Cistita

Dona19/07/2022

Ce este cistita

Cistita este o inflamație a vezicii urinare, cauzată de cele mai multe ori de o infecție bacteriană. Mai rar, cistita poate fi cauzată de anumite medicamente, radioterapie sau factori iritanți. Femeile au tendința de a face cistită mai des decât bărbații. Cazurile ușoare se vor ameliora de la sine în câteva zile. Cu toate acestea, unele persoane se confruntă frecvent cu episoade de cistită și pot avea nevoie de un tratament regulat sau pe termen lung.

În cazuri rare, cistita poate să se extindă și să cauzeze o infecție renală mai gravă. Astfel, este important să consultați medicul dacă simptomele nu se ameliorează. Tratamentul obișnuit pentru cistita bacteriană care nu trece de la sine este reprezentat de antibiotice. Tratamentul pentru alte tipuri de cistită depinde de cauza care stă la baza acesteia.

Factori de risc, cauze

Cistita este de obicei cauzată de o infecție bacteriană, deși uneori apare atunci când vezica urinară este iritată sau deteriorată din alt motiv.
Infecții bacteriene. Se consideră că majoritatea infecțiilor apar atunci când bacteriile care trăiesc inofensiv în intestin sau pe piele ajung în vezica urinară prin uretră (tubul care transportă urina afară din corp) și încep să se înmulțească. Cele mai multe cazuri de cistită sunt cauzate de un tip de bacterie Escherichia coli (E. coli). Cistita infecțioasă este mult mai frecventă la femei decât la bărbați, probabil pentru că orificiul anal este mai aproape de uretră, iar aceasta este mult mai scurtă. Alte bacterii implicate sunt:
– Proteus mirabilis
– Klebsiella pneumoniae
– Staphylococcus saprophyticus
– Streptococi din grupul B
– Lactobacillus spp.
– S. saprophyticus
– enterococi

Cauze și factori de risc ale cistitei bacteriene:
– întreținerea relațiilor sexuale
– introducerea unei sonde urinare (un tub subțire introdus în uretră pentru a evacua vezica urinară)
– deteriorări în urma unei intervenții chirurgicale la nivelul vezicii urinare
– blocaj în sistemul renal, cum ar fi o piatră la vezica urinară
– sarcina (uterul gravid exercită o presiune asupra vezicii urinare și a uretrelor)
– adenom de prostată (la bărbați) – cauzează obstrucția căilor urinare și imposibilitatea de a goli complet vezica urinară
– menopauză – în cazul femeilor care au trecut prin menopauză sau care trec prin ea, mucoasa uretrei se poate subția din cauza lipsei hormonului estrogen. Acest lucru poate face ca uretra să fie mai vulnerabilă la infecții, care s-ar putea răspândi în vezica urinară.
– diabet – nivelurile ridicate de zahăr din urină pot oferi un mediu propice pentru multplicarea bacteriilor, astfel încât orice bacterie care ajunge în vezica urinară are mai multe șanse să provoace cistită.
– organele genitale ale unei femei care au fost tăiate sau modificate în mod deliberat din motive culturale, religioase și sociale (o practică ilegală numită mutilare genitală feminină sau MGF).

Cauze ale cistitei neinfecțioase:
– medicamente
– radioterapie
– substanțe chimice iritante
– sindromul vezicii urinare dureroase

Manifestări ale cistitei

Semnele și simptomele cistitei sunt aceleași atât pentru femei, cât și pentru bărbați:
– nevoie puternică și persistentă de a urina
– durere, usturime sau senzație de arsură în timpul urinării
– urinări frecvente și în cantități mici
– urină închisă la culoare, tulbure sau cu miros puternic
– sânge în urină (hematurie)
– senzație de presiune în partea inferioară a abdomenului
– ușoară febră
– stare generală de rău, dureri, greață și oboseală
– dureri în timpul actului sexual

Simptomele la copiii mici pot include următoarele:
– temperatură ridicată a corpului
– incontinență urinară
– apetit redus și stare generală de rău
– slăbiciune și iritabilitate

Diagnostic

Prima etapă în stabilirea diagnosticului o constituie anamneza. În urma discuției cu medicul acesta va evalua semnele și simptomele, ce medicamente administrați, istoricul de afecțiuni renale și bolile asociate.

Prin urmare, vor fi efectuate teste de laborator pentru a stabili dacă cistita este de natură infecțioasă. Pentru aceste teste se va recolta o probă de urină și se vor efectua analizele corespunzătoare. Rezultatele acestora pot evidenția prezența anumitor bacterii în urină. După identificarea acestora, se poate efectua o antibiogramă pentru a vedea care este antibioticul potrivit tratamentului infecției urinare.

Dacă cistita nu este de natură infecțioasă, medicul poate cere efectuarea testelor de imagistică pentru a indentifica calculi, tumori sau anomalii structurale.

De asemenea, medicii pot cere efectuarea testelor pentru infecții cu transmitere sexuală, deoarece simptomele pot fi similare.

Tipuri de cistită

Cistită infecțioasă. Cauza acesteia o reprezintă infecțiile cu bacteriile care colonizează intestinul gros sau pielea. Acestea ajungând în uretră, provoacă inflamarea acesteia și a vezicii urinare.

