Ce trebuie să știm despre giardia și giardiaza

Dona06/06/2019

Giardiaza este o infestație a sistemului digestiv cu un parazit Giardia lamblia care poate să aibă sau nu anumite simptome precum: flatulență, malabsorbție cronică, diaree,

Care sunt potențialele surse de Giardia

Din păcate, este o afecțiune destul de răspândită în ciuda măsurilor de igienă. Apa infestată pe care o bem accidental la înot sau la piscină, sau pe care o bem în timpul unor călătorii în zone mai puțin sigure este principala sursă de infestare. Însă putem lua parazitul și din alimente infestate fie prin apă, fie de către o persoană care are afecțiunea și nu respectă normele de siguranță alimentară. O altă sursă de infestare poate fi sexul cu o persoană care are acest parazit. Transmiterea se face facil în cadrul familiei unde există o persoană infestată sau în colectivitățile de copii.

Giardiaza afectează dezvoltarea copiilor, de obicei creșterea lor fiind stopată în perioada bolii și ceva timp după vindecare.

Care sunt semnalele de alarmă pentru giardiază

Manifestările variază de la un pacient la altul și depind și de vârstă. Apar la 1-2 săptămâni de la infestare. Adulții, de exemplu, pot să fie asimptomatici. Cea mai bună modalitate de diagnostic este analiza scaunul proaspăt sau analize de laborator pentru antigenul de Giardia în scaun.

Trebuie să vă adresați unui medic dacă aveți:

  1. Diaree cu miros urât, apoasă
  2. Dureri abdominale sau crampe
  3. Flatulență
  4. Eructații
  5. Greață intermitentă
  6. Distensie abdominală
  7. Scădere în greutate, uneori severă

Vârful perioadei de transmitere a bolii este începe în ziua în care s-au manifestat primele simptome și se încheie la două zile după ce am scăpat de orice simptom. De aceea recomandarea specialiștilor este ca atât copiii, cât și adulții cu giardiază să stea acasă în perioada în care îi pot infesta și pe ceilalți.

Tratamentul pentru infestarea cu giardia  durează  între 1 și 3 săptămâni, cu substanțe medicamentoase precum metronizadol, tinidazol sau nitazoxanid. Dar de la tratament pot să apară reacții adverse precum greață sau cefalee. Giardiaza poate avea recăderi deoarece chisturile de giardia rezistă, de exemplu, la clorinare.

În cazul în care simptomele nu dispar sau scad în intensitate după o săptămână de tratament, trebuie să vă adresați din nou medicului pentru a interveni în timp util.

În perioada tratamentului trebuie;

  1. Evitată deshidratarea prin consumarea lichidelor precum apa (nu alcool!) sau în cazul copiilor de orice vârstă, trebuie să primească porții suplimentare de lapte.
  2. Spălarea mai frecventă a mâinilor cu apă și săpun și, eventual, folosirea dezinfectantelor specifice spitalelor.
  3. Igiena spațiilor (mai ales a toaletelor și robinetelor), dar și a lenjeriei și hainelor persoanei infestate

Ce le spunem copiilor

Copiii mici de grădiniță și școală sunt mai afectați decât alte categorii de vârstă. De aceea, este important să le furnizăm informații corecte despre această afecțiuni și să le explicăm faptul că nu este o afecțiune rușinoasă. Este bine pentru ei să insistăm asupra regulilor de igienă personală și alimentară, să le explicăm potențialele surse/ cauze și să ne asigurăm că vor fi mai atenți în viitor.


Aboneaza-te la Newsletter