
Ce trebuie să știm despre hemoroizi
Dona04/03/2020Cei mai mulți dintre noi cunosc, cel puțin o dată în viață, neplăcerea de a avea hemoroizi. Hemoroizii sunt vase de sânge umflate în interiorul și la exteriorul rectului Sunt una dintre cele mai comune afecțiuni, care pot avea mai multe cauze precum: constipație, sarcină, probleme circulatorii, statul prelungit jos, efortul de a defeca.
Ce simptome ne anunță că putem avea hemoroizi
Dacă avem dureri, jenă sau mâncărime locală, atunci e posibil să avem hemoroizi. Alte simptome: senzația de a defeca persistă și după ce am mers la toaletă, observăm sânge sau un eliminăm un mucus pe lenjerie sau pe hârtia igienică.
Dacă hemoroizii sunt aflați la exterior, atunci se simt când ne spălăm.
Severitatea durerilor depinde de nivelul de rezistență al fiecăruia dintre noi, nu doar de severitatea bolii. De aceea, unii dintre noi putem ajunge târziu la medic.
Ce trebuie să facem
Deoarece hemoroizii sunt mai adesea asociați cu constipație, este normal să avem o alimentație bogată în fibre (legume, fructe, vegetale, cereale) și să ne hidratăm evitând cafeaua, ceaiul și alcoolul, precum și anumite tipuri de condimente (chilli, curry, ardei iute, de exemplu). Trebuie să mergem mai des la baie, să evităm ortostatismul și să evităm să ne încordăm și să ridicăm obiecte mai grele.
Igiena locală este importantă. Trebuie să ne spălăm cu apă caldă și săpun, să ne uscăm ușor, cu prosop/ hârtie moale, prin tamponare.
Pentru dureri putem lua paracetamol, iar local putem folosi unguente, creme și supozitoare speciale care se pot elibera fără rețetă. Evităm să luăm ibuprofen, mai ales dacă observăm sângerare.
Cu tratament local și o alimentație potrivită, ar trebui să ne simțim mai bine după o săptămână. Dacă nu constatăm o îmbunătățire sau avem simptome agravate sau pe care nu le putem suporta, atunci trebuie să ne adresăm medicului (de familie, generalist sau proctolog).
Sunt cazuri în care medicul va recomandat anumite medicamente eliberate doar cu prescripție sau chiar intervenții minim invazive locale. Anumite tratamente trebuie revizuite deoarece sunt medicamente care cresc riscul de constipație, deci și de hemoroizi.
În cazul femeilor însărcinate, acestea trebuie să se adreseze cel mai bine medicului înainte de a lua orice medicament sau de a folosi orice produs farmaceutic.