dureri de spate fibromialgie

Ce trebuie să știi despre fibromialgie

Dona04/06/2021

Una dintre afecțiunile nonarticulare comune este fibromialgia. După cum sugerează și numele, pacienții cu această boală au o durere permanentă surdă cu sensibilitate locală și rigiditate musculară  la tendoane și țesutul moale adiacent în 18 puncte dureroase identificate de specialiști.

Afectează mai mult femeile și deși nu are cauze cunoscute se pare că declanșarea ei ține de anumiți factori de stres și suprasolicitare care cauzează anumite dezechilibre chimice ale sistemului nervos central.

Așadar, dacă nu te odihnești suficient, trăiești o viață solicitantă și/ sau treci printr-una sau mai multe traume fizice și emoționale  sau ești expusă la un stres cauzat de un factor de mediu, ai risc de fibromialgie.

Cum se manifestă fibromialgia

Te simți foarte obosit/ă, ai dureri situate în special la gât, umeri, spate, torace și coapse și resimți o rigiditate musculară în zona respectivă și o sensibilitate locală. În plus ai și stări de anxietate, de agitație. În anumite cazuri poți să te confrunți și cu stări depresive, probleme cognitive (de memorie, atenție, concentrare), dureri de cap și simptome specifice sindromului de colon iritabil.

Este o afecțiune dificil de tratat

Fiind prea puțin înțeleasă, tratamentul per se este în principal simptomatic de ameliorarea durerilor și inflamației locale, redarea mobilității, combaterea stărilor de anxietate și, eventual, depresive și de suport pentru reducerea disconfortului resimțit.

Având o componentă psiho-emoțională, atunci eficacitatea intervenției medicale este potențată prin terapie comportamentală sau psihoterapie.

Ajută foarte mult și terapiile complementare, masajul, fizio-kinetoterapia sau balneoterapie sau reflexoterapia și schimbări în stilului de viață. Au rezultate bune nu doar în reducerea durerii și combaterea stresului, ci și în redarea mobilității.

Vei avea nevoie să faci exerciții de mobilitate și să duci o viață cât mai echilibrată. Gândirea pozitivă, terapiile de relaxare au și ele un impact pozitiv pe termen lung asupra acestei boli.

Stresul și odihna insuficientă sunt cauze importante pentru declanșarea și exacerbarea simptomelor, deci trebuie controlate urmând să constați o ameliorare imediată semnificativă a stării tale.

Scopul tău este să reușești să ții simptomele sub control sau odată diminuate să amâni cât mai mult acutizarea lor fără medicamente. Este o afecțiune care poate să reapară oricând căci nu scapi de ea chiar dacă simptomele se remit; la o nouă situație de stres, se poate declanșa din nou.
Așadar, adoptă acest nou stil de viață și preia controlul!

 

 

 


Aboneaza-te la Newsletter