Cifoza

Dona18/07/2022

Ce este cifoza

Cifoza este o curbură a coloanei vertebrale care face ca partea superioară a spatelui să pară mai rotunjită decât ar trebui să fie în mod normal. Cifoza poate apărea la orice vârstă, dar este frecventă în timpul adolescenței, perioadă în care oasele cresc rapid. De asemenea, se poate dezvolta și la persoanele în vârstă. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, vertebrele își pierd flexibilitatea, iar coloana vertebrală poate începe să se încline în față.Toată lumea are un anumit grad de curbură la nivelul coloanei vertebrale. Aceste curburi ne susțin postura și ne ajută să stăm drepți. Cu toate acestea, o curbură mai mare de 45 de grade este considerată excesivă.

În majoritatea cazurilor, cifoza cauzează puține probleme și nu necesită tratament. În cazurile severe, cifoza poate fi dureroasă, poate provoca o deformare semnificativă a coloanei vertebrale și poate duce la probleme de respirație. Cifoza severă poate necesita o intervenție chirurgicală pentru a fi corectată. Pacienții cu cifoză au nevoie de o monitorizare periodică a afecțiunii și de verificarea progresiei curburii, indiferent dacă aceasta este sau nu tratată prin intervenție chirurgicală.

Factori care determină apariția cifozei

Istoric familial: Unele persoane au predispoziție moștenită genetic de a dezvolta cifoză.
Postura incorectă: Aceasta este cauza celui mai des tip de cifoză întâlnit. Poate fi evitată prin corectarea posturii și prin exerciții fizice.
Fracturi: Dacă vertebrele sunt zdrobite, acestea vor determina o curbură incorectă a coloanei.
Osteoporoza: Această afecțiune crește riscul fracturilor care, prin urmare, pot cauza cifoză.
Artrita vertebrală degenerativă: Ca orice tip de artrită, cea de la nivelul coloanei vertebrale poate crea rigiditate și se poate agrava în timp.
Distrofia musculară: Această afecțiune genetică provoacă slăbirea mușchilor, inclusiv a celor din jurul coloanei vertebrale.
Tumoare la nivelul coloanei vertebrale: O tumoare poate provoca compresie și afecta flexibilitatea vertebrelor.
Vârsta. Odată cu vârsta, se pierde din densitatea osoasă și se resimte o presiune mai mare asupra vertebrelor. Compresia ulterioară poate provoca curbarea coloanei vertebrale în față, în hipercifoză. Între 20-40% dintre bărbații și femeile după 40 de ani au cifoză, femeile având o progresie mai rapidă.
Afecțiuni congenitale: Coloana vertebrală nu reușește să se dezvolte corect încă în perioada congenitală.

Simptomele cifozei

Simptomele cifozei pot include:
– Oboseală
– Dureri ușoare de spate
– Partea superioară a spatelui rotunjită
– Sensibilitate și/sau rigiditate a coloanei vertebrale

Rareori, cazurile progresive pot duce la:
– Slăbiciune, amorțeală sau furnicături în picioare (nervii spinali sunt comprimați de vertebrele compactate)
– Pierderea sensibilității
– Disconfort sau dureri în piept
– Dificultăți respiratorii

De multe ori, oamenii cu o cifoză avansată pot confunda durerea în piept cu un atac de cord sau cu alte probleme cardiace. În cazul cifozei, aceste dureri în piept sunt cauzate de compresie. Pe măsură ce coloana vertebrală se apleacă în față, umerii se lărgesc și coboară în jos, reducând cantitatea de spațiu din interiorul cavității toracice.

Tipuri de cifoză

În categoria cifozelor există trei tipuri principale:
Posturală: Aceasta este cea mai frecventă formă. După cum sugerează și numele, cifoza posturală este cauzată de o postură incorectă. Curba cauzată de cifoza posturală este de obicei rotundă și netedă și poate fi adesea corectată de către pacient atunci când i se cere să stea drept. Apare de obicei la adolescenți, iar fetele o dezvoltă mai des decât băieții.

De obicei, nu este dureroasă, nu progresează și nu cauzează probleme în viața adultă. Aceasta este diferită de scolioză (coloana vertebrală se curbează într-o parte), o altă afecțiune a coloanei vertebrale care se dezvoltă la adolescenți.

Scheuermann: Numită după radiologul danez care a descris-o pentru prima dată, cifoza lui Scheuermann începe tot în perioada adolescenței. Cu toate acestea, acest tip de cifoză poate duce la o deformare mai severă decât cifoza posturală. În general, se întâmplă atunci când partea din față a vertebrelor nu crește la fel de repede ca cea din spate. La un pacient cu cifoză Scheuermann, o radiografie din lateral va arăta că, în loc de forma dreptunghiulară normală, trei sau mai multe vertebre consecutive au o formă mai mult triunghiulară. Curba cauzată de cifoza Scheuermann este ascuțită și rigidă.

Acest tip este mai frecvent la băieți decât la fete și se oprește odată ce creșterea este completă. Spre deosebire de un pacient cu cifoză posturală, un pacient cu cifoză Scheuermann nu este capabil să își corecteze curbura pur și simplu stând drept.
Cifoza lui Scheuermann poate fi uneori dureroasă. Dacă există durere, aceasta este de obicei resimțită în partea cea mai proeminentă sau la vârful curburii. Uneori, pacientul poate simți durere în partea inferioară a spatelui. Activitatea fizică poate înrăutăți durerea, la fel și perioadele lungi de șezut sau stat în picioare

Congenitală: Cea mai rară formă de cifoză, acest tip este diagnosticat la naștere și este cauzat în timpul dezvoltării fetale. Aceasta apare atunci când coloana vertebrală nu reușește să se dezvolte normal în timp ce copilul se află în uter. În cifoza congenitală, vertebrele fuzionează împreună în loc să se separe în mod normal.
Pacienții cu cifoză congenitală au adesea nevoie de tratament chirurgical la o vârstă foarte fragedă pentru a opri progresia curburii. De multe ori, acești pacienți vor avea defecte congenitale suplimentare care au impact asupra altor părți ale corpului, cum ar fi inima și rinichii.

