
Ce trebuie să includă un screening anual
Dona10/03/2020Analizele anuale de screening, împreună cu niște investigații de rutină ne ajută să vedem dacă suntem sănătoși și să depistăm și tratăm din timp eventuale probleme, precum și riscul pentru afecțiuni grave cum sunt cele cardiovasculare.
În cazul tinerilor acestea pot constitui și un prim pas pentru pregătirea unei eventuale sarcini. Depistarea unei eventuale anemii sau hipocalcemii sau a unei probleme a funcției tiroidiene ajută viitoarele mame să se trateze din timp și să fie sănătoase în momentul concepției. Astfel se reduce riscul apariției unor complicații și pentru femeia gravidă, și pentru copil.
Depistarea precoce a cancerului cervical are o rată de succes a tratamentului de 100%. În cazul cancerului mamar diagnosticat precoce, rată de supraviețuire la 5 ani este de 95%.
Adenomul de prostată diagnosticat în primele stadii, poate fi tratat cu succes pe termen lung, ceea ce înseamnă un nivel minim de afectare a calității vieții pacientului.
Ce analize trebuie incluse în testul anual de screening
Pachetul de analize de screening presupune foarte mici diferențe la bărbați, față de femei. Ar trebui să includă: hemoleucograma, VSH, glicemie, profil lipidic (colesterol LDL și HDL, trigliceride), transaminaze (TGO, TGO), uree și creatinină serică, acid uric, fosfatază alcalină, bilirubină, sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fier, PSA (bărbați din categoria de vârstă 40+), TSH (femei de orice vârstă), sumar urină (biochimie) și sumar urină (sediment).
La femei se pot adăuga markeri pentru evaluarea funcției glandei tiroide și, cel puțin la 2 ani, un test citologic Babeș-Papanicolau pentru depistarea modificărilor la nivelul colului (prevenția cancerului cervical).
Pe lângă aceste analize de laborator, mai este nevoie de măsurarea tensiunii arteriale, de un examen oftalmologic (mai ales la categoria de vârstă 40+), electrocardiogramă și ecografie (abdomen superior și inferior).
În cazul femeilor, mai sunt necesare teste de screening pentru cancerul mamar (mamografie în cazul femeilor 50+ și ecografie mamară până în acest prag).
Monitorizarea indicelui de masă corporală ne arată cum evoluăm în timp, mai ales în cazul celor care înaintează în vârstă și al căror metabolism se schimbă în timp.
În cazul fumătorilor, medicul poate recomanda la anumite intervale de timp, radiografie pulmonară și spirometrie.