glaucom

Ce trebuie să știm despre glaucom

Dona31/07/2019

Glaucomul este numele unor tipuri de afecțiuni oftalmologice caracterizate prin afectarea progresivă a nervului optic din cauza (cel puțin parțială) presiunii intraoculare crescute. În ochi se acumulează secreția apoasă care nu se poate drena în mod corespunzător, ceea ce cauzează creșterea presiunii intraoculare la unul sau la ambii ochi. Însă doar 10% dintre cei cu presiune intraoculară crescută dezvoltă glaucom în 5 ani. Iar o treime dintre pacienți cu glaucom nu au și presiunea intraoculară crescută, deci aceasta nu este principala cauză a apariției acestei boli, ci unul dintre factorii de risc.

Ne poate afecta la orice vârstă, însă are o incidență ridicată la persoanele cu vârsta cuprinsă între 70 și 80 de ani.

Din păcate, fără un diagnostic și un tratament corect, afecțiunea progresează în timp, cauzând pierderea vederii.

Care sunt simptomele glaucomului

Din păcate, glaucomul nu are simptome timpurii proprii care să ne atragă atenția. Dacă în screeningul profilactic, nu includem și un consult oftalmologic cu măsurarea presiunii intraoculare și examen de fund de ochi, atunci nu avem cum să diagnosticăm boala în fazele de început. Printre semnalele de alarmă se regăsesc defectele de câmp vizual:

  • Afectarea vederii periferice
  • Vedere încețoșată
  • Vedem cercuri colorate înconjurate de lumină. Halou colorat
  • Papilă optică anormală
  • Presiune intraoculară crescută

În anumite situații, boala poate evolua rapid, cu anumite simptome:

  • Dureri severe de ochi
  • Dureri de cap
  • Stări de rău și de vomă
  • Ochi înroșiți cu o stare de sensibilitate în jur
Ce cauzează glaucomul. Poate fi prevenit?

Majoritatea cazurilor de glaucom nu au o anumită cauză. Principala cauză este creșterea presiunii intraoculare ca urmare a faptului că lichidul se acumulează în ochi, în loc să de dreneze corespunzător.

La aceasta se adaugă factorii de risc precum:

  • Înaintarea în vârstă și declanșarea proceselor degenerative
  • Istoricul familial (la rudele de gradul I)
  • Anumite afecțiuni preexistente, precum diabetul, hipermetropia
  • Apartenența la anumită etnie (riscul este mai crescut la cei care locuiesc în sau provin din Africa, Asia sau Caraibe)

Prevenția glaucomului este dificilă de vreme ce nu îi cunoaștem cauzele precise. Singura soluție este să mergem la oftalmolog pentru screening cel puțin la fiecare doi ani dacă am depășit pragul vârstei de 40 de ani.

Poate fi tratat glaucomul?

Da, glaucomul este tratat pentru a-i încetini progresul și a-i stăpâni manifestările neplăcute (de exemplu, durerile). Din păcate, odată ce există anumită afectări ale funcției oculare, acestea nu mai pot fi tratate și inversate în niciun fel. De exemplu, pierderea vederii nu mai poate fi corectată, ci doar menținută la nivelul din momentul începerii tratamentului (picături, tratament cu laser sau intervenție chirurgicală).

În anumite cazuri, defectele de vedere îi împiedică pe pacienți să ducă o viață normală. Pierderea câmpului vizual îi limitează foarte mult (nu mai văd scările, nu mai pot citi decât parțial, au dificultăți când conduc sau nu mai pot conduce deloc).

Citește mai multe despre cum putem controla anumiți factori de risc și cum apneea poate cauza glaucom.


Aboneaza-te la Newsletter