
Ce trebuie să știi despre hepatita autoimună
Dona24/06/2021Hepatita autoimună este o afecțiune rară, cronică, cauzată de disfuncția sistemului imunitare care atacă și distruge celulele ficatului.
Este o formă mai puțin întâlnită de hepatită, care, conform estimărilor, afectează 10-17 persoane din 100.000 în Europa, dar este de 3-4 ori mai frecventă la femei decât la bărbați, fiind diagnosticată, de obicei în jurul vârstei de 45 de ani.
Conform statisticilor, 30-50% dintre pacienții cu hepatită autoimună au și alte probleme de sănătate pe fond autoimun (tiroidită autoimună, artrită reumatoidă, colită ulcerativă sau chiar diabet de tip 1). Așadar, dacă ai o afecțiune autoimună și ești femeie, mergi periodic la consult și urmărește în timp toate semnalele pe care ți le transmite organismul ca să poți diagnostica cât mai devreme declanșarea altor boli, precum hepatita autoimună.
Cauzele hepatitei autoimune nu sunt clar cunoscute
Cauzele nu sunt clar cunoscute, de aceea este dificil să se vorbească de prevenție în cazul acestei afecțiuni. Rămân valabile recomandările privind un stil de viață echilibrat, cu screening medical anual care va include și evaluarea funcției hepatice.
Specialiștii, însă, vorbesc de trei potențiale cauze care pot acționa împreună sau separat și anume:
- Autoimunitate – sistemul imunitar creează proprii anticorpi și atacă celulele hepatice
- Factori de mediu care pot contribui la stimularea sistemului imunitar și crearea anticorpilor, precum virusuri, anumite substanțe sau toxine
- Predispoziție genetică, în principal la rudele de gradul I
Ce simptome te pot alerta că ai o hepatită autoimună
În primele faze, hepatita autoimună este o afecțiune care îți dă semnale pe care le poți trece ușor cu vederea. Acestea încep să se manifeste treptat pe parcursul a câtorva săptămâni sau chiar luni și este vorba de:
- Stare de oboseală sau simți că obosești mai repede decât până atunci
- Stare generală proastă
- Stare neexplicată de rău (vomă)
- Dureri abdominale și/ sau flatulență/ balonare
- Scăderea poftei de mâncare și scăderea în greutate
- Diaree
- Diferite reacții la nivelul pielii (prurit, reacții alergice, roșeață)
- Dureri moderate la nivelul articulațiilor și/ sau mușchilor, preponderent dimineața
- Creșterea părului în exces (în cazul femeilor)
- Dereglarea ciclului menstrual (amenoree)
În stadii avansate, apar simptomele severe:
- Retenție de lichide care cauzează edem la nivelul picioarelor, gleznelor
- Acumularea de lichid în abdomen (ascită)
- Icter
- Stări de confuzie
- Apariția vânătăilor fără o cauză aparent (traumatism)
- Modificarea aspectului vaselor de sânge
- Urină închisă la culoare și/ sau modificarea aspectului fecalelor
Hepatita autoimună se tratează
Dacă nu este tratată, atunci țesutul hepatic va fi distrus, ficatul nemaiputând să își îndeplinească funcția. Dar, diagnosticată din timp, tratamentul intervine și suprimă sistemul imunitar, reducând inflamația ficatului.
Pacientul cu hepatită autoimună trebuie să știe că va avea nevoie de tratament și monitorizare medicală toată viața. Va trebui să urmeze toate indicațiile și recomandările medicului.
În plus, va trebui să fie mai atent la stilul de viață și să prevină potențiale infecții și îmbolnăviri, fiind mai susceptibil la acestea.