Ce sunt papiloamele cutanate

Dona26/05/2022

Papiloamele sunt excrescențe necanceroase, ce apar atunci când pielea dumneavoastră este infectată cu unul dintre numeroșii viruși din familia papilomavirusului uman (HPV). Acest virus declanşează creșterea suplimentară a celulelor, ceea ce face stratul exterior al pielii mai gros şi dur în zona apariţiei lor. Deşi pot apărea în orice parte a corpului, probabilitatea apariţiei acestora este mai mare în zona mâinilor sau a picioarelor.

Manifestări clinice ale papiloamelor

În rândul populației, papiloamele au o frecvență crescută de peste 50% ce crește odată cu înaintarea în vârsta în special în cazul persoanelor de peste 50 de ani, fiind prezent în egală măsura la ambele sexe.
Dimensiunile papiloamelor sunt variate, de la mici, plane ca „în vârf de ac” până la 2-5 mm, asemănătoare unui bob de strugure, până la fixarea acestora de piele printr-un picioruș.
Culoarea papiloamelor variază de la bej până la brun-negru. În majoritatea cazurilor papiloamele sunt asimptomatice dar pot deranja din cauza iritării, ruperii sau fricțiunii acestora. Zonele cel mai des afectate sunt cele din zona gâtului, inghinală, submamară şi axilară, dar pot fi prezente şi în jurul ochilor, pe abdomen sau torace.

În funcţie de localizarea şi caracteristicilor clinice, papiloamele pot fi clasificate astfel:

a. Papiloame obișnuite (verruca vulgaris) – sunt caracterizate ca fiind proeminente cutanate dure, cu suprafaţă aspră, localizate în general în zona genunchilor şi a membrelor superioare;
b. Papiloame plate (verruca plana sau negii plați) – formațiuni aplatizate, cu o suprafaţă netedă, localizate cu predominanta la nivelul fetei şi pe piele de la nivelul membrelor inferioare şi superioare;
c. Papiloamele de tip „mozaic” (negii mozaic) – au aspectul unor grupuri mici de excrescențe cutanate, fiind regăsite la nivelul membrelor inferioare şi superioare;
d. Papiloamele plantare (negii plantari) – au forma unor umflături de dimensiuni reduse şi dure, ce se prezintă ca niște mici puncte negre, ce apar de obicei la nivelul tălpilor;
e. Papiloamele genitale (negii genitali) – aspectul lor este asemenea unor proeminențe cenușii-albicioase, cu un aspect granular, asemănător unei conopide, fiind regăsite cu predominanta la nivelul vaginului, vulvei, penisului său anusului din cauza transmiterii acestui tip de papiloame prin contact sexual.

De ce apar papiloamele cutanate: cauze frecvente

Papilomavirusul uman (HPV) cauzează cele mai multe papiloame, însă pentru alte papiloame virusul HPV nu reprezintă cauza principală a apariției acestora, fiind peste 100 de tulpini de HPV, ce variază în funcţie de diferitele tipuri de papiloame şi localizarea acestora pe corp.
În cazul copiilor şi adolescenților, negii sunt mai frecvenți din cauza faptului că sistemul lor imunitar s-ar putea să nu fi dezvoltat imunitatea necesară la virus. Negii își pot face apariţia şi la persoanele ale căror sisteme imunitare nu funcţionează în parametri optimi din cauza anumitor tratamente sau condiţii medicale (HIV/SIDA) ori în cazul persoanelor cu eczeme.
Papiloamele sunt contagioase, deoarece răspândirea acestui virus la alte persoane se poate face prin contact direct cu pielea sau indirect prin intermediul obiectelor comune (exemplu: prosoapele). În momentul zgârierii sau atingerii unui papilom virusul poate fi răspândit într-o altă zonă de piele. Alte tulpini ale virusului HPV pot fi răspândite prin contact sexual şi pot cauza veruci genitale şi de asemenea pot spori riscul de cancer de col uterin.

Tratamente împotriva papiloamelor

Papilomul în majoritatea cazurilor este inofensiv şi nu necesită tratament, cu toate acestea multe persoane afectate aleg să îndepărteze papiloamele dacă provoacă durere, disconfort sau jenă.

Dacă papiloamele cauzează următoarele probleme consultați medicul dumneavoastră:
· Sunt dureroase;
· Cauzează senzație de arsură, sângerează sau s-a modificat aspectul lor;
· Vă afectează desfășurarea activităților de zi cu zi;
· Reapar în ciuda tratamentului;
· Apar pe organele genitale;
· Negii apar într-o dispunere strânsă, adesea sub forma scării (unul lângă celălalt).

Proceduri de îndepărtare:

1. Cauterizare şi chiuretaj – presupune îndepărtarea formațiunii prin arderea şi răzuirea țesutului restant;
2. Excizie chirurgicală – papilomul este îndepărtat chirurgical de către un medic;
3. Chirurgie cu laser – folosirea unui laser pentru îndepărtarea negilor;
4. Crioterapia – presupune îndepărtarea formațiunii prin expunerea acesteia la temperaturi extrem de scăzute timp de mai multe ședințe;
5. Folosirea gelurilor, unguente, creme – îndepărtează țesutul excedentar cauzat de papiloame;
6. Injectarea de azot lichid în interiorul papiloamelor;
7. Aplicarea de azot lichid pe papiloamele cutanate.

