
Ceaiul negru
Dona02/11/2022Ceaiul negru este un tip de ceai ce provine din planta Camellia sinensis. Frunzele de ceai negru sunt lăsate să se oxideze complet înainte de a fi procesate şi uscate, ceea ce face ca frunzele să capete o culoare de maro închis şi conferă ceaiului aroma specifică.
Ceaiul negru a fost descoperit în China la mijlocul secolului al XVII-lea, fiind totodată primul tip de ceai introdus în Europa şi Orientul Mijlociu. Datorită succesului sau în Occident, ceaiul negru a dus la producţia acestuia pe scară largă în China. Producția de ceai negru a luat amploare în multe ţări, aceasta fiind alimentată de antreprenori şi aventurieri scoţieni şi englezi care furau plante şi seminţe de ceai negru din China. De-a lungul timpului, producția de ceai s-a extins în India, Sri Lanka şi Kenya, iar mai târziu în Indonezia, Vietnam, Thailanda, Rwanda, Brazilia şi alte ţări.
În China, ceaiul negru este cunoscut sub numele de „hong cha” (ceai roşu) datorită culorii roşiatice a infuziei. În ţările asiatice (estice), consumul de ceai negru este mai puţin frecvent decât ceaiul verde.
Ce conţine ceaiul negru
Ceaiul negru conține o sumedenie de substanțe şi compuşi chimici benefici pentru organismul uman, cum ar fi tearubgini şi teaflavini, precum şi următoarele:
· Vitamine – vitamina B1, B2, B3, C, K;
· Aminoacizi;
· Cafeină;
· Teofilina;
· Teobromina;
· Carbohidraţi;
· Proteine;
· Fluor;
· Minerale;
· Aluminiu;
· Compuşi organici volatili;
· Clorofila;
Beneficiile ceaiului negru
Ceaiul negru are nenumărate beneficii sănătoase asupra organismului, acestea fiind:
1. Sursă excelentă de antioxidanți
Comparativ cu ceaiul verde, ceaiul negru conţine mai puţini antioxidanți, dar prepararea ceaiului negru la temperaturi de 90° Celsius creşte exponenţial potenţialul său de a elibera antioxidanţii. Antioxidanţii au nenumărate beneficii, printre care eliminarea radicalilor liberi şi încetinirea procesului de deteriorare celulară, contribuind astfel la reducerea riscurilor de apariție a unor boli cornice şi la îmbunătăţirea stării generale de sănătate. De asemenea, flavinele prezente în ceaiul negreu reduc colesterolul rău şi scad nivelul zahărului din sânge.
2. Riscul de apariție al cancerului este redus
Conform unor studii efectuate de-a lungul anilor, ceaiul negru a fost asociat cu stoparea creşterii şi divizării celulelor canceroase. Conform acestor cercetări, în cazul cancerului mamar, polifenolii prezenţi în ceaiul negru pot opri dezvoltarea tumorilor mamare. De asemenea ceaiul negru poate să reducă apariţia cancerului de prostată şi reduce riscul de cancer ovarian.
3. Protejează inima
Un grup de antioxidanți prezent în ceaiul negru şi anume flavonoidele, au abilitatea de a reduce colesterolul, de a scădea tensiunea arterială, de a micşora nivelul de trigliceride şi de a diminua riscurile apariţiei obezităţii. Conform unui studiu, persoanele ce consuma 3 ceşti de ceai negru pe zi prezintă riscuri cu 10% mai mici să dezvolte afecţiuni cardiovasculare.
4. Stimulează sistemul digestiv
Ceaiul negru stimulează creșterea bacteriilor bune din flora intestinală şi inhibă dezvoltarea bacteriilor nocive. Ceaiul negru conţine taninuri ce au un efect de calmant asupra sistemului digestiv şi poate de asemenea să amelioreze simptomele afecțiunilor gastrice şi are şi un efect antidiareic.
5. Stimulează sistemul nervos
Ceaiul negru are abilitatea de a îmbunătăți memoria, atenţia şi concentrarea, totodată stimulând circulaţia sângelui şi oxigenarea creierului.
6. Susţin sistemul imunitar
Gustul amărui al ceaiului negru este datorat taninilor, ce sunt extrem de folositori pentru sistemul imunitar, menţinându-l funcţional şi capabil să lupte cu bacteriile şi virsurile.
