
Ce sunt teratogenii și cum să te ferești de ei în sarcină
Dona30/07/2019Toată lumea ne spune că în timpul sarcinii trebuie să fim și mai atente decât de obicei. Medicii sunt foarte stricți în privința medicamentelor. Ni se spune să stăm departe de substanțe toxice. Să purtăm mănuși inclusiv dacă utilizăm produse uzuale de curățenie. Să fim mai precaute decât înainte de sarcină, inclusiv dacă avem pisică și trebuie să îi curățăm litiera. Așadar când discutăm despre teratogeni ne gândim la medicamente, substanțe toxice (precum alcoolul, drogurile) și diferite infecții (de exemplu, varicela și toxoplasmoza). Dar de ce?
Deoarece în jurul nostru sunt substanțe, germeni și paraziți care, dacă pe noi ca adulți nu ne afectează sau ne pot afecta într-o măsură mică, au capacitatea de a ne afecta sarcina, de a trece prin placentă, bariera de protecție a viitorului nostru copil și să îi afecteze dezvoltarea. 4-5% dintre problemele congenitale ale copiilor sunt cauzate de teratogeni. Deja v-am trezit interesul, nu-i așa?
Medicamentele – unele sunt teratogeni
Anumite medicamente sunt cunoscute sau suspicionate că ar avea potențial teratogen – adică să cauzeze defecte de naștere sau probleme de dezvoltare intrauterină normală a embrionului sau fetusului la cca 10-14 zile după concepție. De aceea, administrarea de medicamente în primele 12 săptămâni de sarcină este extrem de limitată și strict monitorizată, inclusiv pentru medicamente uzuale.
Există însă riscul ca să fim expuse la aceste substanțe deoarece puține dintre noi își dau seama devreme sau foarte devreme că sunt însărcinate în această perioadă. De cele mai multe ori, sarcina este depistată după săptămâna 8 sau chiar 10, când deja poate fi târziu.
De aceea, în cazul anumitor tratamente medicul ne specifică să evităm să rămânem însărcinate și ne recomandă să folosim metode de contracepție. Aici puteți accesa și descărca cea mai recentă versiune oficială publică (doar în limba engleză) privind metodele de contracepție și potențialul teratogen (din martie 2019).
Iar dacă medicul nu ne spune nimic și noi știm că încercăm să rămânem însărcinate sau că ne dorim un copil, este bine să deschidem acest subiect imediat și să stabilim care ne sunt opțiunile. Înainte de a începe tratamentul putem efectua un test de sarcină, iar dacă nu suntem deja însărcinate, să ne luăm măsuri de protecție pe durata administrării medicamentelor.
Pe lângă defectele congenitale, mai este și riscul de avort spontan. Statisticile Organizației Mondiale a Sănătății arată ca 1 din 5 sarcini este pierdută din diverse cauze, dar specialiștii susțin că numărul avorturilor spontane este mult mai mare (1 din 4) deoarece au loc în primele săptămâni de gestație când femeile nici nu își dau seama că e vorba de pierderea sarcinii. În plus, obținerea unei sarcini devine din ce în ce mai dificilă, cuplurile confruntându-se cu probleme de fertilitate. Astfel, orice risc suplimentar, inclusiv teratogenii, trebuie evitat.
Unde verific lista medicamentelor cu potențial teratogen?
În România nu există o astfel de resursă publică, din păcate. Dar puteți verifica substanțele/ medicamentele accesând anumite surse publice oficiale din alte țări(precum UKTIS UK Teratology Information Service). La noi producătorul este obligat să menționeze aceste detalii în prospectul fiecărui medicament. Dacă nu mai aveți prospectul sau vreți să căutați rapid online, pe site-ul Autorității Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România găsiți documentele oficiale/ rezumatul caracteristicilor produsului. Puteți accesa și site-ul Agenției Europene a Medicamentelor, unde există și alte documente, studii și alerte legate de medicamente.
Alte tipuri de teratogeni
Putem fi expuse acestor substanțe și acasă, dar și la locul de muncă. Efectul lor asupra noastră și a fătului depinde de nivelul de expunere, durata și tipul teratogenului. În prima parte a sarcinii fătul este cel mai vulnerabil deoarece atunci corpul său trece prin cele mai multe transformări. Putem fi expuse unor agenți infecțioși precum rubeola, citomegalovirusul, varicela, herpes simplex, toxoplasma, sifilisul.
Dar și la anumite condiții de mediu precum temperaturi prea ridicate, sau substanțe din mediu (compuși de mercur, ierbicide și solvenți industriali).
Anumite afecțiuni ale noastre au potențial teratogen – diabetul, de exemplu. De aceea, trebuie să avem grijă de sănătatea noastră cu orice preț.