
Ce trebuie să știm despre convulsiile febrile la copii
Dona04/09/2019Convulsiile febrile apar la copii cu febră și cu vârsta sub 6 ani, cu o frecvență mai ridicată la cei între 6 luni și 3 ani, copii care până atunci nu au mai avut convulsii și nici nu au o altă cauză care să le justifice.
Febra în general este o experiență neplăcută pentru un copil și pentru părinții lui. Însă apariția convulsiilor febrile este una dintre cele mai traumatizante experiențe pentru un. Din fericire, de obicei nu au consecințe asupra copilului, studiile arătând că nu sunt o cauză pentru sindromul morții subite a sugarului.
Când pot să apară convulsiile febrile
2-5% dintre copiii sub 6 ani sunt afectați de această afecțiune, când copiii au infecții bacteriene sau virale, în general în primele 24 de ore de la debutul febrei. Însă pot să apară și după anumite vaccinuri (riscul fiind de 1 la 3000-4000 de cazuri la ROR și de 1 la 11000-16000 de cazuri la DTaP/ HiB).
Cauzele rămân necunoscute, deși convulsiile sunt legate de apariția febrei (peste 38 de grade C)E. Specialiștii iau în considerare un risc mai ridicat la copiii care au în istoricul familial această afecțiune. De aceea, dacă aveți în familie, la rude de gradul întâi convulsii febrile, discutați cu medicul pediatru pentru a ști ce să faceți și cum să vă ajutați copilul.
Din păcate, la copiii cu convulsii febrile, riscul de a dezvolta apoi o tulburare convulsivă este de 2-5%.
Convulsiile febrile sunt recurente în cca 35% dintre cazuri, rata de recurență fiind mai crescută la sugarul care a făcut convulsii prima dată la vârsta de până în 18 luni, sau la copiii cu un istoric familial (rudă de gradul I) de convulsii sau epilepsie. Recurența crește la:
– copiii care au avut pe parcursul aceleiași boli, mai multe episoade de convulsii (convulsii complexe)
– copilul care a avut un episod de febră de până în 40grade C care a durat mai puțin de o oră
– copiii de vârstă mică intrați în colectivitate (deci cu risc mai mare de a face anumite infecții)
Recurența nu poate fi prevenită, așadar specialiștii nu recomandă administrarea preventivă de medicamente decât în cazuri excepționale, după o analiză a raportului riscuri vs. beneficii.
Care sunt semnele convulsiilor febrile
De obicei, aceste convulsii durează mai puțin de 5 minute, corpul copilului devenind rigid, mișcând necontrolat membrele, copilul fiind inconștient și pierzându-și controlul sfincterelor. Unii copii pot să vomite sau să aibă spumă la gură, iar ochii să fie dați pe spate.
Aceste convulsii plus boala/ infecția îi vor cauza o stare de oboseală, de aceea va fi lipsit de energie și va avea nevoia să stea liniștit și să se odihnească, fără stimuli suplimentari (de exemplu, zgomot sau agitația adulților).
Ce facem când apar convulsiile febrile
De obicei, intervenția depinde de durata convulsiilor. La peste 90% dintre copii cu această afecțiune, convulsiile durează puțin. Copilul trebuie așezat în poziția laterală de siguranță recomandată pentru primul ajutor, susținut ca să nu se lovească de obiecte din jur. Nu îi vom băga nimic în gură, nu îi dăm apă, medicamente.
În cazul celor peste 15 minute, medicul va decide administrarea unui tratament.
Dacă este primul episod, trebuie chemată ambulanța sau copilul trebuie dus imediat ce este posibil la o unitate de primire urgențe. Același lucru și dacă nu este prima dată, dar episodul a durat mai mult de 5 minute, sau dacă există suspiciuni că ar fi vorba de o afecțiune gravă (meningita) sau apar dificultăți de respirație.
Medicul va efectua analize de laborator și investigații de specialitate (de exemplu, electroencefalogramă, puncție lombară) pentru a elimina alte cauze posibile