ciocolata

Ciocolata are beneficii pentru sănătate

Dona18/07/2021

O bei rece sau caldă, o ronțăi pe ascuns sau fățiș. O deguști sau o înfuleci. O preferi ca atare sau în combinații cu lapte, cu cafea, cu cereale, fructe sau în diferite dulciuri. Are diferite forme și concentrații, variază de la albă la neagră. Are forme banale cu care ne-am obișnuit în variații cu alune, stafide, biscuiți, dar și forme surprinzătoare cu citrice, mentă sau chiar ardei iute și piper. Poate avea zahăr în compoziție, dar poate fi și în varianta pentru diabetici, adică fără zahăr. Ghici, ciupercă, ce e?

Nu-i greu de ghicit că e ciocolata care ne răsfață simțurile și ne binedispune de fiecare dată. Dar știai că are și alte beneficii pentru #sănătate? Dacă știi să o alegi pe cea cu un conținut ridicat de cacao și să o consumi cu măsură, atunci este și o sursă extraordinară de antioxidanți. #Ciocolata îți ajută organismul să combată îmbătrânirea și procesul oxidativ. Îmbunătățește circulația și contribuie la scăderea riscului apariției unor afecțiuni cardiovasculare, inclusiv a aterosclerozei. În plus, poate contribui la reducerea colesterolului (în varianta neagră) și la prevenția declinului cognitiv și, mai ales, te ajută să te simțim mai bine.

Ce conține ciocolata neagră?

Ciocolata neagră este cea mai sănătoasă. Cu cât are mai multă pudră de cacao, cu atât mai bine. Există și varianta 100% dacă vrei să o încerci. Trebuie să știi că lipidele din cacao conțin atât acizi grași saturați, cât și grăsimi nesaturate.

Ciocolata conține flavonoide antioxidante, alcaloizi care îți stimulează sistemul nervos, aminoacizi, fitonutrienți, minerale! (fosfor, potasiu, magneziu și calciu) și oligoelemente (fier și crom).

Este o sursă de cofeină cu toate plusurile și minusurile ei.

Are un aport ridicat de calorii

Atenție însă că are un aport mare caloric la o cantitate mică de produs și mai mereu vei scăpa și vei consuma mai mult decât ar trebui. Așadar, uită-te cu atenție la numărul de calorii de pe pachet și calculează-ți porția zilnică. Alege ciocolata neagră căci are indicele glicemic cel mai mic dintre toate opțiunile existente (aproape jumătate comparativ cu cel al ciocolatei cu lapte), dar aportul cel mai valoros și echilibrat de antioxidanți!

Variantele cu umplutură (creme) sau cu alune au un aport ridicat de calorii, de glucide și mai ales de lipide. Așadar, citește cu atenție prospectul și verifică valorile nutriționale. Mai ales dacă ai probleme cu glicemia (diabet), hiperglicemie funcțională sau hiperlipidemie (probleme cu colesterolul).


Aboneaza-te la Newsletter