
Cimbrul
Dona20/09/2022Cimbrul este o plantă utilizată din cele mai vechi timpuri, atât în condimentarea mâncărurilor, cât şi în scop terapeutic datorită versatilității pe care o posedă. Cimbrul își are originea în zona mediteraneeană, fiind folosit de sute de ani pentru tratarea afecțiunilor. Frunzele cimbrului se consumă proaspete sau deshidratate sub formă de ceai, tinctură sau pulbere.
Frunzele de cimbru au o culoare verde închisă, cu un vârf ascuțit, iar florile acestuia pot căpăta diverse culori (alburii, lila, violacee, albe cu puncte roșii).
Cimbrul face parte din familia plantelor aromatice Lamiaceae, ce posedă un gust şi miros distinctiv. Cimbrul creşte în zonele muntoase, unde există zeci de specii, unde cea mai comună este cimbrul de grădină.
Datorită versatilității, cimbrul a fost şi este folosit în continuare în alimentație precum şi în tratarea a tot felul de afecţiuni datorită proprietăților terapeutice antireumatice, antiseptice, antispasmodice, antimicrobiene, cardiace, carminative, diuretice și expectorante ale uleiurilor lor esențiale.
Care sunt proprietățile cimbrului
Cimbrul este o plantă bogată în nutrienți şi ce deține unul dintre cele mai ridicate niveluri de antioxidanți, motiv pentru care este des întâlnit în ameliorarea multiplelor afecţiuni. De asemenea cimbrul este o sursă bună de minerale şi vitamine, printre care avem: complexul de vitamine B, acidul folic, vitaminele A, K, E şi C, potasiul, fierul, calciul, manganul, magneziul şi seleniul.
În cimbru se regăsește şi timolul, un compus cunoscut pentru calitățile antiseptice, antimicrobiene, astringente, antihelmintice, carminative, dezinfectante, antispasmodice, antipiretice, analgezice şi tonice.
Beneficiile cimbrului
· Reduce anxietatea – cimbrul are efecte anxiolitice, adică scade nivelul de stres;
· Ţine sub control dermatita atopică cronica – timolul, un compus ce se regăsește în componenţa cimbrului inhiba citokinele (compuşi inflamatori) şi ajută la micşorarea straturilor cutanate dermice şi epidermice, umflate ce sunt caracteristice dermatitei. De asemenea timolul previne infecţiile secundare cauzate de bacteriile Staphyloccocus aureus;
· Proprietăţi antiinflamatorii şi antifungice – timolul din componenţa cimbrului are capacitatea de a preveni infecţiile fungice şi de a lupta împotriva acestora şi deține şi capacitatea de a lupta împotriva unor inflamaţii din organism;
· Remediu pentru probleme respiratorii – încă din antichitate cimbrul a fost utilizat în tratarea afecțiunilor respiratorii, de la tuse, congestie nazală, sinuzita, bronşita până la astm bronşic. Timolul din cimbru acţionează ca un expectorant, acesta fiind utilizat în tratarea tusei productive;
· Tratează infecţiile intestinale – timolul are capabilitatea de a neutraliza un anumit tip de bacterie ce este asociată cu anumite boli intestinale;
· Calmează durerea şi spasmele – datorită proprietăților sale analgezice şi antispastice, utilizarea unui tratament în perioada menstruației cu suplimente pe bază de cimbru de patru ori pe zi, poate reduce spasmele şi durerile provocate de menstruaţie;
· Menține igiena orală – substanța activă din cimbru, timolul asigură protecţie împotriva bacteriilor, astfel ceaiul din cimbru poate fi folosit pentru prevenirea plăcii bacteriene, a gingivitelor şi a respiraţiei urât mirositoare. De asemenea cimbrul are capacitatea de a trata aftele orale cauzate de ciupercile Candida albicans;
· Reduce tensiunea arterială – extractul de cimbru are proprietatea de a reduce tensiunea arterială;
· Antioxidant puternic – cimbrul este planta cu una dintre cele mai mari concentraţii de antioxidanți, astfel prevenind stresul oxidativ şi efectele dăunătoare ale radicalilor liberi;
· Stimulează circulaţia sangvină – datorită concentraţiei mari de fier şi alte minerale esențiale, acesta stimulează producția de celule roșii, îmbunătățind circulația sanguină, dar de asemenea contribuie și la oxigenarea mai bună a organelor și a extremităților corpului;
· Întărește sistemul imunitar – având o concentraţie mare de vitamina C, sistemul imunitar este fortificat;
· Reduce stresul – având în compoziţie o concentraţie mare de vitamina B6, cimbrul are un efect puternic asupra factorilor ce duc la eliberarea de hormoni ai stresului.
Beneficiile ceaiului de cimbru
· Proprietate de antiinflamator – este utilizat ca antiinflamator local şi în caz de întinderi musculare, entorse, luxații sau artroză prin aplicarea unor comprese cu ceai concentrat călduț pe zonele afectate.
· Proprietate de antifungic – cimbrul are un efect puternic antifungic, contribuind la distrugerea bacteriilor dăunătoare şi fungilor din tractul digestiv, rinichi, vezica urinară şi tractul digestiv;
· Efect calmant pentru durerile de stomac – este bine-cunoscut faptul are capacitatea de a calma durerile de stomac, arsurile, indigestia și sindromul de colon iritabil;
· Calmează simptomele răcelii – ceaiul de cimbru este un bun expectorant ce poate fi inclus în planul de tratament al răcelii, gripei sau bronşitei.
