
Cervicita sau rana pe col
Dona23/07/2019Una dintre afecțiunile colului uterin este cervicita, o infecție a colului uterin care poate fi acută sau cronică (popular cunoscută ca rana pe col) și poate fi asociată bolii inflamatorii pelvine.
Care sunt cauzele cervicitei
Cervicita este, în principal, cauzată de infecții prezente la nivelul cervixului și vaginului (cu trichomonas vaginalis, gonococ, gardnerella vaginalis, Chlamydia trachomatis, virusul herpes simpex, papilomavirus (HPV)).
Dar poate fi și de natură neinfecțioasă, ca o reacție alergică la spermicide sau la latexul prezervativelor, de exemplu. Dar poate fi favorizată și de traumatisme ale colului (în timpul nașterii, în timpul actului sexual, în urma unor manevre medicale) sau ca urmare a folosirii tampoanelor interne sau a steriletului.
Printre factorii de risc de regăsesc: debut precoce al vieții sexuale, parteneri sexuali multipli deci și risc mai mare de transmitere a bolilor, neprotejarea prin folosirea prezervativului, istoric medical cu infecții vaginale repetate sau netratate corespunzător.
Se manifestă acut prin dureri, sângerări în timpul sau după actul sexual, dureri la urinare, scurgeri vaginale anormale, mâncărime, febră. Simptomele pot fi acute, să ne deranjeze, însă pot fi și mai ușoare sau chiar inexistente. De aceea, afecțiunea se poate croniciza fiind depistată accidental în urma unui examen de rutină sau a testului Babeș-Papanicolau. Nefiind tratată corect și la timp apare leziunea/ rana pe col, care este mai dificil de vindecat și ne poate crea mai multe probleme în timp.
Dacă pacienta este însărcinată, cervicita și infecțiile vaginale, în general, pot cauza avort spontan, naștere prematură sau se pot transmite fătului. De aceea, periodic medicul obstetrician recomandă examene de laborator prin care să excludă apariția acestor infecții, nivelurile mai crescute ale hormonilor din timpul sarcinii fiind un factor de risc.
Diagnosticul și tratamentul cervicitei
Diagnosticul este stabilit de medicul ginecolog în urma examinării medicale a colului (colposcopie) și a unor teste de laborator (examen de secreție vaginală, testul Babeș-Papanicolau, biopsia de col) prin care se stabilește tipul de infecție și gradul de afectare a cervixului. În cazul infecției cu HPV medicul va recomanda și genotiparea (stabilirea tipului de virus HPV pentru eliminarea celor cu risc ridicat de cancer).
Tratamentul se stabilește în funcție de cauză, dar și de stadiul afecțiunii. Netratată, se poate complica afectând și alte organe ale aparatului genital precum trompele uterine, asociindu-se astfel cu boala inflamatorie pelvină care conduce la infertilitate. În plus, crește riscul apariției cancerului de col.
Bineînțeles, în funcție de cauza infecțioasă și sensibilitatea germenului, medicul va recomanda un tratament cu antibiotic, antifungice sau antivirale, ovule locale, tratamentul fiind mai complex și de durată, de exemplu, în cazul infecției cu HPV.
După dispariția infecției locale, medicul va urmări cicatrizarea și refacerea țesutului afectat, iar dacă modificările la nivelul colului persistă în ciuda tratamentului, medicul poate interveni chirurgical alegând cea mai potrivită metodă de intervenție în funcție de gravitate (electrocauterizare, crioterapie, laser, excizie, conizație sau chiar amputație de col).
Pentru succesul tratamentului este important ca ambii parteneri să fie examinați medical și tratați concomitent. În perioada tratamentului, până la vindecarea completă, nu este recomandat actul sexual.