
Ce tipuri de ceaiuri trebuie să avem la îndemână în sezonul rece (1)
Dona06/01/2020Ceaiurile din plante ne pot ajuta în sezonul rece nu doar să facem față virozelor, ci și problemelor digestive când facem excese. Natura ne oferă multe soluții, trebuie doar să avem grijă să alegem ce ne trebuie și să ne refacem stocurile de ceaiuri periodic. Să vedem ce ne ajută.
Menta
Există mai multe tipuri de mentă (mentha crispa, mentha piperita).
Menta crispa conține în principal carvol și se folosește și sub formă de ceai obținut din frunze, pentru parazitoze intestinale (intern) sau pentru tratarea ulcerațiilor cronice suprainfectate (extern) sau a halenei (gargară sau frunzele proaspete mestecate); în plus, are și nenumărate aplicații cosmetice. În medicina tradițională românească, acest tip de mentă tratează tusea, durerile de stomac, crampele sau ajută în perioada menstruației.
Mentha piperita sau izma-bună conține în principal mentol și este administrată intern pentru: grețuri și vărsături, colici abdominale, aerofagie, meteorism abdominal, diaree, sughiț, vertij, afecțiuni ale căilor respiratorii și pulmonare (gripă și viroză, bronșite, astm, laringită, faringită, tuse convulsivă), dismenoree, insomnie, cefalee, migrene, anumite parazitoze (oxiuriază, ascaridioză). Extern ajută în caz de reumatism, prurit, migrene, scabie, înțepături de insecte, rinite, stomatite, halenă. Ceaiul se prepară din 3-6g de frunze de mentă și se consumă ca atare sau îndulcit, de 2-3 ori pe zi. Extern se folosește uleiul esențial (0,2ml de ulei în apă caldă de 2-3 ori/zi). Atenție însă! Trebuie folosit cu măsură deoarece poate avea și reacții adverse în caz de excese – la copii dă reacții sincopale, la oricine poate acutiza simptomele de colecistită, litiază biliară, reflux esofagian, dureri abdominale, grețuri și vărsături.
Teiul
Ceaiul de tei este deosebit de aromat și ne aduce o mulțime de beneficii, mai ales dacă îi adăugăm și o linguriță de miere. Ceaiul din flori de tei ne ajută în faringite, amigdalite, răceală și gripă, dar și în caz de indigestie. Ceaiul de frunze de tei ne ajută în gastroenterite cronice și chiar și în caz de diaree. În plus, teiul are și efect sedativ, ne calmează în perioadele stresante sau când suntem mai agitați.
Trebuie doar să consumăm 2g de plantă (frunze sau flori) sub formă de ceai, de 2 ori pe zi, timp de câteva zile. Este bine să alternăm ceaiul de tei cu alte tipuri de plante și să nu facem abuz, deoarece, consumat pe termen lung, are efecte toxice și ne poate afecta inima.
Salvia
Frunzele de salvie se folosesc și pentru condimentarea mâncării, dar și ca ceai sau gargară din decoct. Conțin multe uleiuri active care ajută, dacă sunt administrate intern, în hiperhidroza palmo-plantară și/ sau generală, stări de nervozitate, depresie, astenie, convalescență, afecțiuni ale căilor. Extern, ne ajută dacă avem înțepături de insecte, ulcerații cutanate cronice, ulcere venoase, contuzii, eczeme, seboree, acnee, tratamentul ridurilor, alopezie, degerături, entorse și luxații. Gargara cu decoct de salvie se folosește pentru tratarea durerilor în gât, durerile de dinți, stomatite sau gingivite.
Ceaiul se obține din 4-6g de frunze consumat în mai multe reprize. Salvia nu este recomandată în timpul sarcinii și nici femeilor care alăptează (poate reduce cantitatea de lapte). În anumite cazuri, salvia poate da reacții toxice și dermatite de contact. De aceea, uleiul de salvie și esența de salvie nu se folosesc ca atare, sunt foarte toxice. Nu interferează cu medicamente. Din cauza componentelor, salvia nu trebuie să intre în contact cu metalul când pregătim ceaiul, ci doar cu lemn, plastic sau porțelan/ sticlă.