
Cele mai frecvente probleme de sănătate ale copilului în vacanță
Dona12/06/2020Vine vara și ne bucurăm cu toții, cu mic, cu mare deoarece vine perioada vacanței, nu-i așa? Ne vom reîncărca bateriile, vom petrece mai mult timp cu cei dragi, mai ales acum că suntem supuși unor restricții de a călători din cauza pandemiei.
Dar trebuie să păstrăm o doză de normalitate în viața noastră și să fim pregătiți pentru a face față celor mai frecvente probleme de sănătate cu care se confruntă copiii noștri vara.
Mici accidentări
Să sperăm că rămân doar mici, doar julituri și contuzii ușoare. Altfel situația se va complica și va fi nevoie de intervenția medicului.
Copiii sunt mai activi vara, mai ales cei scăpați de restricțiile impuse de programul zilnic la grădiniță sau la școală și de volumul mare de teme și activități obligatorii. Așadar, dacă sunt mai activi și aleargă sau explorează, există și riscul să se lovească sau să își facă leziuni ușoare.
Juliturile sau rănile ușoare se pot rezolva simplu cu dezinfectarea zonei locale și aplicarea unor soluții sau produse antiseptice și a unui plasture.
Contuziile presupun, pe lângă dezinfectarea preventivă și inspectarea zonei respective, aplicarea unui pachet cu gheață sau a unor produse cu acțiune antiinflamatorie locală.
Viroze și răceli
Sunt mici și până pe la 10 ani se vor tot îmbolnăvi ca să își antreneze sistemul imunitar. Dar nu-i nicio îngrijorare dacă tratăm corect simptomele și monitorizăm starea copilului. Bineînțeles, în cazul sugarilor și copiilor foarte mici, trebuie mers la medic.
Trebuie să ne asigurăm că sunt hidratați bine, mănâncă și dorm suficient. Să îi ajutăm să respire și să își curețe nasul, iar apa de mare sau soluțiile saline nu ar trebui să ne lipsească.
Probleme digestive
Alte probleme care pot să apară sunt cele digestive, precum durerile abdominale, diareea sau constipația, iar în cazuri mai grave toxiinfecțiile alimentare.
În cazul copiilor mici și foarte mici, sau al copiilor de orice vârstă cu un istoric medical sau probleme de imunitate, trebuie mers la medic.
Pe ceilalți însă, dacă nu fac febră, nu vomită persistent și se pot hrăni, îi putem trata cu multă grijă acasă o perioadă. Urmând să ne adresăm medicului dacă după 2-3 zile simptomele persistă. Îi putem ajuta cu probiotice, ceaiuri, o alimentație adecvată în funcție de simptome, cu multă dragoste și răbdare.
În cazul copiilor cu alte probleme de sănătate, precum astm și alergii, trebuie să respectăm tratamentul și indicațiile medicului.