Celulita

Dona25/08/2022

Celulita este o problemă dermatologică, de ordin estetic ce afectează cu preponderență femeile cu vârsta de peste 20 de ani. Celulita este o afecţiune a pielii, ce este inofensivă, provocând un aspect de coajă de portocală pe coapse, șolduri, fese şi abdomen.

Majoritatea femeilor afectate încearcă prin diferite metode să-şi îmbunătățească aspectul pielii, acestea fiind: exerciții fizice, creme, masaje. De asemenea aspectul pielii se poate îmbunătăți şi cu anumite tratamente medicale, ale căror rezultate apar în timp iar durata nefiind una de lungă durată. Bărbații sunt mai puţin afectați de celulită, datorită structurii diferite a pielii, inclusiv a straturilor inferioare, unde bărbații afectați de celulită sunt cei cu un stil de viaţa sedentar şi probleme în controlul greutății.

Ce zone ale corpului afectează celulită?

Ca şi formă de manifestare, celulita este de două tipuri, comună şi inflamatorie. Celulita comună este caracterizată ca fiind o problemă de ordin estetic, fiind cunoscută şi sub denumirile de edematoză adipoasă şi lipodistrofie ginoida, aceasta reprezentând un prim simptom pentru un organism aflat în dezechilibru. Celulita inflamatorie este o condiţie patologică, fiind o afecţiune medicală provocată de stafilococi şi streptococi. Celulita inflamatorie apare pe fondul prezenţei unor leziuni la nivelul pielii cauzate de înţepăturile insectelor sau de arsuri.

Celulita comună afectează cu preponderență următoarele zone ale corpului:
· Zona superioară a coapselor;
· Zona posterioară a coapselor;
· Zona şoldurilor;
· Zona feselor;
· Zona abdomenului;
· Zona braţelor;
· Zona picioarelor;
· Zona gambelor;
· Regiunea pelviană.

Tipuri de celulită

În cadrul celulitei comune regăsim trei subcategorii ale acesteia şi anume:
· Celulita adipoasă;
· Celulita edematoasa sau apoasa;
· Celulita fibroasă;

Celulita adipoasă este prezentă cu preponderență la persoanele supraponderale şi/sau sedentare, acest tip de celulită făcându-şi apariţia în majoritatea cazurilor în zona taliei, şoldurilor, a coapselor şi a feselor, manifestându-se printr-o neuniformitate a aspectului pielii.
Celulita adipoasă în majoritatea cazurilor reprezintă o consecinţă directă a unei alimentaţii dezechilibrate alcătuită din alcool, dulciuri, produse de tip fast-food şi patiserie şi din cauza unui stil de viaţă sedentar. Un regim de viaţă activ în combinaţie cu o alimentaţie sănătoasă reprezintă un prim pas în îndepărtarea celulitei adipoase.

Celulita edematoasă sau apoasă apare în momentul în care persoana afectată suferă de retenţie de lichide, ce nu este corelată cu greutatea acesteia. Acest tip de celulită are un aspect asemănător unui burete îmbibat în apă în zonele afectate. De obicei, această problemă îşi face apariţia din cauza unor dezechilibre hormonale, a unei circulaţii sangvine sau limfatice defectuoase. Practicarea unui regim alimentar sărac în sare, practicarea exerciţiilor fizice uşoare şi efectuarea unui masaj pentru stimularea drenajului limfatic constituie un prim pas în îndepărtarea celulitei apoase.

Celulita fibroasă este o formă complexă de celulită, în anumite cazuri cauzând durere, instalându-se adânc în piele, fiind mai compactă şi cauzatoare de inflamaţii cutanate. Celulita fibroasă are un aspect dur şi granulos, instalându-se în specială în zona coapselor, soldurilor şi în partea superioară a picioarelor. Acest tip de celulită este greu de vindecat, fiind necesar un tratament specializat precum radiofrecvență bipolară sau vacuum pulsat.

Celulita infecţioasă este diferită de cele trei forme ale celulitei comune, aceasta fiind o afecţiune medicală ce se manifesta iniţial prin apariţia unor pete roşii pe piele alăturate de o durere difuză. Acest tip de celulită este cauzată de bacterii. Celulita infecțioasă declanşează o infecţie şi o inflamație în straturile profunde ale pielii şi se poate manifesta prin febră, greață, dureri de cap şi poate de asemenea provoca inflamarea ganglionilor. Aceasta afecţiune medicală necesită tratament de specialitate cu administrare de medicamente antibiotice prescrise de medicul specialist.

