
Cinci recomandări despre alimentația din perioada postului
Dona03/04/2021Postul, mai ales cel prelungit, poate provoca schimbări negative în organism dacă nu sunt respectate niște recomandări de bază.
Nu oricine poate ține sau ar trebui să țină post
Pacienții cu anumite afecțiuni și care trebuie să urmeze diete sau recomandări nutriționale mai stricte trebuie să discute cu medicul înainte de a ține post. Organismul nu poate fi privat de necesarul de micro- și macronutrienți, așadar, trebuie regândită corect dieta ca să includă surse de calitate de proteine, anumite vitamine și minerale (în principal fier) pe care, de obicei le asimilezi în cea mai mare proporție din carne, ouă și lactate.
De asemenea, ar trebui luate în considerare anumite dispense alimentare în perioada postului pentru a avea un aport corespunzător unor nutrienți esențiali pentru anumiți pacienți precum consumul laptelui și lactatelor sau al peștelui, chiar dacă renunță la carne.
Atenție la fier și calciu
Fierul din carne este absorbit cel mai ușor de către organismul nostru. Așadar, dacă ai carențe de fier sau ești însărcinată, atunci poate vei avea nevoie de suplimente cu fier cu absorbție crescută.
În perioada postului suntem privați de primele și cele mai importante surse de calciu, lactatele, așadar pentru persoanele cu deficit de calciu sau femeile la menopauză sau cu osteopenie și osteoporoză, acestea vor avea nevoie de suplimente care conțin calciu.
Ce ar trebui să se regăsească în farfuria zilnică și care sunt cele mai bune surse
Renunțarea la carne, ouă și produse lactate nu trebuie să creeze dezechilibre în organism prin creșterea aportului de carbohidrați din cereale, paste și anumite legume, de exemplu. Asta nu ajută deloc organismul, mai ales la anumite categorii de pacienți cronici, precum cei cu diabet, dimpotrivă!
Proteinele au un important rol structural pentru corpul tău, inclusiv pentru buna funcționare a sistemului imunitar, iar valoarea nutritivă a proteinelor depinde de conținutul lor în aminoacizi. Proteinele de origine animală au o valoare abiologice mai mare decât cele vegetale și sunt numite proteine complete deoarece conțin 33% aminoacizi esențiali și 66% aminoacizi neesențiali.
Așadar în perioada postului, va trebui să alegi surse cât mai bun de proteine vegetale și să le consumi într-o cantitate mai mare decât de obicei. Soia este cea mai bună sursă vegetală de proteine, fiind și singura plantă cu proteine complete (Ghid pentru alimentația sănătoasă, Societatea Română de Nutriție, p. 40). Alte surse de proteine incomplete sunt cerealele și legumele și diverse preparate din acestea, precum cereale, făina de grâu, mălai, orez, paste făinoase, fasole, broccoli, cartofi, năut, linte, fasole, ovăz, quinoa, tofu, nuci și semințe.
Proteinele ar trebui să reprezinte 10-15% din aportul caloric zilnic pentru un adult normal (nu un sportiv de performanță), dintre care jumătate, în mod normal trebuie să provină de la alimente de origine animală (carne, ouă, lactate) și jumătate din surse vegetale. Zilnic, un adult ar avea nevoie de 0,75g de proteine pe kilogram corp, adică, în medie 55 de g proteine pentru un bărbat și 45g proteine pentru o femeie.
Suplimentează-ți dieta cu acizi grași Omega-3 pentru sănătatea sistemului cardiovascular
Dacă renunți complet la pește, sursa principală de Omega-3, atunci nu uita să iei suplimente. Ți-am povestit aici că acești acizi grași îți protejează inima și întreg sistemul cardiovascular, așadar, mai ales în perioada posturilor prelungite, ia-ți capsula zilnică.
Este adevărat că ai și surse vegetale, dar atenție la aportul de crescut de lipide (implicit calorii) și sodiu, dacă vei consuma o cantitate mai mare din acestea pentru a compensa că nu mai mănânci pește. Omega-3 poți găsi și în uleiul de rapiță, uleiul și semințele de in, uleiul de soia, nucile sau alte fructe oleaginoase, semințele de chia, soia și tofu, germenii de grâu.
Nu uita de doza zilnică de vitamina D3
Nu știm cât vei sta sau nu la soare ca să îi permiți organismului tău să își sintetizeze vitamina D. Dar medicii recomandă de mai mulți ani să iei zilnic vitamina D pentru sănătatea sistemului imunitar și a sistemului osos, în principal, indiferent de anotimp, vârstă și starea de sănătate, cu foarte puține excepții. Mai ales anumite categorii trebuie să aibă grijă la doza zilnică de vitamina D și anume: copiii, bolnavii cronici, femeile însărcinate, pacienții cu probleme de imunitate, femeile la menopauză și vârstnicii.