Cinci sfaturi pentru sănătatea inimii

Dona08/07/2019

Inima este prima afectată de stresul zilnic de aceea trebuie să avem mare grijă de ea. În plus, afecțiunile cardio-vasculare sunt prima cauză de mortalitate în România, așadar să vedem ce putem face ca să fim sănătoși cât mai mult timp.

  1. Facem mișcare în fiecare zi

Efortul fizic moderat depus zi de zi ne va ajuta organismul să se echilibreze chimic. Vom reduce stresul, ne menținem tonusul muscular și cel psihic. 10000 de pași pe zi sau 30 de minute de plimbare sau 30 de minute de exerciții – asta dacă nu alegem să mergem de câteva ori pe săptămână la sală. Orice ne relaxează și implică mișcare va fi minunat pentru corpul, inima și mintea noastră. Pilates, yoga, dans, mers pe bicicletă, plimbări în mijlocul naturii, orice implică activitate fizică ne va fi de mare folos.

  1. Alegem să mâncăm echilibrat și sănătos

O alimentație echilibrată, dar variată, bogată în legume, fructe ne va asigura nu numai necesarul zilnic de energie și nutrienți, dar ne va ajuta să ne și controlăm greutatea, nivelul colesterolului și trigliceridelor, să prevenim creșterea tensiunii arteriale. Putem experimenta în bucătărie pentru a reduce consumul de ulei și sare. Putem folosi condimente naturale care conțin uleiuri esențiale și antioxidanți. Putem alege din nenumăratele stiluri culinare acele feluri și metode de a găti care ne și plac, dar sunt și sănătoase. Consumul moderat de alcool și consumul suficient de apă pe zi fac parte dintr-o alimentație echilibrată.

Trebuie să consumăm cu moderație sare, sub limita maximă recomandată de specialiști: adulții – 6g de sare/ zi (echivalentul unei lingurițe și a 2,4g de sodiu). În cazul copiilor, doza zilnică maximă depinde de grupa de vârstă: 1-3 ani 2g de sare /zi, 4-6 ani 3g de sare/ zi, 7-10 ani 5g de sare/zi, +11 ani – 6 g de sare/ zi.

Dacă avem un istoric familial cu probleme cardiace, chiar dacă mâncăm periodic pește, putem lua zilnic 1g de Omega -3; ne va proteja și inima și sistemul circulator, ne va ajuta creierul și sistemul nervos central.

  1. Efectuăm controlul preventiv anual

Controlul anual preventiv nu trebuie să fie opțional, ci să ne intre în reflex chiar dacă avem 20 de ani. Testele de sânge vor include nu doar hemoleucogramă, ci și alți indicatori privind colesterolul, trigliceridele, glicemia, iar periodic ne putem măsura tensiunea arterială. O electrocardiogramă efectuată fie anual fie la 2 ani ne va spune dacă inima noastră este în regulă.

  1. Reducem stresul

De ce? Oricât de tineri am fi, nivelul de stres crește pe măsură ce avansăm profesional, iar tinerii sunt și ei supuși unor diferite presiuni. Stresul este unul dintre principalii factori de risc nu doar pentru inimă, ci pentru întregul organism. Dacă suntem permanenți supuși presiunilor riscăm să dezvoltăm stres cronic cu implicații majore pe termen lung.

Creșterea hormonilor eliberați din cauza stresului contribuie la creșterea riscului de afecțiuni cardio-vasculare. Adrenalina ne crește pulsul și tensiunea arterială. Cortizolul principalul hormon eliberat de organismul nostru în situație de stres, crește nivelul glicemiei și nivelul de utilizare a acesteia de către creier, cu impact asupra capacității corpului nostru de a-și reface țesuturile. Cortizolul scade și răspunsul sistemului imunitar și afectează negativ sistemul digestiv, sistemul reproducător și procesele de creștere

  1. Bucurați-vă de viață

Deși este lăsat la final după ceva restricții, are cel mai mult sens. Da, trebuie să avem grijă la ce consumăm, să facem mișcare susținută, să renunțăm la vicii precum fumatul sau alcoolul. Orice ne face plăcere și ne face fericiți va motiva organismul să își refacă echilibrul chimic distrus de stresul zilnic, întărind sistemul imunitar.

Să ne reamintim cum eram în copilărie și să ne luăm zilnic răgazul de a ne bucura de fiecare lucru frumos și bun din viața noastră. Și să nu uităm să râdem zilnic, deoarece râsul este una dintre terapiile de succes recomandate astăzi de specialiști!


Aboneaza-te la Newsletter