Cauzele apariţiei celulitei

Cauzele apariţiei celulitei comune nu sunt delimitate clar, specialiştii considerând că această afecţiune ar putea fi corelată cu modificări sau dezechilibre de ordin hormonal sau genetic. Celulita ar mai putea fi legată şi de necesitatea organismului feminin din perioada postadolescentină de a maximiza reţinerile de ţesut adipos pentru acumularea de rezerve calorice în eventualitatea unei potenţiale perioadă de sarcină şi lactaţie.

Principalele categorii de cauze ale apariţiei celulitei comune sunt:
1. Condiţii fiziologice:
a. Dezechilibru hormonal în perioada pubertăţii;
b. Dezechilibru hormonal provocat de menopauză;
c. Creșterea secreţiei de hormoni pe durata sarcinii.

2. Afecţiuni medicale:
a. Dezechilibru de estrogen;
b. Producţie excesivă de prolactină;
c. Adenomul de hipofiză;
d. Hipotiroidismul;
e. Afecţiuni ale glandelor corticosuprarenale.

3. Afecţiuni ale sistemului circulator:
a. Varice;
b. Circulaţie periferică deficitară;
c. Probleme cronice de circulaţie sanguină;
d. Probleme ale țesuturilor conjunctive.

4. Stil de viaţă şi comportamente ce afectează corpul:
a. Sedentarismul;
b. Variaţii bruşte de greutate;
c. Bronzare artificială excesivă;
d. Băile fierbinţi;
e. Îmbrăcămintea strâmtă;
f. Epilare cu ceară fierbinte;
g. Încălţăminte cu tocuri foarte înalte;
h. Alimentaţie deficitară (hipercalorica – bogată în carbohidraţi, grăsimi şi zaharuri);
i. Mese neregulate;
j. Consum excesiv de alcool şi cafea;
k. Fumatul;
l. Stres;
m. Medicamente antidepresive şi anxiolitice;
n. Mediul poluant.

Factori de risc în apariţia celulitei

Celulita în zilele noastre afectează persoanele din ce în ce mai tinere, în special din cauza factorilor de mediu, alimentari şi stilului de viaţă haotic. Celulita comună este o problemă ce afectează 80% dintre femei, iar bărbații sunt afectați în proporție de 2%.
Factorii ce favorizează apariţia celulitei sunt:

1. Medicali:
· Istoricul genetic;
· Greutatea acumulată în exces;
· Dereglări hormonale;
· Circulaţia periferică deficitară.

2. Sociali şi de mediu:
· Condiţiile de stres din mediul cotidian;
· Viaţa într-un mediu poluat.

3. Comportamentali:
· Alimentaţie nesănătoasă;
· Stil de viaţă dezechilibrat;
· Consumul excesiv de alcool, ţigări şi de cafea;
· Lipsa exerciţiului fizic.

Stadiile celulitei

În cadrul celulitei comune regăsim patru stadii de dezvoltare, acestea fiind următoarele:
1. Celulita uşoară – tonusul pielii scade, unde modificările la nivelul pielii nu sunt sesizabile, celulita fiind vizibilă în momentul în care piele este ciupită;
2. Celulita medie – în acest caz pielea capătă un aspect uşor de „portocală”, având decolorări superficiale, totodată fiind uşor subţiata pe alocuri. Celulita medie este vizibilă când corpul este relaxat, în poziţie întinsă, având un aspect asemănător unei coji de portocală;
3. Celulita profundă – în acest stadiu celulita provoacă probleme de sensibilitate a pielii alături de apariţia unor schimbări ireversibile. În cazul acesta celulita este vizibilă şi în momentul în care persoana afectată stă în picioare. Celulita profundă provoacă la nivelul pielii valuri, iar în zonele afectate apar noduli, gropite şi umflături ce devin dureroase în momentul în care pielea este ciupită;
4. Celulita gravă – tipul acesta de celulită este dureroasă, permanent vizibilă unde pielea afectată este rece la atingere, fiind un semn al unei dereglări de circulaţie. Celulita gravă afectează într-un mod negativ aspectul pielii şi al corpului, unde coapsele şi picioarele capătă aspectul neplăcut al unui aluat dospit şi găurit.

Cum tratam celulită?

