
Ce trebuie să știm despre pubertatea precoce
Dona23/08/2019Pubertatea marchează începutul schimbărilor organismului unui copil care se maturizează sexual
În mod normal pubertatea începe la vârsta medie de 11 ani în cazul fetelor și la 12 ani în cazul băieților. Dar există cazuri când vorbim de pubertate precoce, deoarece aceste schimbări apar prea devreme (înainte de vârsta de 8 ani). Dar poate fi vorba și de o pubertate tardivă, când simptomele apar după împlinirea vârstei de 14 ani.
În cazul fetelor, intervalul normal de începere a pubertății este între 8 și 13 ani, când începe dezvoltarea sânilor, apare părul pubian și axial și prima menstruație (menarha).
În cazul băieților, între 9 și 14 ani apar simptomele specifice (dezvoltarea penisului și testiculelor, apariția părului pubian și axial, modificarea vocii și dezvoltarea țesutului muscular).
Cauzele declanșării pubertății precoce
Specialiștii nu au ajuns la un consens în privința cauzelor clare care declanșează pubertatea precoce. Statisticile arată că are o prevalență mai ridicată în rândul fetelor decât al băieților.
Poate fi vorba și de o componentă ereditară. Poate fi vorba de afecțiune cu impact asupra creierului (o tumoră, de exemplu) sau afectarea sistemului nervos central în urma unei infecții sau intervenții chirurgicale sau a radioterapiei.
Poate fi vorba de o problemă ovariană (chiștii foliculari ovarieni fiind responsabili pentru cele mai multe cazuri la fete), dar și de defecte enzimatice suprarenale și sindromul McCune-Albright.
În cazul băieților, poate fi vorba de: defecte enzimatice, precocitate gonadotropică masculină familială singulară (genetică), de tumori care secretă testosteron și rar de sindromul McCune-Albright.
La ambele sexe, printre cauze pot fi adenoame hipofizare secretante de gonadotropine.
Specialiștii endocrinologi ne atrag atenția că anumite substanțe, precum bisfenolul A și alți compuși chimici care afectează funcția endocrină și contribuie la declanșarea pubertății precoce sau la apariția unor caracteristici sexuale (de exemplu, sânii la băieți). Aceștia sunt niște compuși chimici prezenți mai ales în săpunuri, detergenți, geluri de duș, cosmetice și produse de îngrijire personală (parfumuri, produse pentru îngrijire unghiilor).
Unii compuși chimici disruptori endocrini sunt prezenți și în alimente, de aceea specialiștii recomandă consumul alimentelor ecologice și folosirea produsele organice. Având în vedere implicațiile asupra sănătății, la nivelul Uniunii Europene, începând cu noiembrie 2018, au intrat în vigoare criteriile pentru identificarea disruptorilor endocrini în contextul legislației privind produsele fitosanitare.
Ce este de făcut
Dacă remarcați apariția semnelor de maturizare sexuală mai devreme decât ar trebui, adresați-vă de urgență unui medic pediatru sau unui endocrinolog cu experiență pediatrică. Cu cât intervenția este mai rapidă, cu atât pot fi prevenite apariția unor complicații și poate fi depistată cauza. După cum am văzut, cauza poate fi foarte serioasă – tumori și leziuni la nivelul creierului, afecțiuni endocrinologice, așadar nu este timp de pierdut.
Mai mult, declanșarea precoce a pubertății are și implicații psihologice majore asupra copilului și îi poate afecta dezvoltarea fizică pe termen mediu și lung.
Medicul va recomanda analize și investigații pentru a determina cauzele (analize de laborator hormonale și investigații imagistice – radiografie a pumnului, ecografii, CT, RMN) .
Tratamentul va fi stabilit în funcție de cauzele medicale. Pot fi necesare medicamente pentru reducerea nivelului hormonilor și pentru stoparea dezvoltării sexuale pentru o perioadă de timp.