Diagnosticul corect

Medicul specialist va întocmi istoricul medical și va face anamneza pacientului. Acestea vor fi urmate de un examen fizic în care medicul va examina curbura coloanei vertebrale din diferite poziții. Pentru a stabili definitiv diagnosticul sau pentru a urmări evoluția cifozei se pot efectua următoarele investigații:
– Radiografie. Aceasta este necesară pentru a determina dacă există modificări ale vertebrelor sau orice alte anomalii osoase. De asemenea, acest examen de imagistică va ajuta la măsurarea gradului de curbură. O curbură mai mare de 45 de grade este considerată anormală; cu toate acestea, nu indică neapărat necesitatea unor tratamente invazive.
– Teste pentru funcția pulmonară. Dacă curbura este severă, medicul poate solicita teste care evaluează funcția pulmonară. Acestea sunt necesare pentru a vedea dacă respirația este restricționată de spațiului toracic diminuat.
– Alte teste. La pacienții cu cifoză congenitală, curburile progresive pot duce la simptome de compresie a măduvei spinării, inclusiv durere, furnicături, amorțeală sau slăbiciune în partea inferioară a corpului. În aceste cazuri medicul poate solicita teste neurologice sau o scanare prin rezonanță magnetică (RMN).

Tratamentul pentru cifoză

Exerciții pentru cifoză, fizioterapie
Sunt recomandate exercițiile fizice în special care măresc flexibilitatea coloanei și întăresc mușchii spatelui. Anumite exerciții pot ajuta la întinderea tendoanelor încordate și la întărirea zonelor corpului care pot fi afectate de o aliniere greșită a coloanei vertebrale. Cu ajutorul acestora, poate fi îmbunătățită postura și pot dispărea durerile de spate.

Lucrul cu un terapeut
Kinetoterapia poate fi utilă oricând o problemă de mișcare limitează activitățile zilnice ale unei persoane, inclusiv acele probleme care adresează deformările coloane vertebrale. Tehnicile kinetoterapice vor reduce sau elimina durerile de spate, vor îmbunătăți mobilitatea și vor optimiza rezultatele intervențiilor chirurgicale.

Corsetul pentru cifoză
Purtarea corsetului este recomandată pentru pacienții cu cifoză Scheuermann care sunt încă în creștere. Tipul de corset și numărul de ore pe zi în care trebuie purtat vor depinde de gravitatea curburii. De obicei, adolescenții poartă acest tip de corset până când scheletul ajunge la maturitatea sa și încetează din creștere.

Tratamentul medicamentos
Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). AINS, inclusiv aspirina (doar pentru adulți), ibuprofenul și naproxenul, pot ajuta la ameliorarea durerilor de spate.
Pentru pacienții cu osteoporoză, se vor administra medicamente pentru tratarea acesteia care vor crește densitatea osoasă și vor preveni fracturile vertebrelor.

Procedura chirurgicală

Intervenția chirurgicală este recomandată pentru pacienții cu cifoză congenitală. De asemenea, intervenția chirurgicală poate fi recomandată pentru pacienții cu cifoză Scheuermann care au curbe mai mari de 70-75 de grade sau pentru cei cu dureri de spate severe. Pacienții cu cifoză în partea inferioară a spatelui (curbe toraco-lombare) pot necesita intervenția chirurgicală pentru curbe mai mici, peste 25-30 de grade.

Fuziunea coloanei vertebrale este procedura chirurgicală cea mai frecvent utilizată pentru tratarea cifozei. Aceasta este, în esență, un proces de sudură. Ideea de bază este de a fuziona vertebrele afectate astfel încât acestea să se vindece într-un singur os solid. Doar vertebrele curbate sunt fuzionate împreună. Celelalte oase din coloana vertebrală se pot mișca în continuare pentru a asigura mișcările de îndoire, îndreptare și rotație.

Rolul acestei proceduri este de a reduce gradul de curbură și de a preveni progresia ulterioară a acesteia. Imobilitatea vertebrelor afectate va reduce semnificativ durerile de spate.

Evoluția cifozei

Dacă vă confruntați cu dureri și mobilitate redusă din cauza cifozei, acest lucru ar putea duce la agravarea curburii. Dacă nu este tratată, ați putea începe să dezvoltați un grad mai mare de curbură. În cazurile avansate, ar însemna să aveți o simptomatologie severă care va necesita intervenție chirurgicală.
Mai ales în stadiile incipiente, cifoza poate fi reversibilă chiar dacă a fost tratată. Respectați măsurile de prevenție și monitorizați starea coloanei vertebrale periodic, pentru a opri evoluția cifozei.

Prevenție

Măsurile de prevenție sunt în special valabile pentru cifoza posturală, pentru celelalte tipuri nu se poate face prea multe:
– Corectați-vă postura încă din adolescență.
– Mențineți o greutate corporală optimă.
– Antrenamentele fizice sunt deosebit de importante pentru a menține mușchii spatelui puternici.
– Suplimentele de calciu și vitamina D vor menține o densitate osoasă optimă pe măsură ce îmbătrâniți.

Surse:
https://www.nhs.uk/conditions/kyphosis/
https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/kyphosis-roundback-of-the-spine/
https://www.spineuniverse.com/conditions/kyphosis
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17671-kyphosis


Aboneaza-te la Newsletter