Ce trebuie să știi despre tiroidă și hipotiroidism

Dona07/02/2020

Tiroida este glanda în formă de fluture situată în zona gâtului, mică, dar cu un rol esențial în reglarea metabolismului, în sinteza proteinelor și în reglarea funcțiilor vitale ale organismului nostru. Fără glanda tiroidă nu putem trăi dacă nu ne administrăm artificial hormoni tiroidieni (levotiroxină).

Un mic dezechilibru în funcționarea sa se traduce, în timp, într-un dezechilibru major la nivelul organismului

De ce? Tiroida contribuie la reglarea funcțiilor vitale (respirația, activitatea inimii, mai precis tensiunea arterială și pulsul), la funcționarea sistemului nervos central, metabolismului, mușchilor, văzului.

În general, problemele de funcționare ale glandei tiroide înseamnă, în general, fie că aceasta nu secretă suficienți hormoni tiroidieni (hipotiroidism), fie că secretă în exces (hipertiroidism). Simptomele nu îi sunt proprii, așadar fără investigații specifice precum analize de laborator pentru măsurarea nivelului hormonilor tiroidieni (T3 și T4), TSH (hormonul de stimulare a tiroidei secretat de glanda pituitară) sau examen ecografic, nu se poate pune un diagnostic corect.

Cauzele hipotiroidismul

În cazul hipotiroidismului, cele mai frecvente trei simptome care ar putea determina medicul să suspicioneze o disfuncție tiroidiană sunt: stări de oboseală, lipsa de energie, stări depresive și câștigarea în greutate. În plus, mai apar: dureri articulare, dureri și/ sau crampe musculare, gușa, schimbarea aspectului pielii, unghiilor și părului – sunt mai deshidratate și mai fragile, părul devine mai rar; apar probleme de tranzit intestinal (constipație) și lipsa/ scăderea apetitului; apare sau crește sensibilitatea la frig; pulsul este mai scăzut (bradicardie); ne confruntăm cu modificări ale menstruației în cazul femeilor și creșterea nivelului colesterolului, în general.

Hipotiroidismul nu poate fi prevenit, dar poate fi permanent sau ireversibil. Printre cauzele hipotirodismului permanent se regăsește, în principal, afecțiunea numită tiroidita autoimună Hashimoto. Este o afecțiune cronică progresivă care este cauzată de sistemul imun care ne atacă (și distruge în timp) glanda tiroidă. Alte cauze sunt: expunerea la radiații, intervenții chirurgicale pentru extirparea unor noduli tiroidieni sau a unor tumori, boala Graves, hipotiroidism congenital sau tulburări ale glandei pituitare.

Dar există și situații în care tiroida noastră este hipoactivă temporar, din cauza unei inflamații (tiroidită) determinată de o problemă imunitară temporară, sau din cauza unui tratament sau a unui aport excesiv sau insuficient de iod.

Hipotiroidismul trebuie tratat și monitorizat

Netratată, această disfuncție a tiroidei conduce în timp la complicații deoarece, treptat, celulele din întreg organismul nostru își încetinesc activitatea. Astfel, apar probleme cardiovasculare, crește nivelul colesterolului, apariția gușii, probleme în timpul sarcinii și în cazuri rare, mixedem (comă mixedemică).

Disfuncția tiroidei cauzează probleme femeilor care vor să aibă un copil. Pot apărea probleme de concepție și complicații în timpul sarcinii și postpartum, dacă femeia nu urmează un tratament adecvat.

Tratamentul depinde în funcție de cauză, dar medicul stabilește dozajul de levotiroxină sodică (hormon T4 sintetizat în laborator) în urma analizelor de laborator. Periodic, analizele trebuie repetate, iar tiroida este reexaminată și ecografic (de obicei anual) ca parte din programul de monitorizare a evoluției pacientului.


Aboneaza-te la Newsletter