
Ce trebuie să știi despre problemele digestive
Dona28/10/2020Problemele digestive cu care ne putem confrunta sunt de mai multe categorii și pot avea mai multe cauze. Poate fi vorba de indigestie, flatulență, dureri de stomac, crampe abdominale, constipație sau diaree (infecțioasă sau neinfecțioasă). Ne confruntăm cu astfel de probleme mai ales în perioada Sărbătorilor când avem tendința să mâncăm mai mult și mai dezordonat.
Cum te tratezi
Atât pentru tine, cât și pentru cei dragi, este bine să știi care sunt potențialele cauze ale unor probleme digestive și să ai la îndemână niște produse care să te ajute să faci față simptomelor neplăcute și anume:
- Flatulență (balonare): antiflatulente ca să elimini gazele, de un antispastic pentru a reduce disconfortul (crampele abdominale) și de enzime digestive ca să îți îmbunătățești digestia
- Indigestie: enzime digestive pentru îmbunătățirea digestiei și, dacă ai dureri, un antispastic
- Dureri de stomac cauzate de un ulcer sau gastrită: antiacide pentru a reduce hiperaciditatea gastrică, un inhibitor al pompei de protoni ca să reducă secreția gastrică și un antispastic, pentru a reduce intensitatea crampelor.
- Constipație: laxative orale sau rectale pentru a favoriza defecația prin grăbirea evacuării din colon și scăderea consistenței scaunului, probiotice și fibre pentru ajuta refacerea florei intestinale și a tranzitul intestinal normal.
- Diaree neinfecțioasă: un antipropulsiv sau absorbant intestinal care va reduce numărul de scaune, probiotice pentru refacerea florei intestinale și săruri de rehidratare pentru refacerea echilibrului hidroelectrolitic.
- Diaree infecțioasă: un antiinfecțios intestinal care va împiedica dezvoltarea patogenilor intestinali, probiotice pentru refacerea florei intestinale și săruri de rehidratare pentru refacerea echilibrului hidroelectrolitic.
În toate aceste cazuri alimentația joacă un rol esențial, fiind recomandate diete speciale pentru fiecare tip de problemă digestivă. În plus, ai nevoie să te odihnești și să te hidratezi (să bei minim 2l de apă pe zi).
Apelează la medic sau la serviciile de urgență dacă
- Ai febră și/ sau urme de sânge în scaun sau în vomă și/sau dureri mari și/sau greață și vărsături.
- Nu te poți alimenta sau hidrata.
- Aspectul urinei este modificat.
- Faci icter (colorarea în galben a pielii, mucoaselor şi a albului ochilor – sclera).
- Simptomele nu se ameliorează la automedicație.
- Pacientul este bebeluș sau copil.
- Ești însărcinată sau ai peste 65 de ani sau ai o afecțiune cronică.
- Ai probleme de imunitate.
- Ai modificări ale stării de alertă sau conștiență.