7. Întăreşte sistemul osos
Conform unor studii, persoanele ce au inclus în dieta ceaiul negru au avut o incidenţă mai mică de osteoporoza şi mai puţine dezechilibre ale sistemului osos.
8. Menține sănătatea pielii, părului şi a unghiilor
Datorită conţinutului bogat de vitamina B2, C, E, zinc, potasiu şi magneziu, ceaiul negru susține regenerarea pielii în cazurile de arsuri solare, inflamaţii, eczeme şi de asemenea contribuie şi la menținerea sănătății pielii.
9. Stimulează metabolismul
Ca şi ceaiul verde, ceaiul negru stimulează metabolismul şi ajută la eliminarea apei în exces şi a toxinelor şi de asemenea reprezintă o bună modalitate de hidratare în timpul unei diete sau în viaţa de zi cu zi.
10. Combate respiraţia neplăcută
Ceaiul negru ajuta la combaterea respiraţiei neplăcute, datorită faptului că omoară bacteriile cauzatoare de halenă din cavitatea bucală.
11. Ajută la reglarea tensiunii arteriale
Consumul regulat de ceai negru poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale, unde conform unui studiu s-a dovedit că un consum de 3 ceşti de ceai pe zi a dus la scăderea semnificativă a tensiunii arteriale.
12. Scade nivelul colesterolului LDL
LDL este o lipoproteină ce transportă colesterolul în cadrul organismului, care dacă este regăsit în exces poate creşte riscul de boli de inimă şi accident vascular cerebral.
13. Are rol de tonic şi energizant
Datorită cofeinei prezente în ceaiul negru, aceasta acţionează ca un energizant pentru sistemul nervos, stimulând toate funcțiile organismului. Ceaiul negru ajuta la îmbunătăţirea concentrării şi a vigilenţei datorită aminoacidului numit L-teanina.
Tipuri de ceai negru
Ceaiul negru poate fi identificat după locul de provenienţă, în funcţie de modul în care a fost procesat, dar şi de plantele şi aromele ce i-au fost adăugate. Mai jos regăsim principalele tipuri de ceai negru:
· Earl Grey – reprezintă o varietate de ceai negru a cărui aromă a fost îmbunătăţită cu lămâie sau ulei de bergamotă;
· Roşe Black Tea – este un ceai negru Ceylon în care au fost amestecate petale de trandafiri şi prezintă o aromă puternică şi dulce specifică ceaiului negru de Ceylon;
· Masala Chai – este un ceai negru aromatizat cu un amestec de ierburi şi plante specifice Indiei;
· Lapsang Suchong – este o varietate de ceai negru obţinut prin uscarea frunzelor de ceai deasupra unui foc de lemn de pin, căpătând astfel note profunde de fum;
· Lichee Black – este un ceai negru puternic, fructat şi dulce ce este obţinut prin adăugarea de coki de lychee;
Prepararea ceaiului negru
Pentru a prepara o ceaşcă de ceai negru ca la carte veţi avea nevoie de o ceaşcă, ceainic, o farfurie mică şi în anumite cazuri de un infuzor (dacă nu aveţi ceai negru într-un pliculeţ de ceai). De asemenea este recomandat să preparaţi o cantitate mică de ceai, deoarece lichidul trebuie consumat imediat ce este gata, din cauza faptului că odată răcit își va pierde mult din aromă.
Ca şi ingrediente veţi avea nevoie de 200 ml de apă, un plic de ceai negru sau 3 grame de frunze de ceai negru şi opţional după preferinţe lapte sau lămâie, zahăr sau îndulcitor.
Ceaiul negru se prepară astfel:
a. Se ţine apa la fiert într-un ceainic până dă în clocot;
b. Ceaşcă de ceai trebuie preîncălzita preţ de câteva secunde cu puţină apă clocotită. După ce s-a încălzit ceaşca, goliţi ceaşca;
c. Pregătiţi ceaiul sau frunzele de ceai (acestea pot fi puse într-un infuzor);
d. Plasaţi plicul de ceai negru sau frunzele de ceai negru în ceaşcă;
e. Turnaţi apă fierbinte peste plicul de ceai negru sau frunzele de ceai negru;
f. Lăsaţi ceaiul să infuzeze timp de 3 – 5 minute;
g. Odată infuzat, îndepărtaţi plicul de ceai negru sau infuzorul;
h. Opţional, după preferinţe adăugaţi lapte sau lămâie şi zahăr sau îndulcitori.
