cititul poveștilor

Cititul poveștilor de la cea mai mică vârstă este benefic copiilor

Dona01/04/2021

Cărțile le dezvăluie copiilor noștri lumi fascinante și îi ajută să se dezvolte emoțional și cognitiv. Cu cât începem să le citim mai repede, cu voce tare, constant, în fiecare zi, cu atât mai benefic este pentru dezvoltarea lor.

Unii părinți încep să se conexteze cu bebelușii prin muzică și povești încă din timpul vieții intrauterine. Multe mame știu că bebelușii devin mai activi la anumiți stimulenți și în anumite intervale de timp și se bucură de aceste momente din timpul sarcinii.

Însă după naștere începe adevărata muncă a părinților, căci pe lângă grija față de nevoile primare ale copilului, părintele trebuie să răspundă și nevoilor de dezvoltare cognitivă, emoțională și motrică ale acestuia.

Este deosebit de importantă să stabilim ritualuri care să îl ajute pe copil să descopere și să învețe despre lumea din jur, să înțeleagă ce i se spune ca să își poată dezvolta limbajul verbal și nonverbal și, mai ales, să perceapă și să răspundă emoțiilor celorlalți.

Cititul ne ajută copiii să fie mai deștepți

Studiile arată că, dacă vrem să le asigurăm un start bun în viață, trebuie să ne facem timp să le citim zi de zi copiilor noștri. Frecvența cu care citim este principalul criteriu cu impact pozitiv asupra dezvoltării cognitive a copiilor și viitoarelor lui performanțe școlare, indiferent de condițiile de mediu sau tipul de familie din care aceștia provin. Acest studiu efectuat în Australia a demarat în 2004 pe un eșantion de 4000 de copii cu vârsta de 4 și 5 ani care au fost urmăriți până la vârsta de 10 și 11 ani.

Așadar, dacă le vom citi zi de zi copiilor noștri de 4-5 ani, cercetările au constatat efecte pozitive asupra abilităților de citire și scriere mai târziu în viață. Copiii evaluați cărora li s-a citit frecvent la vârsta de 4-5 ani au înregistrat rezultate mai bune la evaluarea națională a abilităților și cunoștințelor de comunicare și matematică susținut la vârsta de 8-9 ani.

Să alegem cu atenție modelele din lecturile copiilor

Pe lângă faptul că își dezvoltă limbajul și abilitățile de înțelegere și comunicare, din lecturile zilnice copiii noștri invață despre oameni, interacțiunile dintre aceștia, despre natură și tot ceea ce ne înconjoară.

Din fericire, acum există multe cărți și povești din care putem alege, pe nivele de complexitate adecvate unor praguri de vârstă deoarece este important ca ceea ce le citim să aibă o influență pozitivă asupra lor. Mesajul trebuie să fie unul pozitiv și adecvat timpurilor pe care le trăim. Personajele model cu care se vor identifica în timpul călătoriilor imaginare îi vor inspira în interacțiunile cu alți copii, cu membrii familiei, le vor transmite mesaje importante despre viață. De aceea, este impotant să alegem cu atenție cărțile potrivite pentru viitorii adulți pe care dorim să îi formăm.

Lectura de seară este un prilej să ne relaxăm și noi ca adulți și să ne conectăm emoțional cu copiii noștri

Da, cititul în fiecare seară este benefic și pentru noi, părinții. Este un prilej să ne amuzăm citind pe voci și maimuțărindu-ne, de ce nu ?, împreună cu cei mici și creaând astfel amintiri de neuitat.

Ne reconectăm, ne bucurăm și emoționăm împreună alături de personajele din povești și descoperim reacții noi – gesturi, expresii ale emoțiilor copiilor. Cărțile interactive, cu desene sau cu decupaje speciale vor fi fascinante pentru copiii mai mici care își vor putea exersa și simțul tactil.

Pe măsură ce vor crește, ne vor pune întrebări și noi îi vom ajuta cu răbdare să înțeleagă mesajele.

Astfel, ne reîncărcăm de energie pozitivă detașându-se de problemele întâmpinate peste zi.


Aboneaza-te la Newsletter