 

Complicaţii

Determinarea complicațiilor pot fi în funcţie de creșterea în dimensiune a papiloamelor sau de infectarea bacteriană a acestora, ori de asocierea infecţiei HPV cu alte infecţii transmisibile pe cale sexuală, cum ar fi hepatita de tip B şi C, herpes, sifilis, HIV sau chlamydia sau de posibilitatea dezvoltării cancerelor.

Simpla infectare cu virusul HPV nu reprezintă un factor determinant de cancer deoarece infectează celulele, acestea transformându-se iniţial în celule anormale (displazii) ce ulterior vor deveni maligne. Datorită faptului că acest proces se dezvolta foarte lent în faza incipientă nu va fi prezent niciun simptom. În mod normal cancerul de col uterin are o perioadă de dezvoltare de la 10 până la 40 de ani, foarte rar se dezvolta în mai puţin de 5 ani.

Riscul de a dezvolta infecţii persistente cauzate de virusul HPV cu risc înalt este de 10% în rândul persoanelor de sex feminin, având cel mai mare risc de a dezvolta leziuni precanceroase sau cancer de col uterin.

Cancerele asociate cel mai frecvent cu infecţia HPV sunt: cancer vulvar, cancer penian, cancer vaginal, cancer de col uterin şi cancer în zona scrotului, cancer rectal, cancer anal şi cancer orofaringian.

 

Metode de prevenție ale papiloamelor

Administrarea vaccinului anti-HPV duce la prevenirea papiloamelor cutanate şi a infectării cu virusul HPV, unde virusul Papiloma uman poate duce în timp, la apariţia cancerului de col uterin.

Din punct de vedere al igienei este recomandat:
· Evitarea atingerii papiloamelor cutanate prezente pe suprafața unei persoane infectate;
· Evitarea atingerii obiectelor folosite anterior de către o persoană ce prezintă papiloame cutanate;
· Evitarea atingerii propriilor papiloame cutanate;
· Evitarea lezării propriilor papiloame cutanate;
· Evitarea duşurilor publice;
· Purtarea încălțămintei proprii oriunde;
· Purtarea încălțămintei în vestiare şi în cadrul duşurilor publice sau a zonelor asemănătoare;
· Menținerea igienei mâinilor – ajută la îndepărtarea virusului de pe mâini;
· Îngrijirea pielii – virusul poate fi mai uşor contractat dacă pielea este deshidratata şi crăpată;

Întrebări frecvente legate de papiloame

Papiloamele se pot transforma în cancer?

Papiloamele cutanate sunt ansambluri tumorale necanceroase şi contagioase, care odată cu trecerea timpului pot atinge dimensiuni semnificative, iar în majoritatea cazurilor acestea nu malignizează.
Singurele forme de papiloame asociate riscului de malignizare în timp şi a apariţiei cancerului de col uterin sau altor tipuri de cancer în zona genitală sunt papiloamele genitale. Cazurile de papiloame cutanate localizate la nivelul capului său gâtului au evoluat rareori spre malignizare.

Papiloamele apar din cauza igienei precare?

În cazul vestiarelor comune, piscine, duşuri publice este de preferat folosirea încălțămintei, prosoapelor şi ale altor obiecte proprii în a evita infectarea cu virusul HPV. In eventualitatea in care atingeți din greșeală papiloamele proprii ori ale unei alte persoane, ar fi indicat să vă dezinfectați mâinile pentru a evita contaminarea.
De asemenea dacă aveți papiloame la nivelul degetelor ar fi indicat să nu vă muscaţi unghiile. Totodată evitarea zgârierii negilor sau papiloamelor este de folos în evitarea răspândirii acestora.

Papiloamele sunt contagioase?

Răspunsul scurt este da. Papiloamele sunt contagioase, ele putând fiind transmise de la o persoană la alta în urma contactului direct cu pielea persoanei afectate sau în urma atingerii unui obiect care a fost utilizat de către o persoană cu papilom (papuci, prosop, încălțăminte, etc.).

Dacă aveți papiloame este recomandat să folosiți un gel dezinfectant în cazul atingerii acestora. Puteți folosi cu încredere Hartmann Sterillium Protect & Care Gel Dezinfectant pentru mâini, ce elimină 99,99% dintre germeni, acționează rapid împotriva bacteriilor, fungilor, virusurilor anvelopate, spectru larg de acțiune (complet virucid), hidratant (crește hidratarea pielii cu aprox. 8%) si cu o compatibilitate ridicată cu pielea din punct de vedere dermatologic.

 

Surse:

1. https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/ss/slideshow-warts
2. https://www.healthline.com/health/skin/warts
3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/155039#_noHeaderPrefixedContent
4. https://www.who.int/immunization/diseases/hpv/en/
5. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/11901-hpv-human-papilloma-virus
6. https://www.nhs.uk/conditions/human-papilloma-virus-hpv/
7. https://www.aad.org/public/diseases/a-z/warts-treatment
8. https://www.cryotag.co.uk/skin-tag-myths/
9. https://www.aad.org/public/diseases/a-z/warts-heal
10. https://www.medicalnewstoday.com/articles/312657#treatment
11. https://www.cdc.gov/std/HPV/STDFact-HPV.htm
12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441884/


Aboneaza-te la Newsletter