piciorul diabetic reflexoterapie

Ce trebuie să știi despre reflexoterapie

Dona01/08/2020

Reflexoterapia sau reflexologia este un tip de terapie complementară neinvazivă care de secole ne ajută să intervenim asupra unor probleme de sănătate minore de sine stătătoare sau completează tratamentul recomandat pentru anumite afecțiuni serioase, inclusiv cancer.

Constă în aplicarea de mișcări de presiune asupra unor puncte specifice de pe arcuri reflexe situate la nivelul tălpii, urechilor și la nivelul mâinilor. Aceste puncte cheie corespund organelor interne, așadar prin mișcările din timpul terapiei, se transmit semnale specifice organismului și stimulează procesele de autovindecare.

Are rolul de a relaxa pacientul și de a reduce nivelul de anxietate, durerile resimțite, senzația de greață. Are efecte pozitive și în constipație, insomnii. Pentru anumite categorii de pacienți care nu reacționează la tratament, neuroreflexoterapia s-a dovedit foarte eficientă în a ameliora durerile cronice.

Au fost efectuate studii care au demonstrat efectele reflexoterapiei asupra sistemului nervos central (creierului) și stimularea acestuia (a cortexului frontal) prin măsurarea activității corticale prin electroencefalogramă (EEG). Într-unul dintre acest studii, specialiștii au constatat la cei șapte pacienți bărbați dreptaci cărora li s-a făcut reflexoterapie la nivelul tălpii o creștere semnificativă a nivelului de unde gama și beta. Așadar, prin reflexologie a fost stimulată activitatea funcțională a cortexului.

Reflexoterapia îmbunătățește semnele vitale și reduce nivelul de stres

Specialiștii caută permanent soluții care să contribuie la îmbunătățirea calității vieții și eficacității tratamentelor pentru anumite categorii de pacienți, în special înaintea unor intervenții chirugicale sau chiar intervenții minim invazive.

În 2017 au fost publicate rezultatele unui studiu care a comparat efectele unor terapii complementare asupra pacienților care urmau să efectueze angiografie. Este cunoscut că angiografia cauzează presiune și sun nivel ridicat de stres asupra pacienților cu afecțiuni cardiovasculare, care, de obicei, a căror sănătate mentală este deja afectată negativ de simptomatologia bolilor respective și schimbările de stil de viață produse.

75 de pacienți au fost împărțiți în grupuri egale aferente unui tip de terapie (reflexoterapie, masaj și îngrijire de rutină).

Cercetătorii au constatat îmbunătățire a tensiunii arteriale diastolice, a pulsului și respirației la cei care au făcut reflexoterapie, cu efecte similare și al celelalte două grupuri de pacienți. Referitor la reducerea nivelului de stres prin terapie complementară, cele mai bune rezultate au fost înregistrate la pacienții cu reflexoterapie.

 

 

 

 


Aboneaza-te la Newsletter