
Ce tipuri de ceaiuri trebuie să avem la îndemână în sezonul rece (2)
Dona06/01/2020Continuăm seria despre plantele neaoșe care ar trebui să se regăsească în casa noastră și care ne sunt utile și în sezonul rece.
Socul Probabil că cei mai mulți dintre noi suntem familiari cu socata, însă după ce veți citi despre beneficiile ceaiului de soc, mulți dintre voi vă veți opri să îl cumpărați și să îl încercați. Florile sunt parfumate și conțin multe uleiuri volatile care ne ajută în următoarele afecțiuni: constipație, răceală, gripă, bronșite acute, tuse expectorantă, afecțiuni traheo-bronșice, cefalee, febră eruptivă, afecțiuni reumatismale, arterioscleroză, obezitate, lehuzie, diaree, edeme. Fructele ne ajută în caz de constipație, nevralgii și sunt consumate ca suc proaspăt. Extern florile sunt administrate pentru furuncule, hemoroizi, comedoane, abcese cutanate, flegmoane, degerături, conjunctivite, nevralgii dentare, arsuri și contuzii. Ceaiul se prepară din 3-4g de flori la o cană și se bea de 2-3 ori pe zi. Fructele se consumă ca doză unică 20g/zi pentru nevralgii acute, în cele cronice tratamentul durând între 4 și 6 zile. Nu trebuie să facem excese, deoarece excesul ne cauzează vărsături, iritații la nivelul faringelui, diaree și chiar convulsii. Ceaiul de soc, consumat zilnic în dozele menționate, împreună cu o dietă moderat calorică și mișcare, ne ajută să scădem constant și sănătos în greutate.
Echinaceea Cu echinaceea suntem mai familiari din reclamele diferitelor suplimente pentru imunitate sau răceală și gripă. Echinaceea este o plantă cu acțiune imunostimulatoare recomandată în infecții virale, dar și infecții ale căilor respiratorii superioare sau chiar ca adjuvant în tratamentul anumitor tipuri de tumori. Extern ajută în cazul ulcerelor cutanate, furunculelor și degerăturilor. Din cauza proprietăților imunostimulatoare nu se administrează în timpul sarcinii și nici în cazul pacienților cu boli autoimune. Iar în cazul persoanelor sănătoase și copiilor, administrarea preventivă trebuie limitată la minim deoarece nu ne dorim să creăm dezechilibre ale sistemului imunitar și să contribuim la declanșarea unor boli autoimune. În plus, poate da reacții alergice, dispepsie și vărsături și interacționează cu anumite tratamente (reduce efectul imunosupresivelor, reduce efectul corticoizilor). Se regăsește și sub formă de tablete/ suplimente, sirop sau extracte și intră în componența multor suplimente alimentare pe care le găsiți în farmacie.
Măceșele Măceșele sunt bogate în vitamine (C, A, B1, B2, P, PP, K), conțin acid citric, acid malic, pectine, uleiuri volatile, flavonoizi și săruri minerale, minerale (sodiu, calciu, magneziu, fier, clor), lipide, glucide și lecitine. Sunt aromate și băutura obținută (ceaiul) în urma fierberii lor este delicioasă consumată ca atare sau în combinație cu alte fructe de pădure. Acest ceai ne ajută dacă avem vreo infecție respiratorie, astm, tuse, răgușeală, astenie, diaree, litiază urinară, sindrom dispeptic biliar. Extern, pseudo-fructele de măceș ne ajută în caz de seboree. În combinație cu menta și florilor de păducel, măceșele sunt administrate în fitoterapia tradițională pentru tratarea astmului. Ceaiul de fructe/ măceșe și de frunze de măceș este recomandat în cazul durerilor de rinichi. Florile de măceș consumate ca ceai ajută în astenie, surmenaj sau constipație; extern, florile ne ajută în caz de arsuri. Frunzele – hipovitaminoze, litiază biliară, surmenaj și astenie; extern, frunzele ajută în tratarea ulcerațiilor cutanate, a diferitelor plăgi și arsurilor. Ceaiul se prepară din 1-2 grame de plantă și se consumă de 2-3 ori pe zi. Însă atenție că poate reduce absorbția de fier, deci poate cauza sau accentua anemia!