sânge

Ce trebuie să știi despre donarea de sânge

Dona20/10/2020

Donatorii de sânge salvează vieți. Oricare dintre noi sau dintre cei care ne sunt apropiați se poate afla, la un moment dat, în situația de a avea nevoie de o transfuzie de sânge sau produse de sânge în caz de accidente sau în cazul unei intervenții chirurgicale, de exemplu. Nevoia este mai ridicată pentru persoanele care care au probleme de sănătate, precum cancerul sau boli ereditare hematologice cronice, sau care au grupe rare de sânge.

Înainte de a dona efectiv sânge trebuie să discuți cu reprezentanții centrului de transfuzie sanguină unde dorești să se facă recoltarea, deoarece, în condițiile pandemiei există condiții specifice privind recoltarea, programarea și normele de siguranță.

Cine poate și cine nu poate dona sânge

În România pot dona sânge cetățenii români și cetățenii europeni adulți care doresc acest lucru și respectă câteva condiții și anume:

  • Au vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani care nu sunt pensionate medical (indiferent de motiv) și au greutatea peste 50 de kg.
  • În cazul în care au mai donat sânge, se asigură un interval de minimum două luni între donările de sânge total, fără a depăși 5 donări pe an pentru bărbați și 4 donări pe an pentru femei.
  • Au o stare de sănătate bună, nu au suferit în ultimele 6 luni intervenții chirugicale și/sau nu sunt sub tratament pentru hipertensiune, afecțiuni cardiace, renale, hepatice, endocrine și boli psihice.
  • Au un puls regulat (60-100 de bătăi pe minut) și o tensiunea arterială sistolică între 100 și 180mmHg.
  • În cazul femeilor – nu sunt însărcinate, nu sunt în perioada de lăuzie sau menstruală.
  • Nu au consumat băuturi alcoolice și/ sau grăsimi cu minim 48 de ore înainte de a dona sânge.
  • Nu au avut sau nu au niciuna din următoarele afecțiuni: hepatită, ciroză, pancreatită, tuberculoză, astm bronșic, alergii severe, sifilis, malarie, epilepsie, afecțiuni neurologice, boli psihice, bruceloză, ucer, diabet, afecțiuni cardiovasculare, dermatologice (psoriazis, vitiligo), lupus eritematos, cancer, miopie peste (-) 6 dioptrii, traumatisme craniene cu sechele, etilism cronic, hiperlipidemie.
Nu poți dona sânge temporar dacă
  • Ai o infecție respiratorie (inclusiv gripă) sau o boală infecțioasă.
  • Ai anemie.
  • Ai efectuat examinare endoscopică, transfuzie de sânge sau intervenție chirugicală.
  • Ți-ai făcut recent un tatuaj sau ai intrat în contact apropiat cu o persoană cu hepatită sau HIV.
  • Ai făcut recent un vaccin sau ai urmat un tratament dentar.
  • Ai consumat băuturi alcoolice și/ sau grăsimi în ultimele 48 de ore.
  • Ai luat medicamente.
Cum se pregătește donarea de sânge

Dacă totul este în regulă, te-ai hotărât și respecți condițiile comunicate de centrul de transfuzie, atunci trebuie să știi că în dimineața zilei respective poți să ai un mic dejun ușor, poți bea o cană de ceai sau de cafea, poți consuma niște legume și fructe. Deja am menționat mai sus că nu trebuie să consumi alcool, grăsimi și dulciuri concentrate.

Dar nu trebuie să fumezi cu 1 oră înainte și după donarea de sânge și trebuie să fii odihnit și hidratat. Donarea de sânge este un efort pentru organismul tău, de aceea nu trebuie să fi avut nopți nedormite sau cu efort suplimentar depus la serviciu, de exemplu.

După ce ai donat sânge trebuie să eviți efortul fizic intens minim 12 h, nu trebuie să conduci un autovehicul, nu trebuie să consumi alcool sau să fumezi. Trebuie să te odihnești, să te hidratezi bine și să ai o alimentație echilibrată (bogată în legume, vegetale, fructe, carne care nu este grasă). Poți discuta cu medicul despre necesitatea luării unor suplimente alimentare.

Alte informații utile

Recoltarea de sânge se face în condiții stricte de siguranță pentru donator, doar de către personal medical calificat, materialul de recoltare este steril și de unică folosință, așadar nu există risc de îmbolnăvire.

Donarea de sânge efectiv durează 8-10 minute pentru cei 450 de ml.

Procesul de selecție urmează niște reguli foarte stricte, de aceea și durează mai mult. Sângele donat este testat atât pentru siguranța donatorului, cât și pentru pacientul sau pacienții care urmează să beneficieze de sângele donat.


Aboneaza-te la Newsletter