
Ce sisteme medicale alternative avem astăzi? (partea 1)
Dona06/06/2019Sănătatea noastră este cea mai importantă, de aceea când ne lovim de o problemă medicală începem să căutăm răspunsuri și nu întotdeauna în locurile cele mai potrivite. Internetul este plin de informații nesusținute cu dovezi și răspândite care ne pot face mult rău. Așadar, hai să vedem ce opțiuni de sisteme medicale complementare și alternative avem astăzi, pe lângă medicina modernă, cu mențiunea că unele sunt în continuare contestate de anumite voci din comunitatea medicală.
În terapiile de medicină complementară și alternativă regăsim diverse modalități de vindecare și tratament foarte vechi, dar și noi, din diferite zone ale lumii. Unele sunt folosite împreună cu metodele medicinii convenționale (moderne) și atunci sunt considerate complementare. Sau sunt folosite singure, ca atare, fiind considerate alternative. Tendința astăzi este ca, în beneficiul pacientului, medicul să considere mai multe metode terapeutice și să le integreze. De aceea, vedem că unii medici chiar urmează cursuri de medicină alternativă (precum homeopatia, sau terapia laser sau acupunctura), iar în anumite instituții medicale aceste practici sunt din ce în ce mai răspândite.
Hai să trecem puțin prin unele dintre cele mai cunoscute și la noi.
Medicina tradițională chineză
Poate este una dintre cele mai cunoscute, nu musai la noi din cauza răspândirii, ci datorită faptului că originile sale datează de mai bine de 2000 de ani, în China. Și medicina tradițională chineză pornește de la nevoia restabilirii echilibrului dintre corp și natură și combină mai multe tipuri de terapii – acupunctura, utilizarea principiilor vindecătoare ale plantelor (fitoterapia,) masajul și exercițiile de meditație (qi gong). Conform medicinii tradiționale chineze, boala apare ca urmare a unui flux necorespunzător al forței vieții (qi) și tehnicile sau remediile folosite trebuie să restabilească acest curs firesc și echilibrul în organismul pacientului a forțelor yin și yang, care se manifestă în corpul nostru ca rece și cald, extern și intern și ca deficiență sau exces.
Homeopatia
A apărut în Germania la sfârșitul anilor 1700, pornind de la principiul similarității. Cu alte cuvinte, administrând anumite substanțe în doze specifice, mai mici, vindecă simptomele provocate de aceeași substanță administrată în doze mari. De aceea, medicamentele homeopate au dozaje specifice și concentrații specifice. Unele conțin o singură substanță (cum sunt granulele binecunoscute acum răspândite și în multe farmacii), altele sunt tablete cu diferite substanțe combinate în diferite concentrații în funcție de afecțiune sau simptome. Însă, medicul homeopat este cel care vă poate ajuta să știți ce interacțiuni există între diferite substanțe sau alimente sau băuturi și remediile homeopate, cum să le administrați mai eficient, pe ce termen. Homeopatia este disputată astăzi, unii medici din medicina convențională susținând că remediile sunt atât de diluate încât nu au niciun ingredient activ. Însă este bine de știut că și în homeopatie pot apărea efecte adverse – precum reacții alergice sau toxice la anumite substanțe.
Naturopatia
Este un sistem medical alternativ, mai nou, apărut în Statele Unite ale Americii, poate cel mai complex, care pornește de la credința în puterea tămăduitoare a naturii și combină mai multe tipuri de tratamente, abordarea punând accent pe un stil de viață echilibrat și sănătos, care sprijină capacitatea naturală de vindecare a organismului. Abordarea este holistică deoarece naturopatia folosește o combinație a unor cunoscute și testate tipuri de terapii precum: acupunctura (binecunoscută pentru succesul în nenumărate afecțiuni), consilierea, exercițiile fizice, plantele medicinale, homeopatia, hidroterapia, nutriția, medicina fizică și tratamentul stresului, nașterea pe cale naturală. Așadar este un sistem medical extrem de complex de care ne-am lovit, cel puțin parțial, fiecare dintre noi de-a lungul vieții.
Acupunctura este o metodă de tratament foarte răspândită astăzi, parte din medicina tradițională chineză, dar îmbrățișată și de naturopatie. Pornește de la ideea că avem pe corp puncte specifice care trebuie stimulate cu niște ace subțiri pentru a debloca fluxul vieții (qi) de-a lungul meridianelor (căile energetice ale organismului) pentru a ne restabili fluxul energetic. Practicanții în acupunctură sunt licențiați. Studiile au arătat că în urma stimulării prin acupunctură a punctelor specifice, în organismul pacientului sunt eliberați neurotransmițători care acționează ca analgezice. Este folosită pentru ameliorarea durerilor, a stărilor de rău (grețurilor și vărsăturilor).