Tratarea celulitei presupune un cumul de măsuri combinate şi de lungă durată, precum:
· Efectuarea unui masaj anticelulitic cu tehnici specifice de eliminare a acesteia;
· Efectuarea de tratamente corporale;
· Menținerea unui regim alimentar sănătos sau de corecţie;
· Administrarea unor suplimente sau tratamente medicamentoase;
· Menținerea unui stil de viaţă sănătos pentru a îmbunătăţi circulaţia sanguină;

În cadrul acestor măsuri, rezultatele apar în timp, unde fiecare persoană afectată are nevoie de un tratament personalizat în funcţie de tipul de celulită aferent, de vârstă şi de istoricul medical.

Tratamentele corporale ale celulitei pot fi de două tipuri, neinvazive unde persoana afectată de celulită efectuează tratamente cu un impact extern şi invazive, unde sunt utilizate mijloace specifice de către specialişti.

a. Tratamente neinvazive:
· Ozonoterapia;
· Împachetare cu parafină;
· Termopatia – reprezintă o procedură de încălzire a țesuturilor;
· Electrostimularea – tonifierea musculară cu ajutorul stimulării electrice;
· Criolipoliza – o procedură ce consta în îngheţarea şi dizolvarea grăsimii;
· Drenajul limfatic – este utilizat în situaţia în care persoana afectată de celulită are retenţie de apă;
· Tratament cu radiofrecvenţa – acest tratament este utilizat local, unde pielea nu are fermitate şi celulita este prezenta;
· Tratament cu vacuum – utilizarea razelor cu infraroşu cu proprietăţi de încălzire a țesuturilor, aplicarea făcându-se la nivel local;
· Masaj endermologic cu rol de stimulare al colagenului.

b. Tratamente invazive:
· Liposucţia – o procedură invazivă chirurgicală pentru aspirarea fizică a grăsimii din zonele afectate de celulită;
· Mezoterapia – în cadrul acestei proceduri este injectata subcutanat o substanță cu un amestec de vitamine, minerale, aminoacizi, oligoelemente, acid hialuronic pentru a combate celulită şi ameliorarea vergeturilor;
· Carboxiterapia – injectarea cu anhidrida carbonică în zona afectată pentru îndepărtarea grăsimii;

Alimentaţia şi stilul de viaţă activ şi sănătos joacă un rol esențial în tratarea celulitei, astfel persoana afectată trebuie să:
· Evite consumul de mâncăruri prăjite şi de tip fast-food;
· Evite consumul de zahăr şi grăsimi;
· Consume minim 2 litri de apă pe zi şi să aibă un aport crescut de fibre;
· Evite gustările dintre mese, în special acele gustări de seară;
· Efectueze activități fizice zilnic, precum: înot, mersul cu bicicletă, practicarea unui sport la sală, plimbările într-un ritm alert;
· Evite folosirea îmbrăcămintei strânse pe corp;

Prevenţie

Un stil de viaţă sănătos cu o alimentaţie preponderent vegetariană, pot duce la dispariţia celulitei prin evitarea stării de constipaţie şi a deshidratării, alături de un consum de sare ponderat pentru evitarea retenţiei de apă.

Alimentele de suport şi suplimentele pentru îmbunătăţirea circulaţiei sângelui au un conţinut bogat de minerale şi vitamine, în special vitamina A, C, B (complex vitamine B), potasiu, calciu, magneziu şi antioxidanţi.

Fructe şi legume recomandate:
· Bananele;
· Kiwi;
· Pepenele verde;
· Ananasul;
· Fructele de pădure;
· Fasolea;
· Avocado;
· Uleiul de peşte;
· Seminţele de în;
· Cerealele de ovăz;

De asemenea există şi ceaiuri şi infuzii din plante cu proprietăţi anticelulitice, ce stimulează circulaţia şi arderea grăsimilor şi pot preveni apariţia celulitei, acestea fiind următoarele:
· Iederă;
· Ceaiul verde;
· Coada şoricelului;
· Rozmarinul;
· Salvia;
· Păpădia;

 

Surse:

1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/149465
2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cellulite/symptoms-causes/syc-20354945
3. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17694-cellulite
4. https://www.healthline.com/health/cellulite
5. https://www.webmd.com/beauty/get-rid-of-cellulite
6. https://www.webmd.com/beauty/ss/slideshow-cellulite-pictures-causes-myths-and-treatments
7. https://www.aad.org/public/cosmetic/fat-removal/cellulite-treatments-what-really-works


Aboneaza-te la Newsletter