
Ce să faci concret ca să nu ai dureri de spate
Dona05/02/2021Ți-am povestit aici că postura ta este responsabilă de cele mai multe ori de durerile de spate.
Așadar iată ce ar trebui să faci:
Dacă lucrezi de acasă, folosește un birou sau o masă de lucru
Este foarte tentant să lucrezi scufundat în canapea, fotoliu sau o pernă, dar este imposibil să ai o postură corectă. Implicit vei avea tendința să stai cu privire în jos și gâtul aplecat, ba uneori cu corpul într-o parte, condițiile ideale pentru curburi nedorite ale coloanei cervicale și chiar toracale. La început poți să resimți doar dureri în zona cefei, dureri de cap, tensiuni sau chiar contracturi musculare. Apoi vei observa apariția cifozei.
Alege mobilier ergonomic
Nu este un moft și niciun lux. O canapea ți-o alegi nu doar pe criterii de design și armonie cu o cameră, ci și pe criterii de confort. Mai precis trebuie să fie suficient de înaltă ca să îți țină spatele drept. Trebuie să aibă o zonă de șezut suficient de generoasă ca să îți țină picioarele relaxate și să îți permită să alternezi poziția. Trebuie să fie suficient de pufoasă sau poate mai puțin pufoasă ca să te simți bine după propriile criterii, dar să îți și țină corpul relaxat.
În afară de mobilierul cu înălțime standard fixă, mai există cel cu înălțime ajustabilă; acum sunt opțiuni de birouri superegonomice care se ajustează ca înălțime pentru lucrul în picioare doar în câteva secunde.
Dacănu avem acces la un astfel de mobilier performant, ne poate salva scaunul de lucru ajustabil. Aceste trebuie să aibă și un design ergonomic, adică să fie gândit și testat pentru a susține diferitele zone ale coloanei în poziție corectă urmărind curbele naturale ale spatelui unui om. Ideal ar fi să aibă și suport pentru zona cervicală ca să nu te simți mereu cu coloana în tensiune.
Ajustează-ți corect poziția de lucru
Încearcă să stai drept! Coatele trebuie să îți fie la un unghi de 90 de grade pe masă, la nivelul tastaturii. Dacă este nevoie, există opțiuni pentru a ridica laptopul ca să eviți să stai cu capul aplecat. Sau poți folosi un ecran conectat la laptop care îți va ajuta mai mult și ochii deoarece toți avem tendința să ne luăm laptopuri mai mici, deci și cu display mai mic. Ecranele trebuie să fie la nivelul ochilor noștri, ca să nu ne aplecăm deloc.
Alternează statul jos cu mișcarea
Corpul uman nu este construit pentru a sta într-o singură poziție, de aceea pentru mușchii și oasele noastre trebuie să alternăm perioadele de stat cu cele de mișcare. La fiecare 20-40 de minute de stat, ridică-te și fă câțiva pași. Este o ocazie bună să bei puțină apă, să îți relaxezi și ochii alternând privitul la un punct de proximitate, cu cel la distanță tip de câteva minute. Mișcă-ți umerii, brațele, capul și gâtul, scutură-ți picioarele, ridică-te de câteva ori pe vârfuri (jocul de gleznă de la ora de sport), mișcă-ți mâinile și degetele!
Astfel de pauzele acestea va beneficia întregul organism (respirația și nivelul de oxigen, circulația sângelui, ochii, mușchii și oasele).