Ce trebuie să știm despre durerile în gât

Dona05/02/2020

Durerile în gât apar în mod frecvent în sezonul rece, așadar nu ar trebui să ne îngrijorăm. Să vedem care sunt potențialele cauze, ce putem face și care sunt semnalele că avem nevoie de o opinie medicală și un tratament eventual cu antibiotice.

Desigur, recomandările de mai jos sunt valabile pentru persoanele sănătoase. Cei dintre noi care avem diferite afecțiuni și probleme de imunitate, trebuie să fim mai atenți și mai alerți și să ne adresăm medicului deoarece organismul nostru poate fi mai predispus la apariția unor complicații.

În cazul copiilor, aceștia trebuie duși la medic, să facă exsudat faringian pentru a determina rapid cauza și a exclude eventualitatea infecției cu streptococ beta-hemolitic de tip A. Tratamentul simptomatic chiar al unor dureri de gât de cauză virală necesită mai multă atenție în cazul copiilor pentru a primi produse și doze adaptate simptomelor, vârstei și stării de sănătate. În plus, în cazul celor mici, virozele se pot complica ușor și rapid.

Ce ne poate cauza dureri în gât

Durerile în gât sunt unul dintre simptomele frecvente ale infecțiilor respiratorii de sezon. Uneori pot fi mai ușoare sau moderate, deci și suportabile, alteori mai pregnante și ne pot deranja deoarece mâncăm și înghițim mai greu. Însă, trebuie să știm că, în cele mai multe cazuri, trec de la sine în circa o săptămână, cam în același interval cu durata răcelii sau gripei.

Cum ne tratăm singuri durerile în gât

Știm deja că infecțiile respiratorii sunt majoritatea de cauză virală, așadar tratăm simptomele căci nu luăm antibiotice în viroze. Dacă avem și alte simptome, putem lua produse de tip multisimptom care au o serie de substanțe care combat și durerile, și eventuala febră, și iritația din gât și chiar ne ajută și să scăpăm de congestia nazală.

Există posibilitatea să tratăm separat simptomele căci poate doar ne doar gâtul, nu avem și dureri de cap și nas înfundat și/ sau stări febrile. Există sprayuri, drajeuri și tablete în farmacii pentru durerile în gât. Farmacistul ne va putea spune ce produse ne sunt mai potrivite.

Putem lua și doze mai mici de analgezice care ne ajută și în cazul durerilor în gât, și pentru alte tipuri de dureri resimțite în cazul virozelor (paracetamol sau ibuprofen). Atenție să nu combinăm produse multisimptom cu alte produse (de exemplu, analgezice) pentru a nu depăși dozele zilnice recomandate din anumite substanțe active.

Există și remedii simple, la îndemâna oricăruia dintre noi precum gargara cu apă sărată (nu și în cazul copiilor). Trebuie să știm că inflamația din gât și durerile ne trec dacă vom consuma lichide și produse mai degrabă reci (înghețată, limonadă, cuburi de gheață). Contrar multor mituri populare la noi, nu avem voie să consumăm mâncare și lichide mai calde sau fierbinți (creștem inflamația locală), nici foarte condimentate sau dure.

Trebuie să avem răbdare să treacă perioada de cca 7-10 zile specifică oricărei viroze, în care sistemul nostru imunitar reacționează. În această perioadă vom avea nevoie de odihnă, să consumăm lichide, legume și fructe din belșug.

Care sunt semnalele de alarmă că avem nevoie de tratament în cazul durerilor în gât

Dacă gâtul nostru este mai mult decât roșu și puțin inflamat, apar și punctulețe albe mai mici sau mai mari, pete colorate, simțim că avem dificultăți prea mari de înghițire, avem amigdalele mărite, avem și febră persistentă și frisoane, atunci trebuie să ne vadă un medic. Este posibil să avem o infecție cu un germen, deci nu virală, și în acest caz să trebuiască să luăm un antibiotic.


Aboneaza-te la Newsletter