bruxism dinți

Ce trebuie să știi despre scrâșnitul dinților sau bruxism

Dona02/08/2020

Încleștarea maxilarului și scrâșnirea dinților sunt simptomele unei afecțiuni numite bruxism. Poate să se manifeste la pacienți de orice vârstă care trec prin perioade de stres sau au anxietate.  Dar poate fi asociat și cu probleme de sănătate mentală precum Parkinson, demență, reflux gastroesofagian, pavor nocturn, tulburări de somn și ADHD, anumite probleme la nivelul mușchilor faciali.

Pe lângă stres, anxietatea și numite afecțiuni, alți factori de risc pentru apariția bruxismului sunt:

  • istoricul familial
  • anumite tratamente (în special antidepresive)
  • anumite tipuri de personalitate (fiind mai frecvent la persoane competitive, agresive, hiperactive)
  • consumul de alcool, tutun și cofeină, droguri

Are o frecvență crescută la copii și tineri, fiind un semn că aceștia au nevoie de sprijin imediat. De obicei, dispare odată cu maturizarea acestora deoarece copiii și adolescenții învață să se adapteze la condițiile de stres și/ sau condițiile respective se schimbă sau își reduc influența.

Fiind o afecțiune ale cărei simptome se manifestă cu precădere în timpul somnului, dar și când o persoană este activă, dar trăiește intens un stres de moment sau depune un efort deosebit de concentrare.

Bruxismul trebuie tratat deoarece are consecințe asupra stării de sănătate

Persoanele care au această boală au dureri de cap, dureri de ureche, dureri de mandibulă și maxilar și generale la nivelul feței care vor afecta articulațiile și cauza tulburarea temporo-mandibulară. Mai mult, nu se odihnesc satisfăcător deoarece se trezesc din cauza disconfortului sau zgomotului și pot trezi și partenerul.

Și nu în ultimul rând, din cauza presiunii asupra dinților, se pot confrunta cu probleme dentare – dinții își schimbă aliniamentul, mai ales la copii, se fisurează, se ciobesc, lucrările dentare sunt afectate, pot apărea infecții și abces dentar. Spunem că se pot confrunta deoarece severitatea simptomelor depinde de la un caz la altul, iar consecințele depind și de severitatea simptomelor, dar și de intervenția medicală.

Ce este concret de făcut?

Fiind o afecțiune care ține de în principal de stres și anxietate, firește că trebuie eliminate sau controlate cauzele acestora prin schimbări la nivelul stilului de viață, terapie și uneori, tratament medicamentos. În cazul pacienților care au și alte afecțiuni, este important ca aceștia să urmeze indicațiile medicului.

În cazul copiilor, cei mai afectați de această boală, stresul poate fi cauzat de situația școlară, presiunea ridicată pusă în cadrul procesului educativ; dar pot fi și factori care țin de interacțiunea cu alți copii sau alte persoane (bullying) sau de situația familială. Așadar, rezolvarea cauzelor va determina dispariția simptomelor.

În cazul adulților, cauzele pot ține de mediul familial, profesional sau social sau de o problemă de sănătate mentală.

Din punct de vedere al corectării efectelor negative asupra danturii și al necesității protejării acesteia, pacienții trebuie să poarte gutiere și să urmeze tratamentele stomatologice necesare (de exemplu, plombarea dinților afectați sau purtarea unor coroane) și să își corecteze ocluzia dentară (mușcătura).

Gutierele sunt de mare ajutor pacienților pe perioada manifestării bolii, deoarece le protejează dinții în timpul nopții.


Aboneaza-te la Newsletter