
Ce știi despre cataracta legată de vârstă?
Dona15/08/2020Cataracta este o afecțiune caracterizată prin opacifierea progresivă a cristalinului, una dintre lentilele ochiului, din spatele irisului care are rolul de focalizare a imaginii pe retină. În timp, aceste modificări determină pierderea vederii dacă nu mergem la medic și nu facem tratament.
50% din populația de peste 65 de ani dezvoltă cataractă și la persoanele de +75 de ani, acest procent poate depăși 90%. Cataracta legată de vârstă (degenerativă) este cea mai frecventă formă a acestei afecțiuni, apare la adulții de +50 de ani și evoluează, de obicei, asimetic și bilateral.
Există mai multe forme de cataractă, în funcție de niște criterii și anume:
- Vârsta pacientului: congenitale (prezentă la naștere), infantilă (apare în primul an de viață), juvenilă (la adolescenți) și degenerativă (care apare după 50 de ani)
- Cauza: congenitală și dobândită (fie cauzată de înaintarea în vârstă, fie de anumite afecțiuni generale sau oftalmologice)
Există factori de risc pentru cataracta degenerativă?
Specialiștii menționează o serie de factori de risc, de care trebuie să ținem cont în general.
În primul rând trebuie să mergem periodic la control oftalmologic, preventiv. În al doilea rând, dacă nu putem opri trecerea anilor, putem să facem niște alegeri privind stilul de viață. De exemplu, să ne ferim ochii de radiații sau lumina puternică purtând ochelari de soare; să avem o alimentație echilibrată, bogată în antioxidanți (vitamine C și E, carotenoizi) sau precursori ai acestora. Să urmăm recomandările medicului privind tratamentul și stilul de viață dacă avem diabet, facem oxigenoterapie, avem anumite afecțiuni oculare (miopie, glaucom, de exemplu).
Fumatul și consumul cronic de alcool cresc riscul de apariție a modificărilor degenerative în întregul organism, deci și la nivelul ochiului.
Persoanele cu risc, de exemplu au anumite boli și trebuie să urmeze unui tratament local sau/și general cu anumiți compuși farmacologici cunoscuți a avea efect cataractogen, pot face tratament preventiv cu coliruri anticataractogene.
Cum se manifestă cataracta
Simptomele cataractei diferă de la un caz la altul, în funcție de intensitatea opacefierilor, de densitatea si localizarea acestora.
Evident, resimțim că vederea noastră nu mai este la fel de bună. Modificările sunt progresive și perioadele de evoluție pot alterna cu unele de stagnare. Dacă privim spre o sursă puternică de lumină, atunci resimțim cum ne scade brusc vederea. Vederea ni se va încețosa treptat, ca și cum am vedea printr-un geam care se aburește mai tare. Apar puncte negre fixe în câmpul vizual, putem percepe obiectele cu o tentă gălbuie și distorsionate sau halouri colorate în jurul surselor de lumină. Ochiul afectat va percepe un obiect dublat sau în mai mult de două exemplare (diplopie sau polyopie monoculară)
La un control, medicul oftalmolog va confirma modificările prin investigații de specialitate (biomicroscopie, examenul luminii pupilare și al fundului de ochi).
Cataracta se tratează
Tratamentul chirurgical salvează vederea pacienților, din fericire. Schimbările la nivelul stilului de viață și un tratament medicamentos ajută pacienții, ca adjuvant, însă nu pot corecta sau compensa deficiențele ireversibile de vedere cauzate de această afecțiune progresivă. Utilizarea colirurilor anti-cataractogene pot ajuta la temporizarea intervenției chirurgicale, conform recomandărilor medicale, prin încetinirea sau chiar stoparea progresiei bolii.
În farmacii puteți găsi diverse coliruri recomandate la adjuvant în tratamentul cataractei. Acestea conțin: ioduri (de sodiu, de potasiu, de rubidiu), vitamine antioxidante (C,E și A) electroliți și alți compuși necesari metabolismului cristalinian normal (Ca, K, Mn, Se, B1, etc.).
Unele picături oftalmice recomandate pentru prevenția și/sau incetinirea evoluție cataractei au o compoziție mai complexă, cum este LentoNIT K (Inocare) care conține iodura de potasiu, clorură de calciu, tiosulfat de sodiu, clorhexidin glucona (rol conservant și antiseptic), dar și sorbitol care este hidratant și lubrefiant al suprafeței oculare.