
Ce trebuie să știi despre prediabet
Dona13/08/2021Vorbim despre prediabet sau diabetul la limită (borderline) atunci când valorile glicemiei sunt peste cele normale dar sub cele de la care medicii diagnostică diabetul.
Este o afecțiune care necesită monitorizare atentă deoarece în timp, valorile ridicate ale glicemiei conduc la diabet și complicațiile sale, mai precis la afecțiuni cardiovasculare, accident vascular cerebral, afecțiuni renale, oftalmologice, neurologice și podiatrice (probleme ale picioarelor)
Prediabetul apare, de obicei, la persoane care au rezistență la insulină sau al căror pancreas nu secretă suficientă insulină pentru a menține glicemia (glucoza în sânge) în limitele normale. În timp, aceste persoane vor dezvolta diabetul de tip 2.
Care sunt persoanele cu risc de prediabet
Prediabetul este diagnosticat cu precădere la pacienți cu istoric familial de diabet sau care au un stil de viață care favorizează apariția rezistenței la insulină sau valori la limită ale glicemiei. Este vorba mai precis de unul sau o combinație a următorilor factori de risc:
- Suprapondere, obezitate, talie îngroșată (țesut visceral)
- Vârstă (peste 45 de ani, inclusiv)
- Istoric familial de diabet la rude de gradul 1, părinți, frate sau soră
- Sedentarism
- Anumite afecțiuni – hipertensiune arterială, probleme ale colesterolului, sindromul ovarelor polichistice, tulburări hormonale (acromegalie, sindromul Cushing), tulburări de somn (în special apnee)
- Istoric de diabet gestațional și/ sau afecțiuni cardiovasculare și/ sau accident vascular cerebral
- Sindrom metabolic (combinația hipertensiune arterială, probleme de colesterol și obezitate abdominală)
- Anumite tratamente care cauzează rezistența la insulină (glucocorticoizi, antipsihotice).
Trebuie menționat că țesutul visceral (abdominal) cauzează rezistența la insulină. Iar o persoană cu un indice de masă corporală în limite normale sau ușor ridicate pentru vârsta și înălțimea ei poate avea însă probleme dacă are o pondere ridicată a țesutului visceral (talie îngroșată). De aceea trebuie să avem grijă la mijlocul nostru să și nu depășim 101,6 cm în talie în cazul bărbaților și 76,2 cm în cazul femeilor.
Putem preveni prediabetul?
În mod evident nu putem controla riscul genetic, dar putem controla factorii care țin de stilul de viață, de tratamentele pe care le luăm și de afecțiunile medicale de care suferim.
Persoanele cu prediabet trebuie să facă multă mișcare, să se odihnească suficient în fiecare noapte și să scape de kilogramele în plus sau să își reducă talia (țesutul abdominal). Trebuie să urmeze recomandările pentru un aport glicemic mai redus și să nu includă în alimentația zilnică alimente cu indice glicemic ridicat. Au nevoie de o alimentație corectă, cu cât mai multe legume, vegetale și fructe și carne slabă. Nu este recomandat consumul de alcool, fumatul.
Trebuie controlate atent sursele de lipide (colesterol LDL în principal) și sodiul (sarea) deoarece contribuie la creșterea riscului apariției hipertensiunii arteriale și dislipidemiei.