· Alte efecte benefice ale ceaiului de cimbru – relaxează şi facilitează oxigenarea creierului, tratează depresia, anxietatea, insomnia și calmează durerile de cap, diminuând inflamația, reduce intensitatea durerilor menstruale, distruge bacteriile din cavitatea bucală eliminând astfel mirosul neplăcut al gurii şi are efect cicatrizant pentru rănile din cavitatea bucală.
Prepararea ceaiului de cimbru
În prepararea ceaiului de cimbru se pot folosi frunze proaspete, frunze uscate sau cimbru măcinat. Prepararea unui ceai de cimbru din frunze proaspete, este realizată prin adăugarea într-o cană cu apă clocotită a câtorva crenguţe de cimbru şi infuzarea acestora timp de 5 – 8 minute. Frunzele şi crenguţele se pot strecura înainte de a bea ceaiul.
Prepararea unui ceai de cimbru uscat se face prin punerea unei linguriţe de cimbru în 250 ml de apă clocotită, ce se lasă 5 minute la infuzat, după care se strecoară.
Ceaiul de cimbru pudră se prepară prin adăugarea şi amestecarea unei linguriţe de pudra de cimbru la o cană de apă clocotită. În acest caz este recomandat să amestecaţi de câteva ori pudra de cimbru până se combină cu apă clocotită.
Contraindicații
Majoritatea persoanelor pot consuma cimbrul proaspăt sau măcina fără niciun fel de grijă, dar pentru femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice trebuie să ceară şi să urmeze sfatul medicului înainte de a consuma ceai de cimbru.
Persoanele alergice la cimbru pot prezenta simptome la consumul acestuia, acestea fiind:
· Sensibilitate la nivelul pielii dacă ating frunza de cimbru;
· Greață;
· Arsuri la stomac;
· Diaree;
· Vărsături.
De asemenea consumul de cimbru în cantităţi mari poate încetini coagularea sângelui şi poate creşte riscul de sângerare, totodată are şi capacitatea de a diminua efectul medicamentelor anticolinergice, dar şi al pilulelor ce conţin estrogen.
Pentru menținerea unei sănătăţi de fier vă recomandăm Ceaiul de Cimbrişor de la Fares deoarece susţine sănătatea aparatului respirator şi contribuie la funcţionarea normală a aparatului digestiv. Încă din secolul al XVII-lea, importanta terapeutică a cimbrişorului a fost pusă în valoare de herboristul Nicholas Culpeper. În medicină populară românească, infuzia de cimbrişor este folosită în afecţiunile cailor respiratorii, în special pentru calmarea tuşei.
Cimbrişorul conţine ulei volatil, reprezentat în principal de terpene fenolice, timol, carvacrol, limonen, terpineol şi principii amare, flavone, acid cafeic, tanin, săruri minerale. Efectele acestui ceai sunt: expectorant şi calmant al tusei, antibacterian, antiviral, stomahic (stimulează secreţia sucurilor gastro-intestinale), coleretic (stimulează secreţia biliară), carminativ (ajută eliminarea gazelor intestinale), antiseptic intestinal, antihelmintic, diuretic. Ceaiul de cimbrişor este întrebuinţat în gripă, laringita, bronşită, astm sau tuse spastică. Poate fi folosit şi în anorexie, dispepsii, enterocolite sau pentru combaterea paraziţilor intestinali.
Mod de preparare: Se prepară infuzie din 1 linguriţă plantă mărunţita la o cană cu apă.
Mod de administrare: Se beau 3-4 căni cu ceai pe zi.
Contraindicaţii: Se recomandă cu prudenţă în sarcină.
Dacă aveţi nevoie de un expectorant pe bază de plante, atunci utilizaţi Bronchostop, fiind un medicament din plante medicinale cu utilizare tradiţională utilizat pentru a favoriza expectoraţia mucusului persistent, vâscos şi pentru a ameliora iritaţia gâtului în tusea asociată cu răceală.
Nu luaţi Bronchostop guma orală dacă sunteţi alergic la cimbru, la alte plante din familia Lamiaceae sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament. Înainte să luaţi Bronchostop guma orală, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Dacă apar febră, dificultăţi la respiraţie sau expectoraţie cu puroi trebuie să consultaţi fără întârziere un medic.
Mod de administrare
Pentru administrare orală (lăsaţi să se dizolve în gura prin supt). Nu este recomandată utilizarea la copii cu vârsta sub 6 ani din cauza riscului de înghiţire neintenţionată a gumei orale întregi.
Adulţi şi adolescenţi cu vârsta peste 12 ani: 1 – 2 gume orale la fiecare 3 până la 4 ore (4 până la 6 ori pe zi). Copii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 12 ani: 1 guma orală de 3 ori pe zi.
Surse:
1. https://www.kusmitea.com/int/evening-drink-thyme-tea.html#:~:text=Thyme%20tea%20is%20best%20known,also%20help%20soothe%20sore%20throats.
2. https://www.webmd.com/diet/thyme-tea-health-benefits#1
3. https://www.wellandgood.com/thyme-tea-benefits/
4. https://www.healthline.com/health/health-benefits-of-thyme
5. https://www.medicalmedium.com/blog/thyme-tea
6. https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/thyme-tea.html
7. https://www.medicalnewstoday.com/articles/266016#_noHeaderPrefixedContent