Ce trebuie să știm despre recuperarea după un accident vascular

Dona23/08/2019

Accidentul vascular este o afecțiune cu complicații majore și pe termen mediu și lung asupra  organismului pacientului care necesită nu doar tratament imediat, ci și pe termen lung și recuperare medicală. De obicei, primul accident vascular poate fi urmat de alte accidente, de aceea pacientul este monitorizat cu atenție. Însă cei mai mulți dintre pacienți rămân în urma accidentului vascular cu probleme psihologice, cognitive și fiziologice pentru care este nevoie atât de sprijinul familiei, cât și de sprijin medical specializat.

Problemele psihologice după accidentul vascular cerebral

Depresia, anxietatea, schimbări de personalitate, stări de emotivitate, furia sunt cele mai comune după un accident vascular. Să nu uităm că este o boală care afectează direct creierul, deci poate produce schimbări care se vor traduce mai mult sau mai puțin evident în probleme de ordin emoțional, psihologic. De multe ori, acestea se suprapun și sunt agravate de complicațiile fiziologice sau cognitive (probleme motrice, de coordonare, probleme de vorbire), așadar ne putem ușor imagina cât de greu trebuie să le fie acestor pacienți. Este vorba de un cerc vicios și sprijinul celor apropiați devine esențial.

Deoarece problemele emoționale apar la o treime dintre cei care supraviețuiesc unui accident cerebral, sistemele medicale avansate din alte țări acordă sprijin psihologic pacienților și în perioada de recuperare, după externarea din spital. Pentru aceștia au fost create programe și echipe specializate pentru recuperarea post-accident vascular. Așadar, dacă aveți în familie sau printre cei apropiați pe cineva care a suferit un accident vascular cerebral, așteptați-vă să observați schimbări de stare și de comportament. Și țineți cont că perioada de recuperare include și multe provocări emoționale. De obicei, acestea vor dispărea în timp, pe măsură ce creierul se reface, de aceea trebuie să aveți mai multă răbdare decât de obicei.

Terapia prin consiliere de specialitate, sprijinul celor apropiați și, în funcție de echipa medicală, tratamentul specific sunt modalitățile de rezolvare a acestor consecințe neplăcute.

Probleme cognitive și de comunicare

Pe lângă problemele emoționale, o altă funcție a creierului afectată de accidentul vascular este cea cognitivă. De aceea, mulți pacienți experimentează probleme de vorbire, de logică și gândire, de relaționare cu lumea din jur, de memorie și concentrare; vor avea dificultăți în rezolvarea unor probleme curente sau în efectuarea unor sarcini fizice uzuale care anterior nu le generau probleme și care țin de independența proprie de mișcare (de exemplu să se îmbrace, să își pregătească un ceai sau să își ia un pahar cu apă).

În funcție de situația fiecărui pacient, medicul va recomanda soluții și tehnici prin care pacientul să își recupereze treptat și într-o proporție cât mai mare funcțiile cognitive afectate. Cei apropiați au și ei o contribuție, deoarece pot ajuta pacientul să folosească aceste tehnici – de exemplu să completeze un plan de activități ca să își formeze și reamintească rutina zilnică. Sau să joace anumite jocuri de cuvinte pentru recuperarea memoriei sau exersarea acestei sau extinderea vocabularului pierdut. Sau să joace anumite jocuri de cuvinte specifice logopediei pentru recuperarea limbajului. Sau să întocmească o listă de lucruri de reținut și să le verifice că sunt corecte.

Din păcate, în urma accidentului cerebral crește riscul demenței vasculare, care are și ea implicații asupra funcției cognitive. Nu toți pacienții se recuperează pe deplin din acest punct de vedere, așadar așteptările lor și ale familiei trebuie să fie realiste. Aici intervin sprijinul emoțional și terapia care îl vor ajuta pe pacient să se obișnuiască și să suplinească pierderile cognitive cu un impact cât mai mic asupra calității vieții sale. O contribuție pozitivă vor avea și activitățile de familie și de grup, jocurile și exercițiile de comunicare efectuate într-un context emoțional pozitiv, favorabil, de suport.

Problemele motrice după accidental vascular

Parezele, semiparezele, problemele de coordonare și de echilibru sunt cele mai frecvente la pacienții cu accident vascular. Dar mai apar și oboseala cronică și starea de slăbiciune generală în primele câteva săptămâni, cu probleme de somn. Dacă ne gândim că aceste probleme motrice se suprapun cu cele cognitive și psihologice atunci avem un tablou complet asupra complexității recuperării unei persoane și a provocărilor pe care aceasta le are de întâmpinat zi de zi.

Pentru problemele motrice fizio-kinetoterapia și alte tehnici de recuperare medicală  au rezultate foarte bune în cele mai multe cazuri. Recuperarea poate fi înceată, însă obiectivele pot fi atinse cu răbdare și mult exercițiu. Fiecare progres, oricât de mic, va contribui la creșterea încrederii pacientului și, deci, și la îmbunătățirea stării emoționale a acestuia.

Pentru cazurile mai grave, în care recuperarea motricității este dificilă, există însă opțiunea unor modificări sau adaptării mediului în funcție de noile nevoi ale pacientului. Există echipamente speciale care să faciliteze deplasarea la etaj, de exemplu, sau efectuarea anumitor activități zilnice în mod independent în mai multă siguranță (de exemplu adaptarea băii astfel încât să nu aibă nevoie de o altă persoană pentru igiena personală).


Aboneaza-te la Newsletter