.
o Creşte rezistenta unghiilor şi menține sănătatea părului.
o Îmbunătăţeşte aspectul pielii în special în zona fetei, fiind utilizat în special în creme de faţă, ajutând la reducerea ridurilor fine.
Excesul de colagen
Colagenul este în general considerat a fi un supliment sigur și netoxic pentru persoanele sănătoase și majoritatea oamenilor nu vor avea efecte secundare adverse. Cu toate acestea, unii au raportat simptome, cum ar fi un gust neplăcut, senzație de plinătate excesivă sau alte plângeri ale stomacului. Prin urmare, cel mai bine este să verificați cu furnizorul dumneavoastră de asistență medicală dacă intenționați să luați mai mult decât doza recomandată a acestor suplimente.
Un supliment alimentar benefic este Zdrovit Supramax Articulații Direct, care conține colagen, acid hialuronic, vitamina C şi biotina. Supramax Articulaţii contribuie la menţinerea sănătăţii sistemului osos şi muscular, protejează articulaţiile, contribuie la formarea normală a colagenului, contribuie la refacerea articulațiilor, creşte flexibilitatea articulațiilor şi ajuta la menținerea flexibilității țesuturilor. Ca şi mod de administrare se recomanda administrarea a 1 fiolă de Supramax Articulații pe zi.
Surse:
1. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/collagen
2. https://www.webmd.com/diet/collagen-health-benefits
3. https://www.cedars-sinai.org/blog/collagen-supplements.html
4. https://www.healthline.com/nutrition/collagen