grăsimi lipide

Ce trebuie să știm despre grăsimi sau lipide

Dona17/07/2020

Grăsimile sau lipidele au un rol important în organism, de aceea trebuie să se regăsească în alimentația zilnică și din toate categoriile inclusiv cele saturate care sunt responsabile pentru schimbări nedorite și creșterea colesterolului și riscului de afecțiuni cardiovasculare.

Unii specialiști recomandă înlocuirea grăsimilor saturate cu cele nesaturate. Totuși, din cauza faptului că este mai complicat pentru public să reține care sunt sursele de grăsimi benefice versus cele mai puțin sănătoase, recomandările oficiale în multe state europene este să se reducă consumul de grăsimi în general.

Să vedem care sunt beneficiile și amenințările lipidelor

Grăsimile ajută în absorbția unor vitamine esențiale, precum vitamina A, D și E.

În plus, corpul nostru transformă grăsimile în energie dacă facem mișcare. Dar dacă suntem sedentari și consumăm mai mult decât avem nevoie, le depozitează ca țesut. Iar țesutul visceral abdominal (din jurul organelor interne) este legat direct de obezitate, apariția sindromului metabolic și creșterea rezistenței la insulină.

Grăsimile ne aduc un aport crescut de calorii, produc schimbări cardiovasculare și cresc riscul pentru apariția unor boli și ne predispun la obezitate.

Așadar, cei care au probleme cu greutatea, cu colesterolul sau trigliceridele crescute, cei cu afecțiuni cronice, precum tensiunea arterială, și risc cardiovascular trebuie să scadă aportul de grăsimi. Iar când consumă surse de lipide, să le aleagă pe cele nesaturate.

Ar trebui să consumăm cu moderație principalele surse de grăsimi saturate care sunt de origine animale, din lapte și produse lactate, carne roșie și carne grasă de orice fel. Acestea ar trebui să reprezinte sub 10% din totalul lipidelor din meniul zilnic. Mai mult, să le înlocuim cu produse lactate cu un conținut redus de grăsimi și un conținut mai redus de sodiu (sare) deoarece acum avem această posibilitate.

Să favorizăm sursele vegetale de lipide, precum măslinele, avocado, semințele, nucile, uleiuri vegetale bogate în grăsimi mono- și polinesaturate, și peștele gras. Acestea sunt cele mai bune surse de acizi grași Omega-3 și Omega-6 importanți pentru sănătatea sistemului cardiovascular, pentru imunitate și pentru menținerea sub control a colesterolului.

Să ne ferim de un cerc vicios

Nu este vorba că am consuma doar grăsimi. Dar consumăm și zahăr, și carbohidrați și sare (sodiu). Mai sărim și peste orele de odihnă și trăim într-un ritm stresant. Nu mâncăm suficiente legume, vegetale și fructe. Nu facem nici suficientă mișcare și avem obiceiuri de viață mai puțin sănătoase (fumat, alcool).

Toate acestea acționează împreună și conduc la deteriorarea sănătății noastre.

 


Aboneaza-te la Newsletter