Cistita interstițială. Cauza acestei inflamații cronice a vezicii urinare, denumită și sindromul vezicii urinare dureroase, este neclară. Cele mai multe cazuri sunt diagnosticate la femei. Afecțiunea poate fi dificil de diagnosticat și de tratat.

Cistita indusă de medicamente. Anumite medicamente, în special medicamentele folosite în chimioterapie ciclofosfamidă și ifosfamidă, pot provoca inflamarea vezicii urinare pe măsură ce componentele descompuse ale medicamentelor ies din organism. Utilizarea recreativă a medicamentului ketamină poate provoca cistită.

Cistita indusă de radiații. Tratamentul cu radiații în zona pelviană poate provoca modificări inflamatorii în țesutul vezicii urinare.
Cistita chimică. Unele persoane pot fi hipersensibile la substanțele chimice conținute în anumite produse, cum ar spumele de baie, spray-urile pentru igiena feminină sau produsele spermicide, și pot dezvolta o reacție de tip alergic în interiorul vezicii urinare, provocând inflamația acesteia.

Tratamentul pentru cistită

De obicei, cistita ușoară se vindecă de la sine în câteva zile. Adresați-vă medicului pentru sfaturi și tratament dacă:
– aveți simptome de cistită pentru prima dată
– simptomele nu încep să se amelioreze în câteva zile
– aveți cistită frecvent
– aveți simptome severe, cum ar fi sânge în urină sau febră
– sunteți însărcinată și aveți simptome de cistită
– sunteți bărbat și aveți simptome de cistită
– copilul dumneavoastră are simptome de cistită

Pentru cazurile ușoare încercați respectarea următoarele măsuri de tratament:
– administrați analgezice care se eliberează fără prescripție medicală, cum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul – citiți întotdeauna prospectul în prealabil pentru a verifica modul de administrare, reacțiile adverse și contraindicațiile.
– beți multă apă – aceasta poate ajuta la eliminarea bacteriilor din tractul urinar.
– ținerea unei sticle de apă caldă pe abdomen sau între coapse poate reduce disconfortul.
– nu faceți sex până când nu vă simțiți mai bine, acesta ar putea agrava simptomele deja existente.
– unele persoane consideră că sucul de afine sau folosirea unor produse care reduc aciditatea urinei (cum ar fi bicarbonatul de sodiu sau citratul de potasiu) le reduc simptomele, dar nu există dovezi care să sugereze eficiența acestora.

În cazul în care simptomele nu s-au redus sau chiar s-au agravat, medicul poate prescrie un tratament cu antibiotice. Majoritatea oamenilor nu vor avea efecte secundare în urma tratamentului cu antibiotice, dar printre posibilele efecte secundare se numără erupții cutanate, mâncărimi, stare generală de rău, greață și diaree.

Fitoterapia vine în ajutor cu extracte de merișor, afin-american, strugurii-ursului și alte plante care și-au dovedit efectul benefic în reducerea disconfortului urinar și a recurențelor. Aceste extracte se găsesc sub formă de comprimate, extracte lichide, pulberi, ceaiuri și pot fi asociate cu probiotice (Urobiotic forte), D-manoză (Urostrong), albastru de metilen (Uractiv forte), vitamina D (Urinal Akut). Toate pot fi administrate ca monoterapie sau ca terapie adjuvantă medicației cu antibiotice.

Cistita în sarcină

În timpul sarcinii, au loc modificări ale tractului urinar care predispun femeile la infecțiile acestuia. Se observă o dilatarea a ureterei din cauza comprimării ureterelor de către uterul gravid. Efectele hormonale ale progesteronului pot provoca, de asemenea, relaxarea musculaturii netede, ceea ce duce la dilatare și la stază urinară, iar refluxul vezico-ureteral crește. Bacteriile care cauzează cistita în sarcină sunt aceleași întâlnite la persoanele care nu sunt gravide.
Sarcina este o stare relativ imunocompromisă. Aceasta poate fi o altă cauză a frecvenței crescute a infecțiilor urinare.

 

Prevenție

Nu există o modalitate sigură de a preveni cistita, dar următoarele măsuri scad considerabil riscurile dezvoltării cistitei:
– Evitați băile cu spumă, săpunurile și produsele care au în ele parfumuri sau substanțe iritante.
– Urinați atunci când simțiți prima oară nevoia. De asmenea, urinați după actul sexual.
– Igienă corespunzătoare. Folosiți produse blânde, produse hipoalergenice.
– Tratați afecțiunile tractului digestiv care vă cauzează constant constipație sau diaree.
– Aport crescut de lichide pentru a elimina bacteriile care colonizează uretra.
– Administrarea cremelor cu estrogen pentru femeile aflate la postmenopauză (cu acordul medicului specialist).
– Schimbarea metodei contraceptive dacă aceasta cauzează inflamația căilor urinare.
– Administrarea suplimentelor alimentare care și-au dovedit eficacitatea în prevenția recurențelor.

 

Surse:
https://www.nhs.uk/conditions/cystitis/
https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/kidneys-bladder-and-prostate/cystitis
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cystitis/diagnosis-treatment/drc-20371311
https://www.medicalnewstoday.com/articles/152997
https://www.webmd.com/urinary-incontinence-oab/what-is-cystitis
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21203-bladder-inflammation-cystitis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537047/


Aboneaza-te la Newsletter