
Ce trebuie să facem ca să ne protejăm articulațiile
Dona02/08/2020Nu le băgăm în seamă și nu ne gândim în mod special la articulațiile noastre decât când avem probleme. Le putem simți inflamate sau dureroase sau ne jenează și atunci descoperim că sunt partenerii noștri silențioși de nădejde care strigă după ajutor doar când deja s-a întâmplat ceva.
Articulațiile noastre duc greul și resimt fiecare mișcare grăbită sau nepotrivită și, mai ales, fiecare kilogram în plus fie că îl ducem ca bagaj, fie că îl adăugăm la indicele de masă corporală.
Pe lângă stilul nostru de viață, articulațiile ne sunt afectate și de trecerea anilor, de schimbările din organism, de anumite afecțiuni și de carențele din alimentație.
Așadar, pentru că refacerea lor e o poveste frumoasă și capricioasă, cel mai bine este să le îngrijim din timp, încă din copilărie și să prevenim problemele de sănătate decât să ajungem să le tratăm.
Care sunt principalele probleme ale articulațiilor
Articulațiile ne pot fi afectate de anumite traumatisme din cauze accidentale sau de mișcări forțate repetate sau de anumite afecțiuni. Principala cauză este constituită de bolile numite generic artrită sunt de mai multe feluri. osteoartrită (cea mai comună, de altfel), artrita reumatoidă, artrita juvenilă, sau artrita cauzată de alte afecțiuni autoimune precum lupus, fibromialgia, psoriazis, sau afecțiuni ale mușchilor.
Acestea cauzează inflamarea articulațiilor, dureri cu sau fără înroșirea zonei respective, înțepenirea și rigidizarea lor în timp. Iar dacă articulațiile ne vor fi afectate, indiferent de localizarea acestora, ne va fi limitată mobilitatea și direct calitatea vieții.
Recomandările specialiștilor pentru sănătatea articulațiilor
Dacă vrem articulații cât mai sănătoase, atunci trebuie să avem grijă de ele și să alegem un stil de viață sănătos. Desigur, în cazul afecțiunilor pe fond autoimun, nu avem cum să influențăm și să prevenim declanșarea acestora. Dar, dacă urmăm câteva recomandări simple, atunci ne va fi mai ușor indiferent de factorii de risc.
În primul rând trebuie să facem mișcare periodic
Cu mențiunea că, exact ca la orele de sport, înainte de orice activitate moderată sau intensă trebuie să ne încălzim sistemul osteoarticular. Medicii recomandă un nivel minim de 75-150 de minute de mișcare susținută sau 175-300 de minute de mișcare moderată la fiecare 5 zile pentru un adult. În cazul copiilor, ei au nevoie de activitate fizică planificată timp de cel puțin o oră pe zi deoarece sunt în plin proces de creștere și trebuie să își antreneze mușchii, osatura și articulațiile.
În al doilea rând, trebuie să mâncăm sănătos și diversificat, să avem un aport optim de nutrienți din toate grupele.
Va trebuie să consumăm legume, vegetale, fructe, surse de calciu, magneziu, fosfor (precum lapte și lactate degresate), surse de proteine de calitate (carnea slabă albă/ pasăre, pește, fructe de mare și anumite legume – fasole, linte, năut), grăsimi bune vegetale (măsline, avocado, nuci). Nu sunt recomandate grăsimile care contribuie la creșterea colesterolului și trigliceridelor (saturate și trans), sodiul (sarea), zahărul și dulciurile rafinate, mâncărurile de tip fast-food și prăjeli, alcoolul și fumatul.
În al treilea, rând trebuie să avem grijă de greutate
Ideal ar fi să ne menținem greutatea în limitele normale, dar știm că acest lucru este greu de realizat de toată lumea, plus că sunt anumite perioade când apar factori care nu țin de noi (sarcină, menopauză). Așadar trebuie să veghem constant la greutatea noastră și să scăpăm de surplusul de kilograme imediat după ce apare.
Și nu în ultimul rând, trebuie să mergem la medic dacă ne lovim sau avem dureri pentru investigații și un tratament corect.
Orice problemă de sănătate a articulațiilor amânată se poate agrava și riscăm să nu se mai poată vindeca.
Există suplimente care contribuie la sănătatea articulațiilor dacă avem astfel de probleme și produse și tratamente pentru a diminua durerile și inflamația.