Cantitatea zilnică recomandată de ceai negru
În general ceaiul negru, este o băutură ce nu implică riscuri majore pentru consumatori, dar acest fapt nu înseamnă că putem consuma oricâte ceşti de ceai negru dorim pe zi. Consumul excesiv de ceai negru, adică peste cinci căni de ceai negru pe zi poate provoca un exces de cofeină în corp şi poate duce la o serie de efecte secundare şi reacții adverse.
Riscurile consumului excesiv de ceai negru
Ca şi în cazul unor alimente, consumul excesiv de ceai negru implica o serie de riscuri şi efecte adverse, precum:
· Dureri de cap;
· Aritmie;
· Stări de greaţă şi vărsături;
· Anxietate;
· Probleme cu somnul din cauza conţinutului de cafeină regăsit în ceaiul negru;
· Stare de nervozitate;
· Respiraţie accelerată;
· Tremurături.
De asemenea ceaiul negru nu trebuie combinat cu alte alimente sau băuturi ce conţin cafeina, deoarece pot apărea în anumite situații următoarele probleme de sănătate: pulsul oscilant, leşinul, hipertensiune arterială şi chiar convulsii.
Băut în exces, ceaiul negru diminuează absorbţia fierului la nivelul intestinului, ceea ce dăunează persoanelor anemice şi gravidelor. Ceaiul negru este contraindicat şi persoanelor care au deficienţa de calciu, întrucât poate provoca ameţeala şi chiar se poate ajunge, în cazuri extreme, la pierderea cunoştinţei. Întrucât este bogat în teina, hipertensivii pot consuma o ceaşcă de ceai negru pe zi, dar numai cu acordul medicului.
Diferenţe între ceaiul negru, verde şi cel alb
Deși ceaiul negru şi ceaiul verde au aceeași provenienţă, adică provin din aceeași „plantă de ceai”, diferă atât din punctul de vedere al gustului cât şi în ceea ce priveşte efectele asupra organismului. Aceste diferenţe se datorează modului diferit de procesare a plantei de ceai din care provin.
Frunzele de ceai verde sunt mai tinere iar prelucrarea acestora presupune doar aburire şi uscare fără expunere la aer, pe când frunzele folosite pentru obţinerea ceaiului negru sunt culese la maturitate şi trec printr-un proces mult mai complex, inclusiv unul de fermentare. În cazul ceaiului alb sau oolong, frunzele tinere sunt expuse la aer perioade scurte de timp, rezultatul fiind unul de semi-fermentare.
În timpul prelucrării, frunzele şi tulpinile de ceai eliberează în mod natural enzime care le modifica aroma, culoarea şi chiar componenta, transformând anumite substanţe în forme mai complexe.
Asemănarea dintre ceaiul negru şi cafea
Datorită conţinutului de cafeină, atât ceaiul negru cât şi cafeaua au proprietăţi dovedite în ceea ce priveşte efectul energizant şi sporirea atenţiei. Cantitatea de cafeină dintre cele două diferă, unde cafeaua este mai bogată în acest compus, motiv pentru care consumul de ceai negru este mai sigur în special pentru femeile însărcinate sau care alăptează.
Ceaiul negru şi slăbitul
Ceaiul negru este foarte util, deoarece îmbunătăţeşte digestia şi intensifică arderea grăsimilor. Persoanele supraponderale ar trebui să îl includă în dieta, întrucât studiile au demonstrat că două ceşti pe zi de ceai negru pot în anumite situații ajuta la prevenirea diabetului zaharat. Ceaiul negru face minuni şi în caz de celulită. Compresele cu ceai negru, dacă sunt însoţite de masajul zonelor cu depozite adipoase, duc la dispariţia „cojii de portocală”.
Surse:
1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27747873/
2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24972454/
3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17017850/
4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14519829/
5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15341993/
6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16855537/
7. https://www.thespruceeats.com/introduction-to-black-tea-766429
8. https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/1108657
9. https://www.teatulia.com/tea-varieties/what-is-black-tea.htm
10. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-997/black-tea
11. https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/black-tea-uses-and-risks
12. https://www.healthline.com/nutrition/black-tea-benefits
13. https://www.healthline.com/nutrition/green-tea-vs-black-tea
14. https://www.healthline.com/nutrition/weight-loss-tea
15. https://www.healthline.com/nutrition/chai-tea?utm_source=ReadNext