
Ce poți face în cazul durerilor de cap
Dona16/05/2019Ai dureri de cap care apa din senin și nu știi ce să faci ca să scapi de ele? Din fericire, durerile de cap nu au cauze patologice (în cele mai multe cazuri) și dispar într-un interval care poate dura de la o jumătate de oră la câteva ore.
Cele mai multe pot fi cauzate de stres, lipsa odihnei, suprasolicitare, deshidratare sau faptul că ai un program de masă neregulat. Mai poți avea dureri de cap dacă ai o răceală sau o gripă, ai luat prea multe analgezice sau ai consumat prea mult alcool. Însă și poziția / postura poate să cauzeze tensiuni, deci dureri. Dacă ai probleme de vedere, atunci efortul de a vedea mai clar îți va crea disconfort și dureri de cap. Din nefericire, mai pot apărea în perioada menstruației la anumite femei, alături de alte senzații neplăcute, precum crampele abdominale.
Ce să nu faci dacă ai dureri de cap
În funcție de cauză, poți identifica și cea mai bună soluție, nu?
În mod cert nu trebuie să consumi alcool, sau să continui să faci ceea ce ți-a provocat durerea (de exemplu să te suprasoliciți, să stai în fața unui ecran de televizor sau să te uiți într-un ecran de telefon sau tabletă sau laptop). Nu face nimic care să te forțeze să te concentrezi și să îți forțeze vederea.
Ce poți face
Ideal ar fi să te odihnești, dar nu te forța să dormi mai mult, poate să îți accentueze durerea de cap. Nu ți s-a întâmplat niciodată să te forțezi să readormi dimineața ca să lenevești mai mult și apoi să te trezești cu o durere de cap?
Hidratează-te, mai ales dacă nu obișnuiești să consumi suficientă apă zilnic. Poți bea și o cafea, dacă știi că te ajută cofeina. Tehnicile de meditație și de relaxare sunt foarte eficiente, dar și orice altă metodă care te ajută să reduci stresul. Odihnește-te, încearcă să îți stabilești un program de somn rezonabil pe care să îl și respecți. Redu stresul zilnic sau contrabalansează-l făcând lucruri care îți plac și îți aduc bucurie. Poți asculta muzică, poți face mișcare, poți descoperi sau să redescoperi anumite pasiuni. Dacă nu reușești altfel, atunci te va ajuta să iei analgezice (ibuprofen și paracetamol), dar nu uita de dozele maxime admise pentru fiecare substanță. Paracetamolul se ia fracționat în doze de 500 mg sau 1g, la interval de 4-6 ore, cu condiția ca adunate, să iei maxim 4 g/zi. În cazul ibuprofenului, doza maximă pentru un adult este de 1,2g fracționat în 3-6 reprize pe parcursul a 24 de ore. Dacă vei lua analgezice cu eliberare prelungită, citește cu atenție prospectul referitor la dozaje și intervalele recomandate. Însă, dacă ai alte probleme de sănătate (de exemplu renale sau hepatice), cel mai bine este să discuți cu medicul înainte de a lua pastilele.
Atenție dacă durerile de cap persistă în ciuda analgezicelor sau revin sau se accentuează. Dacă ai dureri în ceafă, atunci poate fi vorba de migrene. Dacă apar și alte simptome precum stări de rău, vomă, amețeală, confuzie, probleme de vorbire, pierderea controlului sau a echilibrului, atunci cere de urgență ajutorul unui medic sau al echipajului de urgență. Poate fi vorba de ceva grav și fiecare minut contează.