Ce trebuie făcut pentru a renunța la fumat

Dona04/11/2019

Fumatul este printre principalii factori de risc pentru cele mai grave afecțiuni, de aceea comunitatea medicală și autoritățile fac eforturi și investesc în programe de educare despre riscurile fumatului activ și pasiv și în programe de susținere a fumătorilor să renunțe la acest viciu. De ce? Costurile medicale, economice și sociale ale fumatului sunt foarte mari, din cauza rolului pe care acest obicei îl joacă în cele mai multe afecțiuni, în principal cancer (pulmonar, intestinal și pancreatic).

Din cauza anumitor compuși din țigara clasică și a substanțelor cancerigene eliberate prin arderea țigării apar probleme respiratorii și cardiovasculare, în combinație și cu alți factori, precum stresul sau nivelul ridicat de trigliceride sau probleme de coagulare a sângelui sau hipertensiune, fumatul contribuie la riscul de accident vascular cerebral, cu incidența din ce în ce mai crescută la categoriile de adulți tineri.

Apar efectele de îmbătrânire (manifestate mai ales la nivelul tegumentelor), probleme de fertilitate și de potență. Crește riscul de cancer deoarece prin fumat celulele nu mai sunt oxigenate suficient și se produc modificări în organism.

În cazul femeilor însărcinate, apar nenumărate complicații în timpul sarcinii, și întârzieri de dezvoltare și probleme de sănătate pre și postpartum la copil. Mama fumătoare trebuie să știe că riscă o naștere prematură, complicații care îi pun în pericol viața ei și a copilului; riscă să dea naștere unui copil cu o greutate sub standard, să piardă sarcina sau copilul să decedeze după naștere.

Copiii fumători pasivi au risc de a face cancer pulmonar la maturitate de 3 ori mai mare decât la copiii care nu sunt expuși fumului de țigară; în plus, au un risc dublu de a face infecții respiratorii, afecțiuni ORL sau astm.

Cum poți renunța la fumat?

Fumatul are cauze complexe, psihologice, care ne determină să ne apucăm de fumat, dar și să să întreținem acest obicei nesănătos, deși majoritatea conștientizăm riscurile la care ne expunem zi de zi. Acesta este motivul pentru care renunțarea este un proces extrem de dificil. Fumatul este, cu foarte puține excepții, o adicție, de aceea rata de succes a deciziei de a renunța, fără susținere psihologică și tratament specific, este destul de mică.

Programele naționale din mai multe state includ administrarea unor medicamente care diminuează simptomele de sevraj și lucrează la nivelul creierului asupra dependenței de nicotină, pe lângă terapii de substituție a nicotinei.

Terapia de înlocuire a nicotinei din țigară poate avea succes și poate acționa complementar. Există diferite produse cu nicotină care vin să înlocuiască țigara zilnică (precum plasturi sau gumă). Însă, trebuie să citești cu atenție recomandările producătorilor sau să întrebi farmacistul, deoarece și acestea pot avea efecte adverse.

Pentru cei care nu doresc să ia tratament medicamentos, există terapii specializate care au înregistrat succes de-a lungul anilor, precum terapia Allen Carr. Însă factorul principal este determinarea persoanei de a renunța la fumat și de a face, așadar, efortul necesar.

În alte țări, programele naționale oferă pacienților aplicații de mobil prin care aceștia să rămână conectați la o comunitate, să e simtă susținuți și motivați zi de zi  să continue procesul de renunțare la fumat.

Țigările electronice sunt posibile opțiuni de înlocuire a țigării, însă studii recente au arătat că prezintă riscuri pentru sănătatea fumătorilor prin apariția unor leziuni la nivelul plămânilor.

Dacă dorești să renunți la fumat, atunci poți să te înscrii în programul național StopFumat despre care poți afla mai multe informații fie vizitând site-ul, fie sunând la 0800 878 673 (TelVerde).

Mult succes!


Aboneaza-te la Newsletter