Ciroza hepatică se poate instala „pe tăcute”

Dona28/11/2021

Atunci când organismul este bombardat cu alcool și alimente grase poate apărea o alterare a celulelor hepatice ce se manifestă prin dezvoltarea în acest organ a unei rețele de cicatrice fibroase. Astfel, țesutul sănătos este înlocuit de țesut fibrotic și astfel ficatul nu poate funcționa normal. Această problema de sănătate este numită ciroză hepatică, o problema cu care se confruntă foarte multe persoane și care, potrivit statisticilor, este în creștere în toate țările.

Există mai mulți factori care pot provoca această afecțiune, însă alcoolismul cronic este cel mai des întâlnit printre motivele declanșatoare. Practic, alcoolul provoacă inflamarea celulelor hepatice și, în cele din urmă, moartea acestora. Astfel, se formează cicatrice pe țesutul din jurul venelor hepatice. Severitatea procesului depinde de cantitatea de alcool consumată de-a lungul timpului. Cu toate acestea, cantitatea de alcool necesară pentru că ficatul să fie afectat diferă de la individ la individ.

Și hepatită – inflamarea ficatului – dacă nu e tratată corespunzător, poate conduce la formarea de țesut fibrotic. De asemenea, ciroză mai poate apărea din cauza consumului excesiv de alimente grase, de medicamente, de substanțe toxice, precum și în urmă infecțiilor pe termen lung ori a infestării cu paraziți.

Se poate ajunge la cancer hepatic

Mulți pacienți cu ciroză hepatică nu prezintă niciun simptom în primele faze ale bolii. De aceea, unii dintre ei nici nu știu că suferă de această afecțiune până când nu apar complicațiile.

Simptomele cel mai des întâlnite sunt următoarele: oboseală, slăbiciune, senzație de greață, pierderea poftei de mâncare, scăderea în greutate, febra, diaree, vomă, dureri abdominale și stare de somnolență. În anumite cazuri pot apărea confuzie, delir, modificări ale personalității (cauzate de toxinele din sânge care nu mai sunt filtrate corespunzător de ficat și astfel afectează creierul) sau hemoroizi (vene varicoase la nivelul rectului, generate de congestia hepatică).

Pierderea funcției hepatice duce la complicații deloc neglijabile precum: edemele și ascită, echimozele și sângerările, icterul, calculii biliari, encefalopatia hepatică, hipertensiunea portală (creșterea presiunii în venă porta), varicele esofagiene, rezistență la insulină și diabetul zaharat de tip ÎI, cancerul hepatic, dar și la tulburarea activității altor organe.

Alcoolul este strict interzis

În această boală este foarte important că persoanele afectate să se prezinte la medic cât mai devreme și să-și modifice radical stilul de viață. Este esențială alimentația sănătoasă, din care se elimina carnea, prăjelile, alcoolul, mâncărurile procesate excesiv, făină albă, zahărul rafinat, cafeaua și sucurile care nu sunt proaspăt preparate.

Pe lângă tratamentul medicamentos prescris de medic, se poate apela și la remediile naturale ce pot ajută. Astfel, se recomandă administrarea zilnică a două lingurițe cu pulbere de semințe de armurariu, după care se bea ceai hepatic.

Foarte bun este sucul proaspăt obținut din spanac (200 ml) și morcov (300 ml), dar și suc de ridiche, pe stomacul gol.


Aboneaza-te la Newsletter