
Ce să faci să te simți mai bine când ai sinuzită
Dona15/11/2020Odată cu frigul, vin și neplăcerile de sezon. Infecții respiratorii, accentuarea simptomelor unor boli (precum alergii, sinuzită sau dermatite), tragem de nas, ne doare-n gât, ne adaptăm mai greu la absența soarelui și zilele mai scurte, resimțim mai ușor nivelul de poluare din mediul ambiant.
Despre sinuzită am scris și vom mai scrie, căci e o afecțiune tare neplăcută din cauza simptomelor ei. Practic, fie că este acută sau cronică, atunci când ai sinuzită, poți să ușurezi simptomele și să îți ajuți organismul dacă faci anumite lucruri și anume:
Nu sta în mediu poluat.
Este vorba de orice fel de poluare care îți va irita suplimentar nasul și implicit sinusurile: fum de țigară, fum de la sisteme de încălzire cu lemne sau cărbuni sau foc de tabără sau grătar. Corpul tău este mai sensibil și la substanțe chimice, de exemplu, detergenți sau dezinfectanți folosiți în mod curent în gospodărie sau altele folosite, de exemplu, la spălătorie când mergi să îți speli mașina. Dacă nu ai încotro și trebuie să faci curățenie sau să stai într-un astfel de mediu, poartă o mască și redu la minim timpul de expunere.
Evită trecerile bruște de la temperaturi ridicate la cele exterioare, mai scăzute în anotimpul rece.
Ideal ar fi să stai la o temperatură constantă – 18-20 de grade, depinde cum preferi. Lasă-ți organismul să se adapteze treptat dacă trebuie să ieși când este foarte frig, o noțiune care poate varia de la o persoană la alta. Un pacient cu sinuzită poate resimți acut o creștere a disconfortului sau la durerilor la trecerea la 5-10ₒC, altul doar la temperaturi sub 0.
Ai grijă la umiditatea mediului.
Ideal ar trebui să stai în spații cu umiditate între 30-50%, ca să te simți mai bine. Așadar, folosește umidificatorul sau dezumidificatorul, la nevoie și aerisește periodic camera.
Ia tratamentul recomandat de medic sau de farmacist fără excepție!
Respectarea tratamentului, cu folosirea spray-urilor sau soluțiilor nazale, decongestionante, luarea medicamentelor pentru durere, antiinflamatorii și eventual, febră, este cel mai important ca să te vindeci. Ajută-ți sistemul imunitar cu vitamine și minerale în perioada bolii și, după încheierea tratamentului, asigură-te că te-ai vindecat complet. Dacă în ciuda tratamentului pe care îl iei, simptomele se agravează, mergi la medic fără întârziere!
Curăță-ți nasul
…cu soluție salină sau apă de mare, de preferință, folosind cu grijă spray-urile sau soluțiile decongestionante
Dacă ai alergii, ia-ți tratamentul
și evită alergenii deoarece se vor acutiza simptomele sinuzitei.
Pentru a mai ușura senzația de disconfort sau durerea la nivelul feței,
poi să îți pui periodic comprese calde.
Respectă regulile de igienă personală, iar acum, și cele de protecție folosind măști!
Dacă ai făcut sinuzită, imunitatea ta este deja mai scăzută și ai o susceptibilitate mai mare să faci anumite complicații ale unor infecții respiratorii. Spală-te bine pe mâini și stai la distanță de persoane bolnave!
Ai nevoie de multe lichide, așadar bea multă apă și ceaiuri calde de plante. Alimentația trebuie să includă multe legume și fructe, dar ai nevoie și de odihnă.
Anumite alimente și băuturi sunt iritante sau întrețin sau favorizează inflamația, așadar consumă-le în cantițăti cât mai mici sau deloc! Este vorba de alcool, băuturi acidulate, zahări și dulciuri, gluten și lactate, alimente bogate în grăsimi trans, monoglutamat de sodiu și acizi grași omega-6
Schimbările de presiune te afectează, mai ales cele bruște, așadar evită-le!
Încearcă să nu călătorești cu avionul sau în zone cu altitudine (munte), căci ți se vor agrava durerile și îți vei simți sinusurile mai congestionate. Aceeași situația poate apărea dacă faci scufundări, de exemplu.